שתף קטע נבחר

קוואקר ועוד 4 מזונות - ותעברו את החורף בלי להיות חולים

בחורף הגוף שלנו דורש יותר פחמימות ומאכלים חמים ומשביעים. כדי לצלוח את העונה הקרה שבעים, אבל בלי קילוגרמים עודפים, לפניכם חמישה מזונות זמינים וטעימים

סבתא בישלה דייסה, בעיקר בחורף: כשהטמפרטורות יורדות, גם התפריט שאנחנו אוכלים משתנה וכולל יותר מאכלים מחממים כמו דייסה ומרק מהביל. הגוף שלנו מפנים שהחורף הגיע ומכין את עצמו באמצעות התזונה.

 

למה זה קורה? בכל אחד מאתנו פועל שעון פנימי, שעון ביולוגי המסנכרן את הפעילות היומיומית שלנו בהתאם לשעות האור והחושך. הגוף שלנו, באמצעות קולטנים מיוחדים, קולט כי שעות האור מתקצרות ושעות החושך מתמעטות כיאה לתקופת החורף ומכין את הגוף לתקופת הקרה. גם הוא כמונו מעדכן את השעון הפנימי לשעון חורף.

 

אותו שעון מצוי בכל בעלי החיים וגם בצמחים. השינויים שחלים עם בוא עונת החורף בבעלי חיים החיים בטבע מאוד בולטים, כמו למשל דובים שאוגרים שומן כדי שיספק להם מזון לתקופה הארוכה של שנת החורף.

 

בבני אדם חלים שינויים פנימיים, כמו למשל בתזמון הפרשת הורמון השינה מלטונין, שמופרש כשמתחיל להחשיך ומכין אותנו לשינה. בחורף הוא מופרש מוקדם יותר כי היום מתקצר.

 

בנוסף לשינויים הפנימיים, עולה בנו הרצון לאכול מאכלים חמים יותר, עם מרקמים לעיתים סמיכים יותר, הנאכלים לאט. כמו כן, חלים שינויים בהורמונים, שעלולים להעלות את הרצון לאכול יותר פחמימות.  

 

מצד שני, שעות האור המתקצרות וימי הגשם עלולים להקטין את תדירות הפעילות הגופנית ומשכה. כדי שלא נאגור עודפי שומן בחורף כמו הדובים, ולא נגיע לאביב עם עודפי משקל, חשוב למצוא את האיזון בין תזונת החורף לפעילות הגופנית.

 

אז מה מומלץ לאכול בחורף כדי להתחמם? 

 

קוואקר

דייסת קוואקר. עשירה בסיבים תזונתיים (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
דייסת קוואקר. עשירה בסיבים תזונתיים(צילום: Index Open)

 

הקוואקר מבוסס על שיבולת שועל מלאה, מכיל פחמימות מורכבות, אשר יחד עם הסיבים התזונתיים בשיבולת שועל תורמים לספיגה איטית של הפחמימות. כך שגם אם בחורף עולה אצלנו התשוקה לפחמימות, מאכלים המבוססים על קוואקר כמו קציצות קוואקר, לחם בשילוב שבולת שועל, סלט ירקות בשילוב קוואקר, חטיפי שיבולת שועל ועוד, יכולים להוות פתרון נהדר ב"מחיר" קלורי נמוך.

 

6 סיבות בריאות לאכול שיבולת שועל בכל יום

 

שוקולד

שוקולד. משפר את מצב הרוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שוקולד. משפר את מצב הרוח(צילום: shutterstock)

 

הימים המתקצרים והחושך שמופיע מוקדם יותר, משפיעים גם על מצב הרוח שהופך קודר יותר, ומעלה את הצורך בשוקולד. הוספת גירוד של שוקולד עתיר מוצקי קקאו כתוספת לדייסת קוואקר או מאכלים אחרים עשוי, לפחות מבחינת ההרגשה, "להמיס" את מצב הרוח החורפי ולהסב לנו גם הנאה בטוחה וטעם מתוק ומיוחד.

 

סופר-פוד: לא שוקולד, קקאו - ולמה הוא בריא לכם

 

יוגורט

יוגורט. מעשיר מאכלים רבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יוגורט. מעשיר מאכלים רבים(צילום: shutterstock)

 

החיידקים הידידותיים אשר ביוגורט, תורמים להגנה הטבעית היומיומית על הגוף גם בחורף. לכן מומלץ להשתמש ביוגורט להסמכה של מאכלים רבים כמו למשל מרק חם או להוסיף רוטב יוגורט מחומם כתוספת לתבשיל ירקות ועוד. כל אלה יכולים להוות פתרון לאכול חם, עם מעט מאוד שומן.

 

אפשר גם בסתיו - מתכוני יוגורט לתקופת המעבר 

 

קטניות

קטניות. שילוב מצוין של חלבונים ופחמימות מורכבות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קטניות. שילוב מצוין של חלבונים ופחמימות מורכבות(צילום: shutterstock)

 

הקטניות הן פתרון נהדר לשילוב במאכלי החורף. הקטניות מהוות שילוב של חלבונים מהצומח יחד עם פחמימות מורכבות, הן עשירות בסיבים התזונתיים, התורמים לספיגה איטית של המזון ולתחושת שובע.

 

החורף הינו הזדמנות נהדרת לשלב קטניות במגוון מאכלי קדירה ומרקים, אבל גם הזדמנות לאכול סלטי קטניות מוכנים, כמו סלט חומוס, להם ניתן להוסיף תוספת מחוממת.

 

לאכול קטניות בלי תופעות הלוואי: השיטות והטריקים

 

ירקות

 

 

קייל. עשיר בויטמינים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קייל. עשיר בויטמינים(צילום: shutterstock)
 

 

בחורף ישנה חשיבות רבה להמשיך ו"להטעין" את הגוף ברכיבים שיספקו לו הגנה יומיומית. הירקות הם נהדרים למלא את המשימה. הירקות העליים למשל הם מקור נהדר לויטמינים מסוג A , ויטמין C וויטמין K. ויטמינים אלו תורמים להגנה הטבעית כי הם נחשבים "שחקני חיזוק" חשובים בתהליכים למניעה ולמלחמה בדלקת, כמו זו המלווה לעיתים הצטננות חורף.

 

הקייל למשל נחשב לסוג של "כרוב על", וניתן לשלבו בתפריט היומי בקלות יחסית וליהנות מהשפעתו.  אבל לא רק הירקות העליים חשובים. אכילת ירקות ממגוון סוגים וצבעים מאפשרת לנו ליהנות ממגוון רחב של רכיבים תזונתיים חשובים. התירס לדוגמה עשיר בבטא קרוטנים ולוטאין מעניקים לו את הפיגמנט הצהוב וחשובים גם הם להגנה הטבעית שלנו.

 

המצעד: 10 הירקות העליים שהכי בריאים לכם

 

הכותבת היא דיאטנית ראשית חברת שטראוס

 

מהם היתרונות באכילת ירקות? צפו:

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין כמו מרק סמיך וחם ביום חורף סוער
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים