שתף קטע נבחר

לא מרזים? סיבות רפואיות שגורמות להשמנה

התחלתם דיאטה, אתם אוכלים נכון, עושים פעילות גופנית ומחוג המשקל עדיין לא זז? אולי אתם סובלים מתת פעילות בלוטת התריס, או טרום סוכרת. כל הבדיקות הרפואיות שכדאי לבצע כאשר לא מפסיקים להשמין

כולם יודעים שהסיבה לעלייה במשקל היא חוסר פעילות גופנית ותזונה לא מאוזנת, וברגע שמשנים את אורח החיים אפשר לרזות. אך מה קורה אם עושים הכל נכון, ועדיין אין תוצאות? לפני שאתם מפנים את האצבע המאשימה אל עצמכם, כדאי לבדוק אם יש סיבה רפואית שמונעת מכם לרדת במשקל.

 

לא את אשמה בהשמנה, אלא בלוטת התריס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא את אשמה בהשמנה, אלא בלוטת התריס(צילום: shutterstock)

 

אלן הבדיקות שכדאי לעשות, על מנת לשלול סיבה רפואית להשמנה:

 

1. היפותירואידיזם

היפותאירואידיזם, או תת פעילות בלוטת התריס, הינו מצב בו בלוטת התריס, המייצרת הורמונים שאחראים על קצב חילוף החומרים שלנו, אינה מייצרת מספיק מהורמון התירואיד. חסר בהורמון זה גורם לחילוף החומרים שלנו לרדת, כך הגוף שורף פחות קלוריות, וסביר שהמשקל יעלה.

 

סימפטומים שעלולים להופיע: עייפות, קור, חולשה, עצירות, נשירת שיער, השמנה או קושי לרדת במשקל. במקרה ואכן מתגלה היפותירואידיזם, טיפול תרופתי ניתן על ידי רופא.

 

מה התזונה לטיפול ולמניעת תת פעילות בלוטת התריס

 

2. תסמונת שחלות פוליציסטיות

תסמונת השחלות הפוליציסטיות הינה בעיה הורמונלית נפוצה בנשים בגיל הפוריות. לנשים הסובלות מתסמונת זו יש ציסטות מרובות בשחלות, מצב הגורם לחוסר איזון הורמונלי. בכדי לאבחן את התסמונת יש לבצע בדיקות דם וכן אולטרסאונד של השחלות.

 

תופעות הלוואי של הן: שיעור יתר, אקנה, הפרעה במחזור הווסת, בעיות פריון ותנגודת לאינסולין.

 

תפקיד האינסולין להעביר את הסוכר מזרם הדם אל התאים ברקמות הגוף על מנת לספק אנרגיה לתא. כאשר מופיעה תנגודת לאינסולין ופעולת האינסולין אינה יעילה, הגוף מייצר כמות גדולה של אינסולין, על מנת להתגבר על התנגודת. מצב זה מכונה היפראינסולינמיה.

 

 לתזונה יש השפעה משמעותית בהתמודדות עם התופעה. הורדה מתונה במשקל, פיזור פחמימות, והקפדה על צריכת פחמימות מורכבות יכולה להביא לשיפור משמעותי במצב. במקרה הצורך ולפי המלצת רופא, ניתן לשלב טיפול בתרופה בשם מטפורמין, שמסייעת להגביר את הרגישות לאינסולין.

 

תסמונת השחלות הפוליציסטיות: התזונה שתעזור

 

3. טרום סוכרת

במקרה של טרום סוכרת, הגוף מתקשה להתמודד עם צריכה של סוכר ופחמימות. התנגודת לאינסולין עולה וכתוצאה מכך, רמת הסוכר בדם מתחילה לעלות באופן הדרגתי. אמנם הרמה של הסוכר בדם אינה גבוהה כמו אצל אנשים סוכרתיים, אך אם לא יהיה שינוי באורח החיים, רמות הסוכר ימשיכו לעלות ולבסוף תתפתח סוכרת.

 

גם במקרה זה, רמות הסוכר הגבוהות והעמידות לאינסולין, עלולים להוביל להשמנה. על מנת לאבחן טרום סוכרת, יש לערות בדיקות דם, הכוללת סוכר בצום, Hba1c, והעמסת סוכר.

 

סימנים לטרום סוכרת: רעב מוגבר, צורך חזק לאכילת מתוקים, תחושה של סחרחורת, עייפות, שחור בעיניים, השמנה כללית והשמנה בטנית בפרט.

 

הטיפול בטרום סוכרת כולל שינוי באורח החיים. מעבר לתזונה נכונה, פיזור פחמימות, צריכת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים והגברה של פעילות גופנית, יכולים להביא לירידה בעמידות לאינסולין, למנוע התפתחות סוכרת וגם להקל על הירידה במשקל.

 

טרום סוכרת: 7 צעדים לשינוי - ומניעת המחלה

 

4. תסמונת קושינג

אצל הסובלים מתסמונת קושינג, יש הפרשה מוגברת של ההורמון קורטיזול, המופרש באופן טבעי כתגובה למצבי לחץ. חשיפה מוגברת לקורטיזול גורמת להשמנה. התסמונת יכולה להתרחש עקב פעילות יתר של יותרת הכליה המייצרת את הקורטיזול.

 

תסמיני המחלה הם: השמנה, פנים עגולות ("פני ירח"), רקמת שומן עודפת בגב ובצוואר האחורי, וכן תופעות נוספות במערכות שונות בגוף. הטיפול רפואי בלבד.

 

גורמת להשמנה ולסימני מתיחה: תסמונת קושינג

 

מצבים נוספים היכולים לגרום להשמנה ולקושי בירידה במשקל:

 חסר בשעות שינה - כשאנחנו ערים יותר שעות, יש יותר זמן לאכול. המחקרים מראים שחוסר השינה גורם לנו לפנות למזונות עתירים בקלוריות, עשירים בשומן ופחמימות ודלים בסיבים.

 

בנוסף, לחוסר שינה יש גם השפעה פיזיולוגית. כשלא ישנים מספיק, עולים בגופנו רמות הורמונים שמעודדים רעב ואכילה, ובמקביל יורדים הורמוני השובע, כך שאנו צריכים לאכול יותר אוכל כדי לשבוע.

 

לחץ  - ידוע שסטרס משפיע לרעה על הגוף. במצבי לחץ, הגוף מפריש הורמוני סטרס שמגבירים את התיאבון וכן את החשק למזון עתיר קלוריות.

 

אכילה מועטה מדי – כשהגוף מקבל מעט מדי קלוריות מהמזון, הוא מפחית את קצב חילוף החומרים, מוציא פחות קלוריות ולכן מקשה על הירידה במשקל.

 

תרופות נוגדות דיכאון - אחת מתופעות הלוואי של חלק מהתרופות נוגדות הדיכאון היא עליה במשקל. לעיתים העלייה במשקל כתגובה לנוגדי דיכאון נובעת פשוט מהעובדה כי מצב הרוח משתפר והתיאבון חוזר לקדמותו. במידה ויש חשש שההשמנה נובעת מהטיפול התרופתי, מומלץ להתייעץ עם הרופא ולבחון אופציות לטיפול חליפי.

 

 סטרואידים- תרופות סטרוידאליות מסוימות עלולות לגרום לעליה במשקל כתוצאה מאגירת נוזלים והגברת התיאבון.

 

כל הסיבות המוזכרות לעיל יכולות להוות סיבה לעלייה במשקל או לחוסר ירידה במשקל. במידה ושללתם סיבה רפואית, מומלץ לקבל חוות דעת של דיאטנית קלינית שתוכל לייעץ לכם מה לשנות באורח החיים, על מנת לראות את התוצאות הרצויות במשקל.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית בחברת מותר לי, דיאטנית אישית שמגיעה עד הבית

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מחוג המשקל לא זז? כדאי ללכת להיבדק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים