שתף קטע נבחר

תזונה רגילה מול טבעונית: כך זה משפיע על הבריאות שלך

סוכרת, השמנה, כולסטרול, יתר לחץ דם, טרשת עורקים ואפילו סרטן - הן מחלות של העולם המודרני שניתן למנוע באמצעות תזונה טבעונית. איך זה עובד?

מגמת הטבעונות בישראל ממשיכה לקרום עור וגידים, או במקרה הזה - להכות שורשים ועלעלים. המחקר המדעי בנושא תזונה טבעונית עבר גם הוא מהפכה, ממחקרים בודדים בעבר, שבדקו האם תזונה טבעונית מובילה לחסרים, לעשרות מחקרים מדי שנה שבוחנים את יעילותה במניעת מחלות שכיחות ובטיפולן.

 

קראו עוד על טבעונות:

הנתונים המחקריים: כך טבעונות מרפאה מחלות

תינוקות טבעונים: בריאות או חוסר אחריות?

מחקר מגלה: תזונה טבעונית מפחיתה כאבי מיגרנה

 

עמדתה של האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטטיקה היא שתזונה צמחונית וטבעונית, המתוכננת כהלכה, מתאימה לכל שלבי החיים, וקשורה לירידה בסיכון לטרשת עורקים, יתר לחץ דם, סוכרת, השמנה וסוגי סרטן מסוימים.

 

עמדה זו מבוססת על ניתוח של מאות מחקרים מהעשורים האחרונים. יש להדגיש שמחקרים אלו נטרלו גורמים שיכלו להטות את הממצאים לטובת הטבעונים, למשל: הימנעות מעישון. כמו כן חלק מהמחקרים נעשו בקרב הנוצרים האדוונטיסטים בארה"ב, אוכלוסייה המקפידה על אורח חיים בריא כחלק מעיקרי אמונתה, כך שהטבעונים לא נבדלו מאוכלי כל וצמחונים בהרגלי החיים הבריאים.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

סוכרת סוג 2

בהשוואה לאוכלי כל, לצמחונים אדוונטיסטים סיכון נמוך ב-38% לפתח סוכרת סוג 2, ואילו הורדת הביצים ומוצרי החלב העניקה הגנה נוספת - הסיכון בקרב טבעונים נמוך ב62%.

 

כמו כן, מחקרים קליניים בקרב סוכרתיים הראו שמעבר לתזונה טבעונית, משפר את איזון רמות הסוכר ומביא להפחתה במינון התרופות, בהשוואה לתזונה הסטנדרטית המומלצת לסוכרת.

 

יתר לחץ דם

בהשוואה לאוכלי כל, לצמחונים אדוונטיסטים סיכון נמוך ב-43% לפתח יתר לחץ דם, ובקרב טבעונים, הסיכון נמוך ב-63%.

 

השמנה

מחקרים מראים באופן עקבי שצמחונים נוטים להיות רזים יותר מאוכלי בשר, ואילו טבעונים נוטים להיות רזים יותר מצמחונים (אך עדיין במשקל תקין).

 

רמות כולסטרול

בסקירת מחקרים נמצא כי רמות הכולסטרול הכללי וה-LDL ("כולסטרול רע") של צמחונים היו נמוכות יותר משל אוכלי כל, והרמות הנמוכות ביותר היו בקרב טבעונים.

 

נסיגה של טרשת עורקים

מספר מחקרים מצאו שדיאטות טבעוניות דלות שומן בשילוב עם גורמי אורח חיים נוספים, כמו הימנעות מעישון והפחתת משקל, יכולות להביא לנסיגה של טרשת העורקים בחולי לב. לפי המחקרים, עובי החסימה הופחת תוך מספר חודשים גם ללא שימוש בתרופות להורדת כולסטרול .

 

סרטן

במחקר האדוונטיסטים, לטבעונים היה הסיכון הנמוך ביותר לחלות בסרטן בהשוואה לצמחונים ואוכלי כל, והיתרון הגדול ביותר נצפה בקרב טבעוניות ביחס לסוגי סרטן של מערכת המין הנקבית, לרבות סרטן השד וסרטן השחלות.

 

בנוסף להימנעות מבשר אדום ובשר מעובד, הידועים כקשורים לעלייה בסיכון לסרטן, יתכן שגם הימנעות או הפחתה בצריכת מוצרי חלב מהווה יתרון. מחקר האחיות שעקב אחר יותר מ-68,000 נבדקות במשך 26 שנים, מצא סיכון מוגבר ב- 41% לסרטן רירית הרחם בקרב נשים לאחר גיל המעבר אשר צרכו שלוש או יותר מנות מוצרי חלב ליום.

 

מחקר שנעשה בקרב 21,660 רופאים מצא שצריכה של יותר משתיים וחצי מנות מוצרי חלב ליום לעומת חצי מנה ופחות, העלתה ב-12% את הסיכון לסרטן הערמונית, הנפוץ ביותר בקרב גברים בישראל.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כיצד משפיעה התזונה הטבעונית של הבריאות?

תזונה טבעונית עשירה ברכיבים מגנים הקיימים רק בצומח, ולא במזון מהחי.

 

נוגדי חימצון - ביניהם ויטמין C, בטא קרוטן ופיטוכימיקלים כגון פלבנואידים. חמצון הוא תהליך טבעי המתרחש בגופנו, אך כאשר מתרחש עודף חמצון הוא מהווה גורם משמעותי בהתפתחות מחלות לב, סוכרת וסרטן.

 

סיבים תזונתיים - מסייעים בהורדת רמות כולסטרול ובאיזון רמות הסוכר, מפחיתים את הסיכון לסרטן המעי הגס ומקנים תחושת שובע. כמו כן, הם מהווים מזון לחיידקי המעי הטובים, ההולכים ומתגלים כבעלי השפעה מרחיקת לכת וקריטית על בריאות המעי ועל בריאותנו הכללית.

 

הימנעות משומן רווי - תזונה טבעונית דלה בשומן רווי, ואינה מכילה כולסטרול וברזל מסוג heme - רכיבים המצויים רק בחי. השומן הרווי מעלה את רמות הכולסטרול וה-LDL, ובכך מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. כמו כן, הוא כנראה מעלה את הסיכון לסוכרת סוג 2.

 

הכולסטרול מגביר את ההשפעה השלילית של השומן הרווי שנצרך בארוחה, ומעלה משמעותית את רמת החמצון של ה-LDL, תהליך המהווה זרז ראשוני להתפתחות טרשת עורקים.

 

במחקר האחיות של אוניברסיטת הרווארד, שעקב אחר יותר מ-50,000 נשים במשך 18 שנים נמצא קשר בין צריכת כולסטרול לתמותה מוקדמת. כך לדוגמה נמצא שצריכה יומית של 150 מ"ג כולסטרול (ביצה קטנה מכילה כ200 מ"ג כולסטרול) ב-1,500 קלוריות העלתה ב25% את הסיכון לתמותה מוקדמת בהשוואה לצריכה נמוכה יותר.

 

ברזל מסוג heme נספג ביעילות רבה, ולמעשה לגופנו אין יכולת לווסת את ספיגתו (בניגוד לברזל מהצומח), כך שקיים סיכון להגיע למצב של עודף ברזל, המביא לתהליכי חמצון מוגברים.

 

במטא-אנליזה שכללה למעלה מ-100,000 איש, נמצא כי צריכה גבוהה של ברזל heme מעלה ב-46% בסיכון למחלות לב במדינות מערביות. ברזל heme קשור גם לסיכון מוגבר לסוכרת ולסרטן המעי הגס.

 

מזהמים במזון מהצומח לעומת מזון מהחי

יש התוהים האם חומרים שאינם חלק טבעי מהמזון, כמו חומרי הדברה, משפיעים בצורה שונה על מזון מהחי לעומת מזון מהצומח. התשובה היא שכל המחקרים שהראו יתרונות בריאותיים לצריכת ירקות, פירות ויתר המזון הצמחי המלא נערכו על תוצרת של חקלאות קונבנציונאלית. כך שלמרות נוכחות חומרי ההדברה במזון, התועלת הבריאותית עולה בהרבה על הנזק הפוטנציאלי.

 

המזון המרוסס ביותר והכי פחות מפוקח הוא המזון הניתן לחיות המשק, כך שגם מזון מהחי מכיל שאריות חומרי הדברה. ובאופן כללי, מזהמים סביבתיים הולכים ומצטברים ככל שעולים בשרשרת המזון מצמחים לבעלי חיים.

 

בנוסף, ישנם מזהמים הנמצאים במזון מהחי ולא בצומח, לרבות: אנטיביוטיקה וזרזי גדילה - כפי שמצא דו"ח מבקר המדינה האחרון. ישנם רכיבים המופיעים באופן טבעי במזון מהחי, להם עלולה להיות השפעה מזיקה.

 

חוקרים בכירים מאוניברסיטת הרווארד התריעו על כך בנוגע לגורם הגדילה IGF-1, הנמצא בחלב ומעלה את הסיכון לסרטן הערמונית, ולסוגי סרטן נוספים. כמו כן, במשקים מודרנים מתועשים, פרות מייצרות חלב במקביל להיותן בהריונות עוקבים, כך שחלבן מכיל רמות גבוהות של הורמוני מין.

 

יש להניח שבעתיד נשמע עוד ועוד גופים אשר ממליצים על תזונה צמחית כאסטרטגיה למניעה וטיפול בגורמי התמותה המובילים. הסנונית הראשונה היא קופת החולים האמריקאית "קייזר פרמננטה" הידועה כמובילה במדדי איכות ועלות מול תועלת, שהוציאה הנחיות רשמיות לרופאיה לפיהן: "על הרופאים לשקול להמליץ לכל מטופליהם על תזונה המבוססת על הצומח, בעיקר לאלו הסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב וכלי דם או השמנה".

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ונטורופתית תרצה בכנס אוכלים בריא 7 - כנס התזונה והבריאות הגדול בישראל.  

 

צפו בתפריט יומי לדוגמה של טבעונית:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ריסוס הירקות פחות מזיק לבריאות מאשר הרעלים הקיימים במזון מהחי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים