שתף קטע נבחר

קרדיולוג בכיר בארה"ב: הטבעונות הצילה את חיי

ד"ר קים ויליאמס, הנשיא הנבחר של אחד מארגוני הקרדיולוגים המובילים בארצות הברית, ממליץ למטופלים הסובלים מיתר לחץ דם, מסוכרת או מכולסטרול גבוה לעבור לתזונה צמחית. "ביום שבו סויה תהיה מסוכנת כמו בשר מעובד, אחזור בי מדבריי", הוא אומר. האם ישונו בקרוב ההמלצות הרשמיות לתזונה שלנו?

המלצה יד ראשונה, מרופא: כשד"ר קים ויליאמס, הנשיא הנבחר של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה, מארגוני הקרדיולוגים המובילים בארצות הברית, וראש מחלקת הקרדיולוגיה במרכז הרפואי-אוניברסיטאי רש בשיקגו, פוגש במטופלים הסובלים מיתר לחץ דם, מסוכרת, ממחלת לב כלילית או מכולסטרול גבוה - הוא מייעץ להם להפוך לטבעונים.

 

במאמר אורח שפרסם לאחרונה ב-medpagetoday מסביר ד"ר ויליאמס את הנסיבות שהובילו אותו לאמץ תזונה צמחית עוד בשנת 2003, ולהמליץ עליה מאז למטופליו.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על טבעונות

הנתונים המחקריים: כך טבעונות מרפאה מחלות 

פרויקט מיוחד: איך להיות טבעוני בצורה בריאה

איך להתמודד עם ילדים טבעונים או צמחונים?

 

מחלת הלב נעלמה

אצל ד"ר ויליאמס, היה זה מקרה של מטופלת שהניע אותו לחקור את התזונה הטבעונית. מטופלת זו סבלה ממחלת לב קשה עם היצרות של שלושה עורקים בלב. כשחזרה לביקורת שישה חודשים מאוחר יותר, דיווחה המטופלת במפתיע שהפסיקה לסבול מכאבים בחזה, ובמיפוי נמצא כי עורקי הלב חזרו להיות תקינים וההיצרות נעלמה. התברר לד"ר ויליאמס שאותה מטופלת החלה לעקוב אחר המלצותיו של ד"ר דין אורניש להסגה לאחור של מחלות לב, המלצות הכוללות תזונה צמחית, פעילות גופנית ומדיטציה.

 

באותה עת ד"ר ויליאמס היה טרוד בבעיה בריאותית משלו: הוא גילה בדמו רמות מדאיגות של LDL, הכולסטרול ה"רע". "היה לי ברור שאני צריך לשנות משהו", אמר.

 

ד"ר ויליאמס החליט לחקור לעומק את הספרות הרפואית, וגילה שהתזונה שלו עשויה להיות הגורם לבעיה. "חשבתי שאני מקפיד על תזונה בריאה", הוא כותב במאמר האורח. "לא אכלתי בשר אדום, לא אכלתי מזונות מטוגנים, אכלתי מעט מוצרי חלב ועיקר המזונות מהחי שאכלתי היו חזה עוף ודגים. אבל חיפוש מהיר באינטרנט גילה לי שבחזה העוף שאני אוכל יש יותר כולסטרול (84 מ"ג ל-100 גרם) מאשר בבשר חזיר (62 מ"ג ל-100 גרם)".

 

ד"ר ויליאמס החליט בו ביום לשנות את התזונה שלו לתזונה ללא כולסטרול. את מוצרי הבשר והעוף המיר בתחליפי בשר מסויה, מאגוזים או מחלבון צמחי אחר, ואת חלב הפרה החליף בחלב שקדים. התוצאות לא איחרו לבוא: תוך שישה שבועות רמת הכולסטרול ה"רע" שלו צנחה בכמחצית, מ-170 ל-90 מ"ג לדציליטר (הטווח הנחשב תקין הוא 70-130).

 

בראיון לניו יורק טיימס מסביר ד"ר ויליאמס כי התגובה לכולסטרול בתזונה שונה גנטית מאדם לאדם, ואף על פי שלכולסטרול הרע יש תרומה לתחלואה במחלות לב, זהו כמובן איננו גורם הסיכון היחיד. מחלת לב כלילית נגרמת בשל פלאק המצטבר על דפנות העורקים, המכיל לא רק כולסטרול אלא גם תאי חיסון שחדרו לדפנות העורקים כתוצאה מדלקת כרונית. מחקרים מעידים כי לדלקת כרונית זו תפקיד בהתפתחות מחלת הלב, ותזונה טבעונית עשויה לסייע גם בהפחתה של דלקת זו.

תזונה טבעונית עשויה להפחית דלקת הקשורה במחלות לב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תזונה טבעונית עשויה להפחית דלקת הקשורה במחלות לב(צילום: shutterstock)
 

מתנגדים: רופא לא צריך להמליץ על עמדה קיצונית

דבריו של ד"ר ויליאמס עוררו, כצפוי, סערה. במאמר שפורסם בשיקגו טריביון על הפולמוס נכתב כי בעוד שהתומכים משבחים את ד"ר ויליאמס על שהעלה לסדר היום את חשיבות הירקות והפירות בתזונה, הרי שמבקריו מלינים על "משטרת התזונה" ותוהים אם רופא בעמדה כה בכירה ומשפיעה צריך להמליץ על תזונה הנתפסת בעיני רבים כ"קיצונית".

 

החל משנות ה-80 מפרסמים הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה ואגודת הלב האמריקנית הנחיות תזונה משותפות למניעת מחלות קרדיווסקולריות. ההמלצות כיום אינן מקדמות תזונה טבעונית באופן ספציפי, אלא קוראות להפחית את צריכת השומן הרווי לעד 6% מהתצרוכת הקלורית היומית, ולצרוך בעיקר שומנים לא-רוויים כמו אומגה 3 ואומגה 6 כדי להפחית את הסיכון למחלות לב.

 

עבור אדם הצורך 2,000 קלוריות ביום, מדובר בצריכה של עד 13 גרם שומן רווי. לשם השוואה, כוס חלב 3% או פרוסת גבינה צהובה מכילות כל אחת ארבעה גרם שומן רווי.

 

אז האם ההמלצות בדרך לשינוי? ד"ר ויליאמס מסכים עם מבקריו שהדבר מצריך קודם פרסום מחקרים מבוקרים גדולים בנושא, שכן יתרונות התזונה מן הצומח הודגמו במחקרים מבוקרים קטנים בלבד או מחקרים גדולים אך תצפיתניים. "הנתונים מאוד משכנעים, אבל יש צורך במחקרים מבוקרים גדולים יותר כדי לעמוד בדרישות ההנחיות", הוא אומר.

 

"סויה לא מסוכנת כמו בשר מעובד"

עם זאת, ד"ר ויליאמס אינו מחכה לשינוי ההמלצות באופן רשמי והוא ממשיך לקדם תזונה צמחית בקרב מטופלים הסובלים מכולסטרול גבוה, מסוכרת, מיתר לחץ דם או ממחלת עורקים כלילית. "אני מעודד את החולים האלה ללכת לסופר ולנסות גרסאות צמחיות של מוצרי המזון הבסיסיים שהם אוכלים", הוא אומר. "עבורי, חלק מהפריטים, למשל תחליפי עוף ותחליפי ביצה, היו למעשה טעימים יותר מהמקור הלא צמחי".

 

לאלו שאוכלים מחוץ לבית הוא מציע להיעזר באינטרנט כדי למצוא מסעדות ידידותיות לטבעונים, וגם לאנשי הרפואה הוא ממליץ להיעזר ברשת כדי לסייע למטופלים המודאגים באשר לטעם התחליף או מתגעגעים למאכלים האהובים עליהם. "אני בדרך כלל מחפש עם המטופל מידע ובמהירות שולח לו הצעות בדוא"ל", הוא אומר.

 

את הביקורת של מתנגדיו על כך שהוא ממליץ למטופליו להחליף מוצרי בשר במוצרים מעובדים מהצומח הוא מבטל. "ביום שבו סויה מעובדת תימצא מסוכנת כמו בשר מעובד, אשמוט את זה כמו תפוח אדמה לוהט, או אולי אוכל רק את תפוח האדמה", הוא אומר במשפט החותם את הכתבה בשיקגו טריביון.

 

לד"ר ויליאמס אין ספק שתזונה צמחית היא הדרך, והחזון שלו שאפתני במיוחד - להפוך את מחלות הלב לנחלת העבר. את מאמר האורח בבלוג הוא מסיים במילים הבאות: "האם לא תהיה זו מטרה ראויה לשבח עבור הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה להוביל לכך שלא יהיה בנו צורך תוך דור או שניים?

 

"התקדמנו כברת דרך ארוכה במניעת מחלות לב וכלי דם, אבל יש לנו עוד דרך ארוכה לעבור. שיפור אורח החיים שלנו עם תזונה משופרת ופעילות גופנית יעזרו לנו להגיע לשם".

 

לכתבות נוספות של ד"ר גילה בן דוד ב-ynet - לחצו כאן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לקדם תזונה צמחית בקרב מטופלים הסובלים מכולסטרול, סוכרת ועוד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים