שתף קטע נבחר

כחלון יציע: 200 אלף ש' הנחה במחיר למשתכן

בהמשך להחלטת קבינט הדיור לקדם מכרזים עם הנחה על הקרקע בכל המדינה, מציע שר האוצר משה כחלון כי במקומות שבהם ערך הקרקע נמוך - יקבל כל זוג צעיר מענק של 40-60 אלף שקלים מהמדינה. הרשות המקומית תקבל סבסוד של 40 אלף שקל לעלויות הפיתוח, אשר יקוזז ממחיר הדירה

הנחות מהמדינה לרוכשי הדירות: שר האוצר, משה כחלון, יביא לאישורו של קבינט הדיור ביום שני הקרוב, הצעה שתבטיח הנחה בשווי של כ-200 אלף שקל על כל דירה חדשה מקבלן שתיבנה על קרקע שבבעלות המדינה.

 

מחיר למשתכן - כותרות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

לפני כשבועיים אישר קבינט הדיור את תוכניתו של כחלון לשווק את כל הדירות החדשות על קרקע מדינה בשיטת "מחיר למשתכן". בשיטה זו המדינה מעניקה הנחה מראש על הקרקע, והקבלנים מתחרים ביניהם במכרז על מי שיציע את המחיר הנמוך ביותר לדירה.

 

ההצעה שתובא בפני הקבינט ביום שני הקרוב משלימה את התוכנית, באמצעות מודל שיבטיח הנחה בשיעור דומה לרוכשים בכל רחבי הארץ. זאת, על מנת להתמודד עם אחת הבעיות המרכזיות של שיטה זו - העובדה שהיא גורמת להיקף ההנחה להיות גבוה יותר, ככל שערך הקרקע גבוה יותר, כלומר, במרכז הארץ.

 

באזורים מסוימים בארץ, שבהם ערך הקרקע נמוך במיוחד, שיווק בשיטה כזו עשוי ליצור מצב שבו אין הנחה כלל, וכך יכול מחירה של דירה בפריפריה להיות קרוב למחירה של דירה באזורי הביקוש, מבלי שיש הצדקה לכך.

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

 

הנחות של עד 80% מערך הקרקע

על פי ההצעה, יוענקו הנחות בשיעור משתנה של עד 80% מערך הקרקע, כאשר ההנחה תהיה גבוהה יותר ככל ששווי הקרקע נמוך יותר. במקומות שבהם ערך הקרקע נמוך מ-100 אלף שקל, יקבל כל רוכש מענק מהמדינה בהיקף של 40 עד 60 אלף שקל.

 

בנוסף, תעניק המדינה לרשות המקומית מענק השתתפות בהוצאות הפיתוח (כבישים, ביוב, חשמל, בתי ספר או כל הוצאה אחרת הנדרשת על מנת לקלוט את האוכלוסייה שתרכוש את הדירות) בהיקף של 40 אלף שקל. הרשות המקומית תקזז את שווי המענק מהיטלי הפיתוח שהיא גובה מרוכשי הדירות - וכך תיווצר הנחה נוספת עבור הרוכשים.

 

מענקים אלה, יחד עם הנחה של 80% על הקרקע, אמורים לאפשר לזוגות לרכוש דירה במחיר הנמוך בכ-200 אלף שקל ממחיר השוק כיום, ברוב אזורי הארץ, ללא קשר לערך הקרקע באזור. זאת, על בסיס שקלול של המענקים, יחד עם ההנחה על הקרקע ועם השפעת ההנחה הזו על חבות המס.

 

עלות התוכנית: כ-1.7 מיליארד שקלים

עלות התוכנית כולה צפויה להגיע ל-1.5-1.7 מיליארד שקלים בשנה. עלות זו כוללת גם את המענקים וגם את אובדן ההכנסות משיווק הקרקע בהנחה. לקראת הישיבה התייחס היום שר האוצר לצעדים שיובאו לאישור הקבינט ואמר כי "לדור הצעיר שלנו יש גם זכויות, לא רק חובות. קורת גג היא זכות בסיסית ומחובתנו לספק לו אותה. התוכנית תשנה את שיטת המכרזים ותייצר היצע מסיבי של דירות אשר מיועדות אך ורק לזוגות צעירים - גם בפריפריה וגם באזורי ביקוש".

 

לפני כשבועיים, כאמור, אישר קבינט הדיור את הצעת שר האוצר לשווק את כל הדירות שייבנו על קרקע מדינה בשיטת "מחיר למשתכן". מדובר בהרחבה משמעותית של התוכנית המקורית של כחלון, שדיברה על שיווק של 5,000-6,000 דירות בשנה בשיטה זו.

 

מספר הדירות שישווקו בשיטה זו צפוי לעמוד על כ-20 אלף דירות בשנה. זאת, בהתבסס על כך שבשנת 2014 החלה בנייתן של כ-23 אלף דירות על קרקעות שבניהול המדינה. בממשלה מקווים, כמובן, כי צעדים נוספים שיאושרו בשנה הקרובה יגבירו את קצב הבנייה, כך שמספר הדירות יהיה גדולה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן זינדל, פלאש90
שר האוצר, משה כחלון
צילום: יונתן זינדל, פלאש90
מומלצים