שתף קטע נבחר

בלי פחמימות ובלי סוכר: האם זה בריא לנו?

טרנד הפחתת אכילת פחמימות וסוכרים, גורם לכך שאנשים נוטים להפסיק לצרוך אותם לחלוטין. דיאטנית מפרטת מהן בעצם פחמימות, למה אנחנו צריכים אותן והאם אפשר להסתדר בלעדיהן?

האם צריך להוציא מהתפריט היומי שלנו פחמימות וסוכר לחלוטין? זה כבר הפך להיות יותר מטרנד, כשרבים מפחיתים את צריכת הפחמימות והסוכר. אבל השאלה היא האם צריך להפסיק לצרוך אותם לגמרי.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

רבים מאמינים כי הפחמימות גורמות לנו להשמנה, אבל חשוב לדעת שזה לא בהכרח נכון. סוכר הוא הפירוש המילוני לפחמימה, פשוטה או מורכבת, כלומר  פחמימה=סוכר. כמות הגרמים של פחמימה שיש במוצר המכיל פחמימה= כמות הקלוריות המגיעות מסוכר. תפקידם של הפחמימות הוא להעניק דלק לגוף,  ובעיקר למוח ולשרירים.

 

מי צריך פחמימות?

אסור בלעדיהן: 5 הפחמימות החשובות בכל דיאטה

דיאטת פחמימות: לאכול לחם ולהמשיך לרזות

פחמימות ושומנים לא משמינים. 15 מיתוסי דיאטה

 

פחמימה פשוטה (חד ודו סוכרים כגון גלוקוז ופרוקטוז)

הכוונה למשל לסוכר מזוקק לבן או חום, דבש, סילאן, ממתקים ופירות. סוכרים אלו לא מסייעים לשובע לאורך זמן. הגוף מפריש את הורמון האינסולין, ואחד מתפקידיו הרבים של האינסולין הוא הכנסת סוכר לתאים.

 

הבעיה מתחילה כאשר אנו צורכים מזונות המכילים פחמימות כאלו, כמות האינסולין המופרשת איננה מאוזנת ונותרות רמות גבוהות יחסית של אינסולין בדם. היות שתפקיד נוסף מיני רבים של האינסולין אשר נמצא בדם הוא לעורר רעב, זו הסיבה שאנחנו פשוט רוצים עוד קוביית שוקולד.

 

פחמימה מורכבת (עמילנים כגון לחם, אורז לבן ופסטה)

פחמימה המורכבת מהרבה פחמימות פשוטות. הן טובות יותר מהפשוטות בכך שלוקח להן מעט יותר זמן להתפרק במעי, והן מעלות פחות את רמות הסוכרים והאינסולין בדם, כפועל יוצא.

 

פחמימות מורכבות מלאות. מעניקות תחושת שובע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פחמימות מורכבות מלאות. מעניקות תחושת שובע(צילום: shutterstock)

 

פחמימה מורכבת מלאה (עמילנים כגון לחם מקמח מלא ופסטה מחיטה מלאה)

מדובר באותם סוכרים בדיוק, בתוספת סיבים תזונתיים. סיבים אלו מכילים ויטמינים ומסייעים בספיחת נוזלים, תכונה זו מסייעת לתהליך העיכול, הסיבים שומרים על המעיים מאיטים את קצב ספיגת הסוכרים ולכן קצב הפרשת האינסולין איטי יותר.

 

אכילת פחמימות מורכבות מלאות עשירות בסיבים מסייעת לתחושת שובע, בין פחמימות אלו נכללים הדגנים המלאים כגון: דוחן, כוסמין, שיבולת שועל, חיטה מלאה, אורז מלא, קינואה ועוד.

 

אם מדברים על פחמימות מורכבות מלאות חייבים לפאר קצת את הקטניות ביניהן: תורמוס, חומוס, פול, מאש, שעועית לבנה ואדומה (הירוקה היא ירק ולא קטנייה), עדשים, אפונה. לא משנה באיזו דיאטה אתם, לא הייתי מוותרת עליהן לתמיד, הקטניות הן מקור נפלא לחלבון, סידן, ברזל וויטמינים רבים.

 

מי צריך פחמימות?

טכנית יש צורך מינימלי בפחמימות למוח, והן מגיעות גם מירקות שלא מוגדרים פחמימתיים כמו למשל בצל או פלפל, חלב ויוגורט.

 

אז האם פחמימות משמינות? אתחיל ואומר שכמובן שאדם שרגיל לאכול פיתה לארוחת בוקר, פסטה לארוחת צהריים, כמה עוגיות אחה"צ ובורקסים לארוחת ערב יירד במשקל אם יעבור לתפריט נטול סוכרים ופחמימות. (אגב עוגות, קרואסונים, עוגיות ובורקסים עתירים גם בשומן ולא רק בפחמימות!)

 

אפשר להוסיף לתשובה גם את הסינים שאוכלים הרבה אורז והם בדרך כלל לא שמנים. דיאטות דלות בפחמימות, מסייעות לירידה במשקל ומסייעות לתחושת שובע, ולאנשים רבים מתאימות מאוד באורח חיינו.

 

לסיכום, ככל הנראה, ניתן להיות טבעוני בריא שאוכל גלוטן, ניתן להיות אוכל כל בריא שאוכל הכול, ואוכל בשר בריא אשר נמנע מפחמימות. בנוסף אומר שהוכח מחקרית שאכילת פחמימה, חלבון, שומן וירקות בארוחה, משביעה יותר לאורך זמן.

 

חשוב לציין שכולנו שונים ולכל אחד מתאים משהו אחר, כמו גם קיימת שונות גנטית בין בני אדם ולכל אחד יש תגובה שונה לאכילת פחמימה. השורה התחתונה היא "שבחיים כמו החיים" הכול טמון באיזון.


הכותבת היא דיאטנית קלינית B.SC בסטודיו C





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להוציא את הפחמימות והסוכר מהתפריט?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים