שתף קטע נבחר

שוק הנדל"ן הישראלי: עכשיו תור האיטלקים

לא רק הצרפתים - נראה כי גם יהדות איטליה החלה לגלות עניין ברכישת דירות למגורים בישראל. על פי נתוני משרד הקליטה, ב-2014 חל זינוק של 60% בעליית יהודים מאיטליה, והקבלנים מדווחים על התעניינות גוברת מצד איטלקים - בעיקר בשוק היוקרה. איפה הם קונים וכמה הם מוכנים לשלם?

רכישת דירות על ידי יהודים מצרפת היא תופעה מוכרת - רק לפני חודשיים נערך יריד מכירת דירות בפריז, שהיה מיועד ליהודים תושבי המדינה שמבקשים לעלות לישראל. גם יהודים מגרמניה, רוסיה וארה"ב רוכשים לא מעט דירות בארץ הקודש, בעיקר בשוק היוקרה. ואולם כעת נראה כי נפתח פלח שוק חדש בארץ - ובחודשים האחרונים נרשמה התעניינות גוברת ברכישת דירות על ידי יהדות איטליה.

 

 

על פי נתוני משרד העלייה והקליטה, בשנת 2014 איטליה דורגה במקום השלישי במספר העולים לישראל מבין מדינות מערב אירופה - עם כ-320 עולים (אחרי צרפת ואנגליה). מדובר בזינוק של כ-104% לעומת מספר העולים בשנת 2013, שעמד על כ-157 עולים בכל שנה. עם זאת, עדיין מדובר בפלח קטן יחסית. לשם השוואה, בחודשים ינואר-יוני 2014 חלה עלייה של לא פחות מ-188% במספר העולים מצרפת, בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2013.

 

אמנם הסיבה המרכזית לעלייה של יהדות איטליה אינה אנטישמיות, אולם גילויים כאלה בהחלט היוו זרז. כך, למשל, בתחילת שנת 2014 דווח בכלי התקשורת כי עשרות כתובות אנטישמיות רוססו במקומות רבים ברומא הבירה, לצד גילויים אנטישמיים נוספים. על פי המרכז האיטלקי לתיעוד יהודי בן זמננו, מספר התקריות האנטישמיות באיטליה גדל כמעט פי 3 בקיץ האחרון, במהלך מבצע "צוק איתן", בהשוואה לקיץ 2013.

 

אבל כאמור, לא רק אנטישמיות הביאה את האיטלקים לישראל. "הבעיה האמיתית טמונה דווקא בכלכלה האיטלקית", טוען עו"ד מיכאל טננבאום, המתמחה בין היתר במקרקעין ובנדל"ן ומייצג רוכשי דירות איטלקים בישראל, "איטליה אינה מדינה של היי-טק אלא יותר של תעשייה מסורתית, כמו טקסטיל למשל".

 

לדברי עו"ד טננבאום, "בשנים האחרונות התעשייה הזאת נעלמה בשל אפשרויות ייצור זולות יותר במזרח הרחוק. היהודים, שצברו הון מהעסקים המסורתיים, מחפשים יעדי השקעה אחרים - וישראל הוכיחה ב-20 השנים האחרונות שהיא השקעה טובה, אז האיטלקים מגיעים לכאן".

בית כנסת ברומא שספג פגיעה אנטישמית בתחילת השנה. הגזענות אינה הסיבה המרכזית לעלייה לישראל - אבל מהווה זרז ()
בית כנסת ברומא שספג פגיעה אנטישמית בתחילת השנה. הגזענות אינה הסיבה המרכזית לעלייה לישראל - אבל מהווה זרז

"ת"א, נתניה וראש העין"

אז אילו דירות רוכשים יהודי איטליה בישראל וכמה הם מוכנים לשלם? כמו הצרפתים, גם האיטלקים מתמקדים בשוק היוקרה. כך, למשל, בפרויקט "וויט סיטי" בשכונת נווה צדק בתל-אביב, דיווחו החברות שבונות את הפרויקט - צמח המרמן, יורוקום נדל"ן ומשפחת ברונר - כי 5.1% מרוכשי הדירות בפרויקט הם איטלקים.

 

לדברי החברות, המחיר הממוצע ששילמו רוכשים מאיטליה עבור דירה בפרויקט עומד על כ-90 אלף שקל למ"ר. מבדיקת ynet עולה כי דירה בשטח של 130 מ"ר בפרויקט נמכרה תמורת 5.531 מיליון שקלים לרוכש איטלקי; ואילו לופט בשטח 107 מ"ר נמכר לזוג מאיטליה תמורת 4.143 מיליון שקלים. הגיל הממוצע של רוכשי הדירות האיטלקים, לפחות בפרויקט "וויט סיטי", הוא 50.

 

"לפני מספר שנים, יהודים מאיטליה רכשו בישראל דירות להשקעה - כעת הם רוכשים דירות כדי להתגורר בהם", אומר רן בן אברהם, סמנכ"ל השיווק והייזום בצמח המרמן. לדבריו, "בניגוד למדינות כמו צרפת, בלגיה ואנגליה, היהודים באיטליה כמעט ולא סובלים מאנטישמיות ויש התבוללות. אין הרבה יהודים באיטליה ולכן אין גם מסגרות יהודיות - וכדי לשמור על הצביון היהודי הם מבינים שמקומם בישראל".

הדמיית פרויקט "וייט סיטי" בנווה צדק. מחיר ממוצע של 90 אלף שקל למ"ר (הדמיה: ARTCO) (הדמיה: ARTCO)
הדמיית פרויקט "וייט סיטי" בנווה צדק. מחיר ממוצע של 90 אלף שקל למ"ר(הדמיה: ARTCO)

גם בפרויקט YAM בשכונת עיר ימים בנתניה נרשמו ביקושים מקרב יהדות איטליה. "לפני כחצי שנה נסענו לפגוש את הקהילה היהודית ברומא, בעקבות ביקושים ערים שנוצרו לפרויקט", מספר יקי בריגה, מנכ"ל חברת בריגה הבונה את הפרויקט. "גילינו קהילה חמה ושורשית, שמדברת את השפה מתוך שמירה על המסורת וביקורים תכופים בבית הכנסת - וזאת בניגוד לקהילה האנגלית והרוסית שכמעט ואיננה דוברת את השפה העברית".

 

לדברי בריגה, "מדובר על קהילה עם חוסן פיננסי מאוד גבוה, שחיה באיכות חיים גבוהה ומבקשת לעלות לישראל כדי לגור בה - ולא רק לנפוש בה. האיטלקים ממקמים את המגורים שלהם בעיקר בתל-אביב, ירושלים ונתניה, כאשר בפרויקט שלנו שיעור רוכשי הדירות מאיטליה השנה עומד על כ-2%".

 

כמה מוכנים האיטלקים לשלם עבור דירה בנתניה? על פי נתוני החברה, באחרונה נמכרה לרוכשים מאיטליה דירת מיני-פנטהאוז בפרויקט, הממוקמת בקומה ה-17 ומתפרשת על שתי קומות בשטח של 230 מ"ר עם מרפסת בשטח של 31 מ"ר בכ-9 מיליון שקל.

 

גם בראש העין נרשמה התעניינות דומה. אבי צרפתי, סמנכ"ל חברת צרפתי שמעון המקימה את פרויקט "צרפתי בפסגות אפק" בשכונת החדשה בראש העין, מספר: "אנו עדים לאחרונה להתעניינות גוברת בראש העין מצד יהדות איטליה. בשבועות האחרונים הגיעו מאיטליה 8 משפחות לבחון רכישת דירה, 3 משפחות כבר חתמו על חוזה. הן ציינו שהתלהבו בעיקר מהסביבה ההררית המאפיינת את ראש העין, כאשר עיקר ההתעניינות נרשמה בקוטג'ים". לדבריו, קוטג' דו-משפחתי על מגרש בשטח של כ-280 מ"ר ושטח בנוי של 191 מ"ר נמכר תמורת 2.58 מיליון שקלים לרוכשים איטלקים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: עופר עמרם
יקי בריגה, מנכ"ל ובעלי חברת בריגה. "לקהילה היהודית באיטליה יש חוסן פיננסי מאוד גבוה"
צילום: עופר עמרם
מומלצים