שתף קטע נבחר

אריאל: "מי שלא חייב - שלא ירוץ לקנות דירה"

בוועידת הנדל"ן באילת קרא שר הבינוי להמתין עם קניית דירה משום שב-2015 יירדו המחירים. "מע"מ 0% הוא הוראת שעה ל-7 שנים - לא צריך למהר". מנהל רשות מקרקעי ישראל המליץ על קריית גת: "כשאמרתי לרוץ לשם כולם צחקו - אבל כבר שווקו שם אלפי דירות". יזמי הנדל"ן הביעו תסכול מהצהרות הממשלה: "רוב הציבור לא מבין את חוק המע"מ - גם הח"כים לא"

"תוכנית מחיר מטרה איננה מפלה בין הציבורים - וכולם יכולים להיות זכאים". כך אמר היום (ד') שר הבינוי, אורי אריאל, בוועידת "עיר הנדל"ן" של מרכז הבנייה הישראלי המתקיימת באילת. אריאל התייחס לתוכנית "מע"מ אפס" של משרד האוצר, והוסיף: "מצאנו תוכנית טובה יותר". עם זאת, הבהיר כי מדובר בשתי תוכניות משולבות להוזלת הדירות. "לתוכנית מע"מ אפס יש חולשות כמו שיש לה חוזקות - אין תוכנית שהיא 100% טובה, ואפשר להגיד זאת גם על תוכנית 'מחיר מטרה'. שם המשחק המרכזי הוא שיווקים".

 

 

שר הבינוי הסביר כי תוכנית "מחיר מטרה" תיושם באתרי בנייה שבהם יש מחיר לקרקע בסדר גודל של כ-80 אלף שקל ליחידת דיור. "אנו מאפשרים להוריד את המחיר דרך הפסד התגמולים של רשות מקרקעי ישראל", אמר. הוא הבהיר כי בימים אלה נבדקות האפשרויות לשחרור חסמים לצורך שיווק קרקעות לבניית דירות - לא רק בפריפריה אלא גם במרכז הארץ. "שתי התוכניות יחד אמורות לגשר על היעדר ההיצע שהונהג בממשלת אולמרט", אמר, "זכותם המלאה של אזרחי ישראל לגור במרכז הארץ".

 

אריאל התייחס לאמירתו לפני שבועיים כי עד ה-19 בנובמבר יאושר חוק מע"מ אפס. "אי אפשר לשלוט ברזי הפוליטיקה", אמר אולם שב והצהיר: "ב-2015 המחירים יחלו לרדת. במקום מגמה של עלייה - תחל מגמה של ירידה. טועה מי שירוץ ביום הראשון של התוכנית להשיג דירה. חוק מע"מ אפס הוא הוראת שעה ל-7 שנים, כמו גם 'מחיר מטרה', ולכן המלצתי לא לרוץ לקנות דירה כי יש מבצע - מי שיכול להמתין, ימתין עוד קצת לקראת מגמת הירידה במחירים".

 

שר הבינוי הוסיף כי בשנה הבאה מעל 10,000 דירות ישווקו במסגרת תוכנית "מחיר מטרה" - ועדיין לא מדובר במאסה מספיקה כדי להשפיע על השוק כולו. בהמשך ציין כי במסגרת תוכנית "מחיר מטרה" ישתתפו לפחות כ-30 יישובים, ולא 10 יישובים בלבד, כפי שפורסם בשבוע שעבר. בין היישובים שנוספו לתוכנית: תל מונד, כפר יונה, מודיעין-מכבים-רעות, ראשון לציון, רעננה ותל-אביב-יפו.

מפת היישובים שישתתפו בתוכנית "מחיר מטרה" ()
מפת היישובים שישתתפו בתוכנית "מחיר מטרה"

עוד המלצה של שר הבינוי להורדת המחירים הייתה הקמת מועדוני צרכנות נוספים שיחברו ליזמי נדל"ן. "אם יהיה עוד מבצע להורדת מחירים, כמו המבצע של ארגון 'חבר' וחברת 'תדהר' בראש העין, ודאי יירדו המחירים. אין סיבה שאיגודי מורים ורופאים לא יעשו זאת. יש עוד מספיק ארגונים שיכולים להוריד את המחירים. לגודל יש יתרון", הוא ציין.

 

בהקשר זה, הוסיף אריאל כי "בראש העין, מכרזי 'מחיר מטרה' בחודש מרס 2015 יאפשרו לרכוש דירות בפחות ממיליון שקל". לדבריו, "מחיר מחירון של מ"ר בראש העין עומד על 12,300 שקלים. המכרז יקבע שאת הדירות ב'מחיר מטרה' ימכרו ב-20% הנחה - כלומר דירה של 100 מ"ר תעלה כ-984 אלף שקל".

 

ליברמן: "שיווקנו קרקעות לבנייה בחודש - כמו בשנה שלמה"

בנצי ליברמן, מנהל רשות מקרקעי ישראל, התייחס לשיתוף הפעולה בין משרדי הבינוי והאוצר. "שיתוף בין שני משרדי ממשלה מתחרים אינו קל - אבל משרדי האוצר והבינוי מצליחים לעשות זאת במסגרת הסכמי הגג", הוא הודה. הוא הוסיף כי בקבינט הדיור קיבלו בחיוב את המתודולוגיה של הסכמי הגג, כמובילה בפתרון למצוקת הדיור. את הדברים אמר על רקע המשבר הקואליציוני בימים האחרונים, שמאיים לעכב את כניסתו לתוקף של חוק מע"מ אפס.

 

ליברמן הבהיר כי המדינה אינה פועלת בשיטת "שגר ושכח" - ומלווה את כל הפרויקטים במסגרת הסכמי הגג, במטרה לשווק היקפים גדולים של קרקעות לבנייה. לדבריו, בחודש נובמבר לבדו תגיע הרשות להיקף שיווקים שמשתווה לשיווק של שנה שלמה (בשנת 2006) - כ-12 אלף יחידות דיור. בסך הכל צפויות להיבנות כ-140 אלף יחידות דיור ברחבי הארץ, בערים נוספות שטרם נחתמו בהם הסכמים: הרצליה (6,062 דירות), ירושלים (5,116), חיפה (5,745), יבנה (10,624), אשקלון (13,776) ובאר שבע (12,500). בשבוע הבא ייחתם הסכם דומה גם בעיר ראשון לציון.

 

ליברמן אף התייחס להסכם הגג הראשון שנחתם בעיר קריית גת. "לפני כשנה אמרתי: 'רוצו לקריית גת' - ואנשים צחקו", סיפר ליברמן, "אבל עד היום שיווקנו אלפי יחידות דיור, ובכוונתנו להרחיב את השיווקים לעוד 8,000 יחידות דיור לפחות בשלב הבא". נזכיר כי במסגרת הסכמי הגג שנחתמים בין משרדי הממשלה לרשויות המקומיות, מתחייבת המדינה להקים מבני ציבור ותשתיות, לצד ההקמה של יחידות המגורים.

קריית גת. אלפי דירות כבר שווקו לבנייה (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
קריית גת. אלפי דירות כבר שווקו לבנייה(צילום: רועי עידן)

עו"ד ענת בירן ממשרד עוה"ד ענת בירן העוסק בנדל"ן הביעה חשש כי ההצהרות על הסכמי הגג לא יקרמו עור וגידים. "היכולת להצליח בפרויקטים אלה תלויה בחסמים שמולם אני נאבקת כמעט כל יום - מוסדות הרישוי והרשויות המקומיות", סיפרה. לדבריה, "אחת השאלות של היזמים היא מתי הוא יוכל לקבל היתר בנייה. ברור שהצלחת המכרזים תהיה במקומות שבהם יש תוכנית מפורטת, אשר מאפשרת כבר מחר בבוקר לקבל היתר; אבל הרבה תוכניות כאלה אין".

 

גם יזם הנדל"ן שלמה גרופמן, יו"ר קרן פייר, מתח ביקורת על הסכמי הגג ועל מהלכי הממשלה בכלל, וטען כי שנת 2014 הייתה שנת הצהרות. "שמענו הצהרות מתחילת השנה ועד סופה. החל מראש הממשלה, דרך שר הבינוי, שר האוצר, כל אחד עם מטה הקסמים וההצהרות שלו שהביאו את היזמים למצב לא פשוט. עם כל הכוונות של הממשלה להגדיל את מספר הדירות כדי שהמחיר יירד, קרה בדיוק ההיפך", הוא טען והוסיף: "כל מה שהממשלה עתה זה לרוקן את משרדי המכירות".

 

יזמים: "רוב הציבור כלל לא מבין את חוק המע"מ"

סמי מצלאוי, בעלי חברת מצלאוי, התייחס גם הוא אתמול לסוגיית הסכמי הגג, במסגרת פאנל בנושא "התחדשות עירונית". מצלאוי קרא למדינה ליישם הסכמי גג גם בפרויקטים של פינוי-בינוי ואמר כי "צריך לקחת שכונות שלמות ולתת להן פתרון כולל. אם בקריית אונו הייתי מוסיף 500 משפחות בלי גני ילדים - הפרויקט היה נתקע".

 

יזמית הנדל"ן ענבל אור חיזקה את הדברים וציינה כי הבעיה העיקרית, לשיטתה, בקידום פרויקטים למגורים היא הביורוקרטיה הסבוכה. "אני מנסה לקדם 260 יחידות דיור, כולל גני ילדים, אבל הכל תקוע בוועדות התכנון", היא סיפרה.

 

עו"ד צבי שוב, מומחה בתכנון, בנייה ומקרקעין, ציין כי כל עוד הרשות המקומית מבקשת לצופף מגורים בתוך הערים, יש להעניק לוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה סמכויות רבות יותר. הוא הסביר כי תוכניות המתאר מגבילות, לעתים, את היכולת של הוועדות המקומיות להוציא לפועל פרויקטים של התחדשות עירונית.

 

בפאנל בנושא "נדל"ן באי-ודאות" שנערך אתמול, הביעו יזמי נדל"ן תסכול מהצהרות הממשלה על מחירי הדיור. "אנחנו לא חיים בתקופה של אי-ודאות, אלא בשגרה של אי-ודאות", טען רוני כהן, מנכ"ל חברת אלדר שיווק, "מאז משבר הסאב-פריים לא הפסיקו להתרחש כאן מאורעות שיצרו ותדלקו את אי-הוודאות, חוק מע"מ אפס הוא רק אחד מהם".

 

כהן סיפר כי באחרונה ערכה החברה סקר שהעלה כי כ-70% מהציבור עדיין בטוחים שכל דירה מתחת ל-1.6 מיליון שקלים נכנסת להטבת המע"מ. "רובם לא באמת מבינים את החוק", אמר, "הם לא יודעים אם הם בכלל זכאים". דורית סדן, סמנכ"לית השיווק בחברת שיכון ובינוי נדל"ן, השיבה: "גם היזמים לא מבינים עדיין לגמרי את חוק מע"מ אפס - אז מה אנחנו רוצים מהציבור?".

 

יקי אמסלם, מנכ"ל קבוצת אלמוג, טען מצדו כי "גם 120 חברי הכנסת לא יידעו לומר מהו חוק מע"מ אפס. אנחנו היזמים מרגישים כמו בהגדה של פסח - בכל דור ודור עומדים לכלותנו". עוד טען אמסלם כי "ממשלת ישראל הכריזה מלחמה על היזמים. מאז קום המדינה המחירים רק עלו, לא משנה אילו משברים עברנו - הפערים רק הלכו וגדלו. מחירי הדירות עלו, אבל הרווח שלנו נשאר אותו דבר ולפעמים אף נשחק - בניגוד למה שהציבור חושב".

 

שייקה נפחא, סמנכ"ל השיווק בחברת אפי קפיטל, הוסיף כי "ציבור רוכשי הדירות כבר לא מאמין בחוק המע"מ. הוא לא מאמין שזה ייצא לפועל - ואת התוצאות אנחנו רואים בחודשים האחרונים". אמסלם חיזק את הדברים ושיתף כי בחודשים האחרונים חלה עלייה במכירות בפרויקטי החברה ברחבי הארץ. "באוגוסט מכרנו כמו שלא מכרנו ב-8 חודשים", גילה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ששון תירם
שר הבינוי, אורי אריאל
צילום: ששון תירם
צילום: באדיבות גלובס
בנצי ליברמן, מנהל רשות מקרקעי ישראל
צילום: באדיבות גלובס
מומלצים