שתף קטע נבחר

קבינט הדיור אישר את תוכניות הממשלה לדיור

מדובר בתוכנית של שר האוצר לתכנון ושיווק כ-145 אלף דירות בשנה, מתוכן כ-40 אלף דירות באזורי הביקוש וכ-2,300 דירות להשכרה לטווח ארוך. הקבינט אף אישר תוכנית לבניית 20 אלף מעונות לסטודנטים והבאת חברות בנייה זרות לישראל. בנוסף אושרה תוכנית שר השיכון לקיצור זמני הבנייה

ועדת השרים לענייני דיור (קבינט הדיור) התכנסה היום (ב') כדי לאשר שורה של תוכניות המבקשות להוריד את מחירי הדירות בישראל. תחילה אושרה התוכנית השאפתנית של שר האוצר, משה כחלון, ליעדי התכנון והשיווק בתחום הדיור לשנת 2016. מדובר בתוכנית ל-145 אלף יחידות דיור בשנה, מתוכן כ-40 אלף יחידות דיור חדשות באזורי הביקוש, ועוד כ-2,300 דירות שיהיו מיועדות להשכרה לטווח ארוך. תוכנית היעדים מתייחסת גם להיקף השיווקים ביישובי המיעוטים, אשר יעמוד על כ-5,000 יחידות דיור.

 

התוכנית של כחלון: 145 אלף דירות ב-2016

מחר: קבינט הדיור יאשר הקמת אלפי מעונות

קבלנים זרים יצליחו להוזיל את הדירות?

 

על פי התוכנית, יעד התכנון של מינהל התכנון יעמוד על תוכניות לבניית 50 אלף דירות ברחבי הארץ על קרקעות מדינה (מתוכן 40 אלף יחידות דיור באזורי הביקוש); יעד שיווק הקרקעות יעמוד על בניית 40 אלף דירות ברחבי הארץ (מתוכן 30 אלף יחידות דיור באזורי הביקוש); ויעד העסקאות (כלומר קבלנים שיזכו במכרזי המדינה) יעמוד על 40 אלף דירות ברחבי הארץ (מתוכן 26 אלף יחידות דיור באזורי הביקוש).

 

במסגרת זאת, נקבע יעד השיווק של יחידות דיור בחלוקה לאזורים, באופן שבו מספר יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך במרכז הארץ יעמוד על 1,570; ואילו בנגב ובגליל על 730 (בסך הכל 2,300 יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח). מתוך סך כל יחידות הדיור להשכרה לטווח ארוך, מספר הדירות במחיר מופחת במרכז הארץ יעמוד על 315; ואילו בנגב ובגליל על 145 (בסך הכל 460 דירות להשכרה ארוכת טווח במחיר מופחת).

 

עוד עולה מהתוכנית כי במהלך השנה הקרובה ידרשו ועדות התכנון והבנייה המחוזיות והוועדות לקידום מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) לבנייה מזורזת לאשר תוכניות בהיקף של כ-100 אלף דירות (62 אלף במסלול רגיל ועוד 38 אלף במסלול מזורז). כך, במחוז צפון תידרש הוועדה המחוזית לאשר תוכניות בהיקף של 8,000 יחידות דיור; והותמ"ל תידרש לאשר תוכניות בהיקף של 5,500 יחידות דיור (בסך הכל 13,500). במחוז חיפה, תידרש הוועדה המחוזית לאשר תוכניות בהיקף של 12 אלף אלף דירות.

 

במחוז מרכז הוועדה המחוזית תידרש לאשר תוכניות בהיקף של 12,500 יחידות דיור; והתמ"ל בהיקף של 9,500 יחידות דיור (בסך הכל 22 אלף); במחוז תל-אביב תידרש הוועדה המחוזית לאשר תוכניות בהיקף של 11 אלף יחידות דיור; והותמ"ל בהיקף של 3,000 יחידות דיור (בסך הכל 14 אלף); במחוז ירושלים תידרש הוועדה המחוזית לאשר תוכניות בהיקף של 8,500 יחידות דיור; והתמ"ל בהיקף של 1,500 יחידות דיור (בסך הכל 10,000); ובמחוז דרום הוועדה המחוזית תאשר 10,000 יחידות דיור; והתמ"ל 18,500 יחידות דיור (בסך הכל 28,500).

בנייה בתל-אביב. אלפי דירות יתוכננו באזורי הביקוש (צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות) (צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות)
בנייה בתל-אביב. אלפי דירות יתוכננו באזורי הביקוש(צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות)

 

20 אלף מעונות לסטודנטים והבאת חברות בנייה זרות

תוכנית נוספת שאושרה קודמה על ידי שר האוצר וח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו, להוספת 20 אלף מעונות חדשים עבור סטודנטים הלומדים במוסדות אקדמיים ברחבי הארץ עד שנת 2020. הוחלט כי תיבחן האפשרות לתת עדיפות ליישובים בפריפריה וכן לישובים ממצב סוציו-אקונומי נמוך ככל הניתן. כמו כן, ייבנו מעונות בערים שבהן הביקושים לשכירות קשיחים.

 

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, התוכנית מקודמת על ידי משרד האוצר, החברה הממשלתית דירה להשכיר שתשמש כזרוע הביצוע, רשות מקרקעי ישראל, המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) והוועדה לתכנון ולתקציב במל"ג.

 

הצעת מחליטים נוספת שאושרה היום נוגעת להבאת חברות בינלאומיות לבנות בישראל, במטרה להגדיל את היקף הבנייה למגורים. זאת, לצורך הקטנת הפער בין הביקוש לדיור לבין היצע הדירות הקיים במשק. באוצר ציינו כי "הכנסת חברות ביצוע בעלות ניסיון בבנייה איכותית וברמות פריון גבוהות צפויה להביא להגדלה של מספר הדירות הנבנות בישראל".

 

עוד נמסר כי "החברות עשויות להביא להעלאת רמות הפריון בענף, תוך שימוש באמצעים מתועשים. מעורבותן של החברות הזרות בתחום הבנייה בישראל היא חלק מהחלטת הממשלה להביא עובדי זרים לטובת האצת וקידום הבנייה ברחבי הארץ".

מעונות סטודנטים בתל-אביב. עוד 20 אלף חדרים ייבנו (צילום: באדיבות שיכון ובינוי נדל"ן) (צילום: באדיבות שיכון ובינוי נדל
מעונות סטודנטים בתל-אביב. עוד 20 אלף חדרים ייבנו(צילום: באדיבות שיכון ובינוי נדל"ן)

 

אושרה גם התוכנית של גלנט לקיצור זמני הבנייה

בתוך כך אישר הקבינט את הצעת המחליטים של שר השיכון והבינוי, יואב גלנט, לתיעוש הבנייה בישראל. במסגרת ההצעה, אושרה שיטת "תכנן ובנה", שמבקשת לקצר את זמני הבנייה בכך שהיא מעודדת שימוש בשיטות עבודה מתקדמות ובציוד שיאפשרו בנייה בהיקפים רבים יותר, במשכי זמן קצרים, תוך שיפור איכות הבנייה.

 

שיטת תכנן ובנה מציעה ניהול וביצוע כלל שלבי הקמת השכונה באחריות יזם יחיד: בניית מבני המגורים, עבודות הפיתוח והתשתית וכן הקמת מוסדות הציבור והחינוך. כל זאת תוך שימוש בשיטות בנייה מתקדמות ומתועשות ובמסגרת לוחות זמנים מחייבים.

 

ההצעה כוללת גם עידוד שימוש בטכנולוגיות בנייה חדשות בענף ומתן תמריצים לקבלנים לרכישת ציוד לתיעוש הבנייה באמצעות מענקים והלוואות. כך, למשל, תעודד הממשלה שימוש בשיטת בנייה טרומית, שבה אלמנטים הנדסיים מורכבים מראש במפעל ומובאים לשטח להרכבה, לצד שימוש בתבניות להקמת שלד המבנה.

 

כמו כן, כוללת הצעת המחליטים הקמת מכון למקצועות הבנייה לקידום הידע המקצועי בתחום טכנולוגיות הבנייה, לצד עידוד מודעות לתועלת הבנייה המתועשת; וכן יצירת תוכנית חומש להכשרת עובדי ענף הבנייה. במסגרת זו, בשיתוף עם משרד הכלכלה, ייקבעו יעדי הכשרות לקידום תיעוש ענף הבנייה של 3,500 פועלים, 2,500 מנהלי עבודה ו-500 מפעילי עגורנים. בנוסף, מוצע להסיר חסמי תקינה ורגולציה בענף ולאמץ את התקינה האירופית.

 

לדברי גלנט, "תוכנית התיעוש החדשה היא מהפכה של ממש בתפיסה של ענף הבנייה בארץ. אחרי עשרות שנים, אנחנו מובילים שינויים משמעותיים בכל תחומי הענף, החל משיטות וטכנולוגיות ועד לכוח האדם ולתקינה. במדינת ישראל נדרשות 15 שנה ממושכות כדי לבנות שכונה. השיטות החדשות יקצרו את התהליך לפחות בחצי ויביאו ליעילות רבה יותר ולחסכון עבור רוכשי הדירות".

 

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אשל ארמוני, אשר עומד בראש צוות בין-משרדי בנושא, הוסיף כי "ההצעה מקיפה וכוללת מרכיבים רבים בענף הבנייה, ובראשם שיטת תכנן ובנה, הצפויים ליצור שינוי משמעותי ומבורך בענף הבנייה בישראל".

 

צפו: מה קרה למחירי הדירות ב-2015?


פורסם לראשונה 07/03/2016 12:44

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד האוצר
שרי האוצר והשיכון בישיבת קבינט הדיור
צילום: משרד האוצר
מומלצים