שתף קטע נבחר

האשמות בין האוצר לבינוי סביב מדיניות הדיור

טענות האוצר כי משקיעים מנצלים הטבות מס לזוגות צעירים ורושמים דירות על ילדיהם, מעוררים חילופי האשמות בין משרדי האוצר והבינוי. מנכ"ל משרד הבינוי מאשים את אגף התקציבים כי הוא מנהל קמפיין לביטול הפטורים ממס ופוגע בשוק; באוצר טוענים בתגובה כי משרד הבינוי לא עומד ביעדי השיווק

הודעת משרד האוצר משלשום, על כך שחלק ניכר מהרוכשים בפרויקט חדש בקריית גת הם משקיעים, מעוררת מאבק בין בכירים בשני המשרדים המרכזיים האחראים על המאמץ להורדת מחירי הדיור. מנכ"ל משרד הבינוי, שלמה בן-אליהו, טען היום (ד') כי הפרסום נועד לחזק את עמדתו של משרד האוצר - שמעוניין לבטל את הטבות המס לרוכשי דירה ראשונה, בטענה שהן מנוצלות על ידי הוריהם שרושמים דירות על שמם. "מנסים באוצר לעשות שימוש בנתונים תוך פרשנויות מוטעות ולא מקצועיות, בניסיון נוסף להטיל מסים נוספים ומיותרים, גם על זוגות צעירים", אמר היום (ד') בן-אליהו.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

בתגובה שלח סגנו של ראש אגף התקציבים במשרד האוצר הממונה על תחום הדיור, ערן ניצן, מכתב לשר הבינוי ובו טען כי משרד הבינוי שיווק עד כה רק 25% מהדירות שהיה אמור לשווק על פי תוכניות הממשלה. גורם באוצר אמר היום ל-ynet כי "לפני שמשרד הבינוי מתחיל לעסוק בסוגיות מיסוי, שהן בתחום אחריותו של משרד האוצר, מוטב שיעמוד ביעדי השיווק, שהם בתחום אחריותו של משרד הבינוי".

 

בסקירה שפורסמה בדקו אנשי אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר את מאפייני ההכנסה של רוכשי דירות בפרויקט חדש ששווק בחודש פברואר בקריית גת. לטענתם, רוב הרוכשים בפרויקט הוגדרו כרוכשי דירה ראשונה, אולם בדיקה של הכנסותיהם מעלה כי ל-25% מהרוכשים הייתה הכנסה ממוצעת של 3,000 שקל בחודש למשק בית. מכאן הסיקו כלכלני האוצר כי מדובר במשקיעים שרוכשים דירות ורושמים אותן על שם ילדיהם.

 

"חלק לא מבוטל מהרכישות מבוצע לא לצרכי מגורים, כי אם לצרכי השקעה", נכתב בסקירה. "זאת תוך ניצול העובדה שרכישת הדירה כ'דירה יחידה' פטורה ממס, בעוד 'דירה נוספת' ממוסה בשיעור מס תחילי של 5% (מעבר לעובדה שבניגוד למכירת 'דירה נוספת', בעת מכירת 'דירה יחידה' קיים פטור ממס שבח".

 

הסקירה פורסמה בעיתוי מעניין, כאשר ברקע עומדת כניסתו של שר חדש למשרד האוצר, ופרסומים בתקשורת על כך שבאוצר מעוניינים לנצל את התקציב הבא כדי לבטל את הטבות המס לרוכשי דירה ראשונה, בטענה שהן משמשות את המשקיעים ולכן "מתדלקות" את מחירי הדיור, מה שפוגע ברוכשי דירה ראשונה שאין להם הורים שיממנו את הרכישה.

 

אין זו הפעם הראשונה שנשמעים קולות במשרד האוצר ומחוצה לו הטוענים כי ההטבות לרוכשי דירה ראשונה מסייעות דווקא למשקיעים ופוגעות בזוגות הצעירים מכיוון שהן תומכות בעליות המחירים.

קריית גת. מי "מתדלק" את מחירי הדיור? (צילום: צפריר אביוב) (צילום: צפריר אביוב)
קריית גת. מי "מתדלק" את מחירי הדיור?(צילום: צפריר אביוב)

 

"מאז ומתמיד רכשו הורים דירות לילידהם - זה לא תרגיל מס"

בן-אליהו יצא היום נגד מה שהוא מתאר כניסיון של פקידי האוצר להשפיע על מדיניות בשוק שהוא אמון על התנהלותו. "אין פלא שסקירה שבועית של אנשים באוצר בוחרת 'לגלות' דווקא בעת המו"מ הקואליציוני את ההורים שעוזרים לילדיהם שנישאו, לרכוש את דירתם הראשונה ולקרוא להם 'משקיעים' או לקרוא להם 'מלביני הון' ולפרסם חידושים לכאורה, תוך עיוות של ההגדרות המקובלות בשוק הנדל"ן", אמר בן-אליהו.

 

לדבריו, "מאז ומתמיד רכשו הורים דירות לילדיהם והעמידו חלק ניכר מההון העצמי הנדרש לרכישת הדירה. האם אנשי האוצר חושבים כי לזוגות צעירים במגזר החרדי או לזוגות צעירים במגזר הכללי וסטודנטים יש הון עצמי של 300 או 400 אלף שקל? האם בשל העובדה שמשכורתם נמוכה (או לא קיימת לעתים אם מדובר בסטודנטים או באברכים) מדובר במשקיעים? מדובר בפרקטיקה מוכרת של עשרות שנים, שבה הורי הזוג משלמים את התשלום הראשוני הנדרש לקניית הדירה והזוגות הצעירים משלמים את המשכנתא במשך השנים.

 

"בכל עשרות השנים שעברו, רשות המסים ראתה בדירה כזו כדירתם של בני הזוג הצעיר ולא ראתה בזה הלבנת הון, לא תרגיל מס ולא דירות של משקיעים. ברבעון האחרון עם ישראל לא שינה את הדי.אן.אי. שלו ולא התאגדו כל ההורים של הזוגות שהתחתנו ברבעון האחרון והפכו את עצמם למשקיעים ומלביני הון באזור הדרום. מדובר בניסיון נוסף להלך אימים על המועמד להיות שר האוצר, וזאת באמצעות כלי התקשורת. מהלך זה גורם נזק לשוק הנדל"ן".

 

דבריו של מנכ"ל משרד הבינוי נאמרו בהמשך לפנייתו בכתב למנהל רשות המסים מלפני שבועיים, שבה טען כי "אגף התקציבים אינו גורם מקצועי בתחום הדיור ואינו מוסמך לקבוע מדיניות בשוק הדיור. הפרסומים האחרונים מלמדים כי האגף אינו מודע למלוא המשמעות של הצעדים בהם הוא מציע לנקוט. משרד הבינוי מתנגד בתוקף לשינויי המיסוי המוצעים. עצם פרסומם בתקשורת, גם אם לא ייושמו בסופו של דבר, גורם לנזק".

 

האוצר: "שווקו 1,770 דירות בלבד"

באוצר, כאמור, טוענים כי משרד הבינוי הוא זה שפוגע במאמצים להורדת מחירי הדירות, בכך שאינו עומד ביעדי הממשלה להגדלת ההיצע. במכתב שנשלח לשר הבינוי נטען כי מאז תחילת השנה שווקו כ-1,770 דירות בלבד, לצד כ-1,100 דירות נוספות בפטור ממכרז. "היקפים מצומצמים אלה מקשים על מאמצי הממשלה להרחבת היצע הדיור במטרה להביא לירידת מחירי הדירות", כתב ניצן ודרש כי בישיבה הקרובה של מליאת רשות מקרקעי ישראל יתקיים דיון בנושא.

 

לטענת סגן ראש אגף התקציבים, מאז תחילת השנה לא הציעו משרד הבינוי ורשות מקרקעי ישראל שבאחריותו חסם תקציבי כלשהו בפני משרד האוצר, שמקשה על שיווק דירות - ולכן ברצונו לקבל הסברים לקצב השיווק הנמוך.

 

על מכתב זה מיהר להשיב בן-אליהו, שכתב: "כל האמור במכתבך הינו אמת, פרט למשפט לפיו 'בתקופה זו משרד הבינוי ורשות מקרקעי ישראל לא הציגו כל חסם לשיווק הדורש טיפול תקציבי' - זאת מאחר שהחסם העיקרי לשיווק היה אגף התקציבים. פנינו לאגף התקציבים ללא הפסק. לדוגמא, לא היה מכשול אחד שלא הערמתם על שיווק של מכרז 'מחיר מטרה' בראש העין, מה שגרם לעיכובו. מי שגורם לעיכוב המכרזים, אל לו לבוא בטענות.

 

"עד לפני כשבועיים לא שוחררו תקציבי הפיתוח, עד היום לא שוחררו תקציבי התכנון, אגף התקציבים אינו עומד בסיכומים ואינו מקיים ישיבות מקצועיות. אם זה לא חסם, אז מהו חסם? למותר לציין כי ב-2014 הצלחנו להגיע לשיא שיווק שלא היה כדוגמתו מאז קום המדינה, כך שאנו יודעים לעשות שיווקים. יתר על כן, מאז תחילת 2015 זוכים יזמים וקבלנים באלפים רבים של יחידות דיור ששווקו ב-2014 בכל רחבי הארץ, ורק הבעיות והחסמים הטכניים שהצבתם בפנינו הביאו להקטנת השיווקים.

 

"אין ספק שרק שיווקים בהיקפים גדולים יביאו להורדת המחירים, ולכן במהלך 2015 התקיימו ישיבות גם אצל שר הבינוי כדי לקבל החלטות לגבי שיווקים; וגם ישיבות שמטרתן למנוע עליית מחירי הדירות. בישיבות אלה סוכם כי מיד עם כינון הממשלה החדשה יוגשו לממשלה הצעות שהוצעו בעבר, אך בשל תקופת הבחירות לא ניתן היה לקדמם. משרד האוצר התחייב להכינן להחלטת ממשלה, אך דבר לא נעשה מאז על ידיכם".


פורסם לראשונה 15/04/2015 12:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלומי כהן
שלמה בן-אליהו, מנכ"ל משרד הבינוי
צילום: שלומי כהן
מומלצים