שתף קטע נבחר

אלפי דירות ריקות בעקבות השביתה בכבאות: "משלמים שכירות ומשכנתא במקביל"

כ-4,500 דירות מחכות לטפסי אכלוס קרוב לחודשיים כדי שהרוכשים יעברו אליהן. הסיבה לעיכוב - שביתת ההנדסאים והמהנדסים במערך הכבאות, שדורשים לשפר את תנאי העסקתם. בינתיים הדיירים במצוקה: "לא יכולים להיכנס לדירה בגלל השביתה, לאן נלך?" מערך הכבאות: "תומכים בהשגת הסכם עבודה חדש"; האוצר: "קוראים לעובדים לשוב לעבודה מיידית"

על רקע פרסום דו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור , מתווסף לענף הנדל"ן חסם נוסף - שיוצר "פקק" באכלוס דירות קיימות ובהגדלת היצע הדיור. השבוע מציינים ההנדסאים והמהנדסים במערך הכבאות וההצלה כמעט חודש לשביתה שהם נוקטים במחאה על תנאי העסקתם, שבה הם אינם מספקים היתרי בנייה להקמת בנייני מגורים חדשים ולא מעניקים טפסי אכלוס (טופס 4) עבור בניינים שבנייתם הסתיימה. התוצאה: אלפי דירות בנויות ומוכנות לאכלוס עומדות ריקות.

 

 

>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

תחילת המאבק לפני כשנה, אז ביקש ועד ההנדסאים והמהנדסים במערך הכבאות להסדיר ולשפר את תנאי העסקתו. ההנדסאים והמהנדסים בודקים את תוכניות הבנייה ומעניקים חוות דעת מקצועיות ליזמים ולקבלני הביצוע באשר לעמידה בתקינות מערך הכבאות, בטרם הקמת בניין המגורים. רק לאחר בדיקה מקיפה של עמידה בתקנים הם מספקים היתר בנייה. לאחר שהבנייה מסתיימת, מוודאים ההנדסאים והמהנדסים שהבניין אכן עומד בתקנים שהומלצו - ואז יכולים לספק טופס אכלוס (טופס 4) - כדי שהדיירים יוכלו להיכנס לדירתם החדשה שרכשו.

 

לפני כחודש פתח ועד העובדים בשביתה במחאה על מה שהם מכנים "המלחמה על הזכויות שלנו". זאת לאחר שלפני כשנה נקטו בעיצומים דומים מול מערך הכבאות ומול משרד האוצר, שניהל עמם מו"מ לגבי שיפור תנאיהם, אולם ללא הועיל. "התברר לנו שמונעים מאיתנו להתמודד על מכרזים, שמשלמים לנו פחות", טוען בשיחה עם ynet ניסן זריהן, יו"ר ועד ההנדסאים והמהנדסים במערך הכבאות. "אף אחד לא דואג לתנאים שלנו".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ההשלכות, כאמור, ניכרות בשטח. על פי נתונים של התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), מאז פרוץ השביתה התקבלו עשרות פניות מצד קבלנים, הממתינים לאישורים ממערך הכבאות וההצלה. הערכת ההתאחדות היא כי מדי יום בישראל בימים כתיקונם, כ-160 דירות מקבלות אישורי טופס 4 וכ-140 דירות מקבלות אישורי התחלות בנייה. "כלומר, מאז פרוץ השביתה כ-4,500 דירות ממתינות לאישור בכל רחבי הארץ", מסבירים בהתאחדות.

 

"מצוקת הזוגות הצעירים בנושא דיור - בשידור חי"

"אנחנו מתגוררים בשכירות וצריכים להיכנס לדירה החדשה שלנו החודש. אבל לדברי הקבלן אין עדיין טופס אכלוס - ואנחנו צריכים לפנות את הדירה השכורה בסוף החודש, כי בעל הבית מכר אותה", מספר ל-ynet גיא אלמוג (38) מנס ציונה, שרכש עם אשתו ענבל (36) דירת 5 חדרים חדשה באותו הרחוב שבו הוא מתגורר בשכירות. "הקבלן מבחינתו סיים את העבודה, התחיל בתהליך של טופס 4, קיבל אישורים מהרשויות - אבל הוא אומר: 'יש שביתה של הכבאים'. מה אפשר לעשות? אין מה לעשות - לנו אין יד בדבר".

 

בני הזוג אלמוג מתגוררים עם שני ילדיהם (שנתיים ושנה) בדירה שכורה עם 4 חדרים בנס ציונה, ומשלמים כ-5,000 שקל מדי חודש. במקביל, הם משלמים משכנתא עבור הדירה החדשה שרכשו בגובה של כ-5,000 שקל. בסך הכל הם משלמים מדי חודש סכום כפול - כ-10,000 שקל. אולם לדבריהם, לא בטוח שיהיה להם איפה לגור בעוד חודש. "שוחחתי עם נציג המהנדסים וההנדסאים במערך הכבאות", ממשיך אלמוג, "אני מבין ומזדהה איתו, אינני מכיר את התנאים וייתכן שהמאבק שלהם הכי מוצדק בעולם - אבל הוא אמר לי שעד שהעובדים לא יקבלו את מבוקשם בכתב הם ימשיכו לשבות".

 

"מדברים על מצוקת זוגות צעירים בנושא דיור - הנה, זה קורה בשידור חי", אומר אלמוג, "אנחנו משלמים כרגע גם שכירות וגם משכנתא ואנחנו פשוט בקריסה. בחודש הבא אנחנו נצטרך לעזוב את הדירה - אין לנו איפה לאפסן את הציוד, ואיפה נשכור? מי יאפשר לנו לשכור דירה לזמן מוקצב? גם אם כן, זה ודאי יהיה בעלויות אסטרונומיות. אין לנו לאן ללכת ואין שום התקדמות, כנראה שהמערכות עסוקות בבחירות. אנחנו די מתוסכלים".

ענבל אלמוג על רקע הבניין החדש שבו רכשה דירה עם בעלה גיא, ובינתיים מסירת הדירה מתעכבת. "מצוקת דיור - בשידור חי" (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
ענבל אלמוג על רקע הבניין החדש שבו רכשה דירה עם בעלה גיא, ובינתיים מסירת הדירה מתעכבת. "מצוקת דיור - בשידור חי"(צילום: אבי מועלם)

"אנחנו היינו אמורים להיכנס לדירה החדשה כבר בחודש דצמבר - וקיבלנו דחייה עד פברואר. חוזה השכירות שלנו מסתיים בחודש מרס, אחרי שהארכנו אותו פעמיים", מספרת לירון לוינברג (34) המתגוררת עם בעלה רועי (38) ועם 3 ילדיהם (7, 5, 2) בנס ציונה. גם הם רכשו דירת 5 חדרים מקבלן בבניין שבו עתידים לגור בני משפחת אלמוג, וכמוהם - הם נאלצים לשלם במקביל דמי שכירות ודמי משכנתא. "אין לנו תשובה מתי נוכל להיכנס לדירה, בינתיים הכל בהולד - והספקים כל הזמן מתקשרים ושואלים מתי נתקדם עם המעבר", אומרת לירון.

 

לדברי לירון, אחד הסעיפים בעיכוב מסירת דירה שעליהם חתמו בני הזוג מול הקבלן מציין, בין היתר, כי אם העיכוב במסירה נגרם מנסיבות שאינן תלויות בקבלן, הם לא זכאים לפיצוי. "אנחנו מתמודדים בקושי, במיוחד כשמדובר בתקופה של לקראת הסוף - ואנחנו רוצים כבר להכניס את כל הציוד לבית. בשלב הזה לא נותר לנו אלא להאריך את חוזה השכירות, אבל הדירה כבר פורסמה - אני מקווה שלא נצטרך לפנות אותה ולהישאר בחוץ", היא מציינת.

 

לירון לוינברג בדירה השכורה. "בינתיים הכל בהולד" (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
לירון לוינברג בדירה השכורה. "בינתיים הכל בהולד"(צילום: אבי מועלם)

"אני רוצה להגיד לשוכרים - אנחנו מצטערים"

"שביתת ההנדסאים והמהנדסים ברשות הכבאות וההצלה היא שערורייה", טוען מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, עו"ד אליאב בן שמעון. "במצב הנוכחי, נוצר פער אדיר בין הביקוש להיצע של הדירות בישראל והיקף המחסור ביחידות דיור נאמד בכ-130 אלף. לא ייתכן שחודש עבר בטרם נמצא פתרון לסכסוך בין המדינה לרשות הכבאות וההצלה, שמגדיל בכל יום את הפגיעה בקבלנים הבונים ובציבור רוכשי הדירות. אנו קוראים לצדדים להגיע להסכמה מיידית כדי להספיק ולתקן את הפגיעה".

 

"אני מבין את הדיירים שלא יכולים להיכנס לדירה", אומר זריהן, "כל יום עומדות לפחות 200 דירות ריקות. אני רוצה להגיד לשוכרים שאנחנו מצטערים, אנחנו חלק מהם, אנחנו גם אזרחים ואין לנו אפילו אפשרות לחשוב על לקנות דירה. אנחנו בסך הכל דואגים לילדים שלנו, למשפחות שלנו, אבל אנשים לא מצליחים לחזיק מעמד. אנשים פשוט לא מצליחים להתקיים. אנשים שלמדו לא מקבלים את התנאים שמגיעים להם. בסופו של דבר, מה שאנחנו עושים היום אמור לעזור לאזרחים מחר, כדי שחלילה אנשים לא ייקלעו לשריפות. אם ידאגו לנו - המערכת תהיה נקיה, שקופה ויעילה - כי כרגע הכל עובד מאינטרסים".

 

עמוס ורויטל כהן (47 ו-45) מראשון לציון מבינים את המאבק שמנהל זריהן. בני הזוג נתקלו בעיכוב במסירת דירת 5 חדרים חדשה שרכשו בעיר, בעקבות אי-הנפקת טופס אכלוס על ידי מערך הכבאות, אולם הצליחו לקבל אישור חריג. "הצלחתי לערב את הוועד והעובדים גילו הבנה", מספר עמוס, "במקרים חריגים הם מגלים שיקול דעת ויודעים לקבל החלטות - ייאמר לזכותם. אני מניח שיש הרבה רוכשי דירות שקשה להם להזדהות עם המאבק של העובדים לנוכח המצוקה שבה הם נמצאים".

 

ממערך הכבאות נמסר בתגובה: "שכר המהנדסים במערך הכבאות וההצלה נקבע על ידי משרד האוצר. לצערנו, מאז הקמת הרשות הארצית לכבאות והצלה טרם נחתם עם המהנדסים הסכם קיבוצי חדש, כפי שנחתם עם ארגון הכבאים. אנו תומכים בהשגת הסכם עבודה חדש עם המהנדסים, שייתן מענה ראוי לדרישותיהם וישקף את חשיבות התפקיד אותו הם ממלאים במערך הכבאות וההצלה".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר ואיגוד ההנדסאים והמהנדסים במערך הכבאות מקיימים משא ומתן בעניין, בצל העיצומים שנוקטים העובדים. המדינה הציעה לעובדים מסלול קידום ייחודי ובניית מודל העסקה שיתגמל עובדים בהתאם לביצועיהם. המדינה אף העבירה לנציגות העובדים תוואי להסכם קיבוצי חדש ומחכה, למעשה, לתגובת נציגות העובדים לגביו. אנו קוראים לעובדים לשוב לעבודה באופן מיידי ולהפסיק את הפגיעה המיותרת בציבור, וודאי בצל ההידברות המתקיימת בעניין".

 

המידע הראשוני לידיעה הגיע באמצעות הדואר האדום

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליעד לוי
תחנת כיבוי. נאבקים על תנאי ההעסקה - ומתנצלים בפני רוכשי הדירות
צילום: אליעד לוי
צילום עצמי; רפרודוקציה: אבי מועלם
לירון ורועי לוינברג מנס ציונה. משלמים במקביל על שכירות ומשכנתא
צילום עצמי; רפרודוקציה: אבי מועלם
מומלצים