שתף קטע נבחר

7 המאכלים שהכי גרוע לאכול לפני השינה

סיימתם מזמן את ארוחת הערב ואתם ממשיכים לנשנש עד שעת השינה? רגע לפני שאתם מתנפלים על המקרר, דיאטנית מגלה מהם המזונות והמשקאות שיהרסו לכם את הלילה, יפריעו לכם להירדם ויובילו לתסמינים דמויי צרבת

ארוחה גדולה ועתירת קלוריות בלילה היא מתכון בטוח לספירת כבשים: ארוחה כזאת עלולה לפגוע בשינה שלכם משום שהיא גורמת לצרבות, מקשה על הנשימה ועשויה להחמיר נחירות.

 

מחקרים מגלים כי אנשים שנוטים לאכול ארוחות גדולות הכוללות חומרים מעוררים או רכיבים שמצריכים עיכול ארוך לפני השינה מתקשים להירדם וסובלים משינה לא רציפה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוברים לתזונה בריאה :

17 הגורמים שישפיעו - כמה תרזו בדיאטה?

לאכול קטניות בלי תופעות הלוואי: השיטות והטריקים

קשה לכם לשתות מים? הירקות שיצילו מהתייבשות

 

הבעיה הנפוצה ביותר הנלווית לאכילה סמוך לשינה היא "רפלוקס קיבתי ושטי", תופעה הדומה לצרבת. הגורמים לשתי הבעיות דומים, אך תסמיניהן שונים. בעוד שהסימפטומים האופייניים לצרבת הם הפרעות עיכול קלות ותחושת צריבה מקומית, במקרה של רפלוקס קיבתי ושטי התסמינים חמורים יותר וכוללים כאבי גרון, היצרות של הוושט, כיבים, שיעול כרוני, קשיי בליעה ועוד - שעלולים להחמיר עד כדי סרטן.

 

כ-50% מהאוכלוסייה הבוגרת בארצות הברית סובלים מרפלוקס, אך אינם מודעים לתופעה ולנזק הרב שהיא גורמת.

 

גורם הסיכון העיקרי לתופעה הוא אכילה בטווח השעות שבין ארוחת הערב לשעת השינה. רופאים ממליצים לאכול את ארוחת הערב שלוש שעות לפחות לפני שעת שינה, ומובן שמי שאמנם אוכל בשעה היעודה אך ממשיך לנשנש אחר כך חטיפים ומתוקים נמצא בסיכון לסבול מהתופעה.

 

אם בכל זאת תחושת הרעב שלכם גדולה ועלולה בעצמה לפגוע באיכות השינה, הקפידו להימנע מהמאכלים הבאים לפני שנת הלילה:

 

1. אלכוהול

צריכת אלכוהול מחלישה את שריר הסוגר הנמצא בחלק התחתון של הוושט והמחבר בינו לבין הקיבה. כאשר הסוגר מתרופף, האוכל אינו נשאר בקיבה ועולה חזרה בצינור הוושט. צריכת אלכוהול לפני השינה קרוב לוודאי תגרום לרפלוקס, כיוון שלמשקאות אלכוהוליים יש השפעה ישירה על התרופפות הסוגר.

 

בנוסף, מחקרים מראים שאנשים שנוטים לצרוך אלכוהול סמוך לשינה מתקשים להירדם וקמים יותר פעמים במהלך הלילה בהשוואה לאנשים שאינם שותים אלכוהול לפני השינה.

משקאות אלכוהוליים משפיעים על התרופפות סוגר הוושט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משקאות אלכוהוליים משפיעים על התרופפות סוגר הוושט(צילום: shutterstock)
 

2. משקאות מוגזים

כל המשקאות המוגזים, מקולה ועד לסודה, נחשבים חומציים ביותר. רמת החומציות הממוצעת של משקאות תוססים היא פי 10,000 יותר מרמת החומציות של מים. משקאות מוגזים מכילים כמויות אסטרונומיות של סוכר ושל ממתיקים מלאכותיים כדי לאזן את החומציות הזו.

 

בדומה למשקאות אלכוהוליים, משקאות תוססים מחלישים אף הם את סוגר הוושט-קיבה. משקאות אלו אף פוגעים בהפרשת החומצה הטבעית של הקיבה, ההכרחית לעיכול המזון ופירוקו לפני שהוא נספג במעי.

 

התוצאה של שתיית משקאות מוגזים לפני השינה היא עלייה בלחץ הקיבתי והתרופפות הסוגר הוושטי-קיבתי, דבר שקרוב למדי יגרום לרפלוקס.

 

3. שוקולד

המרכיבים העיקריים של שוקולד הם קקאו, שומן וסוכר. תכולת השומן הגבוהה פוגעת בכיווץ התקין של סוגר הוושט התחתון, וכך גורמת להחזר קיבתי.

 

בנוסף, מרבית סוגי השוקולד מכילים קפאין וממריץ נוסף בשם תאוברומין, המקשים על השגת שינה רציפה ואיכותית.

 

4. גבינה

גבינת שמנת וגבינות קשות מכילות אף הן כמויות גדולות של שומן, המחלישות את הסוגר הוושטי-קיבתי. המלצה זו נוגעת כמובן גם למאכלים כמו פיצה, טוסט וצ'יזבורגר המכילים גבינה צהובה ושומן רב. אם בחרתם לאכול בכל זאת גבינה לפני השינה, העדיפו גבינות רזות ככל האפשר.

מרבית סוגי השוקולד מכילים קפאין וממריץ נוסף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מרבית סוגי השוקולד מכילים קפאין וממריץ נוסף(צילום: shutterstock)
 

5. בשר

בשר מצריך זמן עיכול ממושך בהשוואה למזונות אחרים. אם צורכים כמות גדולה של בשר, עוף ואפילו דגים לפני השינה, קרוב לוודאי שתהליך העיכול לא יושלם עד ההירדמות והגוף יצטרך להמשיך בעיכול ובספיגה תוך כדי השינה. התוצאה תהיה ירידה בקצב עיכול המזון לצד תחושת אי נוחות במהלך השינה, ומובן שאיכות השינה תיפגע.

 

6. אגוזים וגרעינים

אף על פי שאגוזים וגרעינים מכילים חומצות שומן חיוניות המיטיבות עם הבריאות, חומצות שומן אלו עלולות גם הן לגרום להחזר קיבתי-ושטי. מומלץ להימנע מאכילת גרעיני חמניה, בוטנים, קשיו, אגוזי מלך ואגוזי מקדמיה, המכילים כמויות גדולות של שומן.

 

אם בכל זאת החלטתם לאכול אגוזים בשלב הזה של היום, העדיפו פיסטוקים ושקדים, המכילים סיבים בנוסף לשומן ולכן מומלצים יותר בהשוואה לשאר סוגי האגוזים.

 

7. קפה

למשקאות הקפה רמות חומציות גבוהות בהשוואה לתה, והם מכילים כמובן כמות נכבדת של קפאין - כל אלה מחלישים את סוגר הוושט ומשבשים את מנגנון הפרשת החומצה בקיבה.

 

מעבר לכך, קפה נחשב מעורר ויכול לפגוע בקלות באיכות השינה.

 

כדי להימנע מרעב שיפריע לכם לישון, מומלץ לאכול מנות קטנות של מאכלים בעלי חומציות נמוכה, המכילים מינרלים והורמונים מרגיעים ומעודדים שינה טובה.

 

כדי לזכות בשנת לילה איכותית ובריאה, נסו לדוגמה בננה, קערה קטנה של דייסת שיבולת שועל או דגני בוקר מלאים עם מעט חלב. גם שתייה של כוס תה עם חלב יכולה להיות אפשרות מצוינת.

 

הכותבת היא תזונאית קלינית Bsc



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפתרון: לא לנשנש אחרי ארוחת הערב ולפני השינה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים