שתף קטע נבחר

סופגנייה, לביבה או ספינג': מה משמין יותר?

מבין חגי ישראל, חנוכה חושף אותנו במיוחד לשילוב מזיק של שומנים ופחמימות מטוגנות. דיאטנית קלינית עושה סדר בערכים התזונתיים של סופגניות, ספינג', לביבות וצ'ורוס ומגלה מה עדיף לאכול ומה מומלץ להשאיר במאפייה

נדמה שעם השנים הפך חנוכה מחג האורים לחג המטוגנים: אנחנו מטגנים פחמימות ויוצרים מזונות עתירים בקלוריות, בשומנים ובפחמימות, שבמקרה הטוב נאכלים רק בימי החג ובמקרה הרע עוד הרבה לפני כן, בזכות שיווק מוצלח של מאפיות ושל בתי קפה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

התחלתם דיאטה ? קראו עוד:

אסון לדיאטה: 10 מאכלים שישאירו אתכם רעבים

מחקר: באיזו דיאטה תרזו הכי הרבה

האפליקציה שמראה: כמה זה 200 קלוריות בצלחת?

 

נוכל להסכים שאכילת סופגנייה אחת פעם בשנה אינה מזיקה באופן בלתי הפיך לבריאותנו, גם לא לאנשים חולי סוכרת, כיוון שהמשקל שלנו ואיזון הסוכר נקבעים לתפי התפריט היומיומי. עם זאת, כיוון שהתברכנו בחגים רבים במהלך השנה, יש לנו הזדמנויות רבות לצאת מהשגרה ולהפר את האיזון שעבדנו במשך תקופה ארוכה להשיגו.

 

אז איזה מעדן מטוגן כדאי לאכול ואיזה עדיף להשאיר על השולחן? לפניכם דירוג המטוגנים לחנוכה לפי רמת ההשפעה שלהם על הבריאות והגזרה:

 

1. ספינג'

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

המעדן המרוקאי הזה לא טעים כל כך לחינם: על הטעם העשיר והמרקם הממכר אחראיות כמויות גדולות מאוד של שומנים: 20% שומן, 342 קלוריות ו-34 גרם פחמימות ליחידה.

 

הערכים התזונתיים אלה הופכים את הספינג' למטוגן הכי משמין, והדבר מסוכן עוד יותר לגזרה כשמביאים בחשבון את העובדה שבדרך כלל אוכלים כמה יחידות ברצף, ולא מסתפקים באחת כמו במקרה של סופגניות.

 

2. סופגנייה

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הסופגנייה המסורתית מדורגת שנייה במדד הנזק לבריאות ולגזרה שלנו, עם כ-320 קלוריות ליחידה, 14% שומן ו-41 גרם פחמימות. וכל זאת לפני שלוקחים בחשבון סופגניות מהדור החדש, הכוללות תוספות עשירות, קצפות ומליות עתירות שומן וסוכר.

 

3. צ'ורוס

 (צילום: mct) (צילום: mct)
(צילום: mct)

קשה לומר שהסופגנייה הלטינית שנכנסה לחגיגות החנוכה מומלצת תזונתית, אך בעוד שהסופגניות המסורתיות והספינג' כוללות ברובן קמח לבן, סוכר ושמן, הצ'ורוס מכילה מעט יותר חלבון ממקור ביצה ואינה בבחינת פחמימה מטוגנת טהורה. הבדל זה מגולם בערך התזונתי: 135 קלוריות, 11% שומן ו-9.9 גרם פחמימות.

 

גם אם אוכלים שתי סופגניות צ'ורוס, הן עדיין פחות מזיקות מאשר יחידה אחת של ספינג' או סופגנייה.

  

4. לביבת תפוחי אדמה

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בכל הנוגע ללביבות, אלה העשויות מתפוחי אדמה הן המזיקות ביותר לגזרה ולבריאות. תפוחי אדמה הם פחמימה ריקה, שטעמה הטוב שווה לפוטנציאל ההשמנה שלה.

 

בלביבה אחת יש 66 קלוריות, 3% שומן ו-8 גרם פחמימות. אדם ממוצע אוכל שתיים-שלוש לביבות, כך שמדובר במוקש שעדיף לעקוף.

 

5. לביבת בטטה

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

לעומת לביבות תפוחי אדמה וסופגניות המבוססות על פחמימות, לביבות העשויות מירקות עשירים בסיבים נחשבות איכותיות יותר. הן מכילות ביצים, וניתן לשלב בהן גבינות ומגוון ירקות כמו קישואים וכרובית.

  

אף שהערכים התזונתיים של לביבות בטטה גבוהים יותר, הן עדיפות על לביבות תפוחי אדמה: 90 קלוריות ו-17% שומן (אם מטוגנות בחמאה), ולכך יש להוסיף את המטבל המגיע עם הלביבות. אם הוא עשוי מיוגורט, מדובר על 10-7 גרם פחמימות בגביע.  


מאכלי חנוכה - המידע התזונתי

מאכלי חנוכה - המידע התזונתי
  קלוריות ליחידה פחמימות (גרם) שומנים (גרם)
סופגנייה 320 41 14
לביבת תפוחי אדמה 66 8 3
לביבת בטטה 90 11.7 17
ספינג' 342 34 20
צ'ורוס 135 9.9 11

 

לפני שאוכלים - כדאי לדעת

מומלץ לצרוך שלוש-ארבע מנות שומן ביום, השוות ערך לכפית טחינה גולמית, רבע אבוקדו, שבעה שקדים וכפית שמן זית. בסופגנייה אחת, לשם השוואה, יש כבר שלוש מנות שומן.

 

ספיגה מהירה של סוכר בדם מביאה לזינוק ברמות הסוכר ולתופעות לוואי כמו עייפות וחולשה. שמירה על רמות סוכר מאוזנות היא יעד לכולנו בתכנון תפריט בריא ומזין. בטווח הארוך, עודף משקל מעלה את הסיכון ללקות בסוכרת, כך שלא כדאי להגזים בצריכת מזונות עתירי שומן וקלוריות.

 

בכל הנוגע לחולי סוכרת, העלייה ברמות הסוכר בדם קריטית ומשפיעה על נטילת התרופות והזרקת האינסולין, ולעתים מביאה לתופעות לוואי חמורות יותר.

 

שמן לבדו, בכמות קטנה, אינו מעלה ישירות את ערכי הסוכר בדם, אך בשילוב פחמימות כמו סופגניות ולביבות הוא עלול לעכב את ספיגת הסוכר לדם במשך שעות רבות לאחר האכילה, כך שהערכים הגבוהים יירשמו רק ארבע-חמש שעות לאחר מכן. 

 

אכילה מרובה של שומן עשויה להשפיע באופן עקיף גם על התנגודת לאינסולין, כלומר על יכולת הגוף לספוג פחמימות, לכן מומלץ לכולנו לא להעמיס שומנים בתפריט היומי.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת, יועצת האגודה הישראלית לסוכרת




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסופגנייה מדורגת שנייה במדד הנזק לבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים