שתף קטע נבחר

שכר תיווך בעסקת שכירות יחולק בין הצדדים

ועדת הכלכלה צפויה לאשר תיקון לחוק המתווכים במקרקעין, שיסדיר את חלוקת תשלום שכר הטרחה למתווך שווה בשווה בין המשכיר לשוכר. הסיבה: "החוק הקיים מגלגל בפועל את מלוא התשלום על חשבון השוכר"

ועדת הכלכלה של הכנסת החלה היום (ב') בתיקון חוק המתווכים במקרקעין, שצפוי להסדיר את חלוקת תשלום שכר הטרחה של המתווך בעסקת שכירות של דירת מגורים. הוועדה החליטה למזג את הצעות החוק הפרטיות של חברי הכנסת איתן כבל (המחה הציוני), יו"ר הוועדה, ותמר זנדברג (מרצ). לפי הנוסח המשולב המסתמן, המשכיר והשוכר יחלקו ביניהם שווה בשווה את תשלום שכר הטרחה של המתווך.

 

האוצר: עלייה בקניית דירות ברבעון הראשון

מטה הדיור: "יש מחסור של 135 אלף דירות"

 

נוסח זה מבוסס על הצעת ח"כ כבל במטרה להבטיח את הגנת החוק לשוכרי דירות קטנות ובינוניות, כאשר שכר הדירה הוא עד 7,000 שקל לחודש. חלוקה זו, שחוברה בסיוע העמותה החברתית ידיד, מעניקה לצדדים פסק זמן לחזור בהם מתנאי השכירות תוך 24 שעות מחתימת החוזה. בהצעת ח"כ זנדברג אין תקרת שכר הדירה לחלוקת דמי התיווך, אבל היא גם לא מאפשרת לצדדים לחזור בהם מהתנאים שסוכמו.

 

כמו כן, מוצעת האפשרות להסכים מראש שמזמין שירותי המתווך ישא במלוא התשלום של דמי התיווך, אשר יחושבו לפי 0.5% משווי הדירה המושכרת או החלק השבועי של שכר הדירה המבוקש. החלוקה השווה המוצעת יכולה להיות על בסיס שכר הדירה החודשי, או הסכמה שהם ישולמו חודש אחד על חשבון השוכר וחודש אחד על חשבון המשכיר. עם זאת, ח"כ כבל מדגיש שבכל מקרה חלק השוכר לא יעלה על מחצית השכר החודשי.

 

ח"כ זנדברג אמרה בדיון הראשון בנושא, כי תיקון החוק נדרש מאחר שהחוק הקיים מגלגל בפועל את מלוא תשלום המתווך על חשבון השוכר - גם כאשר בעל הדירה המשכיר נעזר במתווך להשגת השוכרים. לדבריה, גם בלוחות מודעות באינטרנט מתווכים מתערבים ביוזמתם בקשר שנוצר דרך אתרים אלה, ומציעים למשכירים שוכרים שישלמו שכר דירה גבוה מעל המבוקש.

אילוסטרציה (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
אילוסטרציה(צילום: Index Open)

 

"מתווכים חוטפים הצעות מהרשת"

"מתווכים 'חוטפים' הצעות מהערוץ ומשכנעים את בעלי הדירות להיעזר בהם עם הפיתוי שאת שכר התיווך ישלם הדייר במלואו. מתווכים כאלה פועלים בניגוד עניינים כשהם מציגים את עצמם גם כמשרתי השוכרים והופכים אותם ללקוחות שבויים", אמרה זנדברג. מתווכים שהשתתפו בדיון טענו כי כל חקיקה שתגביל את שכר טרחתם מהווה התערבות בכוחות השוק ובחופש העיסוק, והחוק לא יכול למנוע בעדם להשתמש בפרסומים בלוחות המודעות האינטרנטיים.

 

ברנרד רסקין, מנכ"ל רשת התיווך רי/מקס ישראל, טען כי ענף התיווך נקלע לתחרות קשה בין המתווכים, והאינטרנט רק החריף אותה. "המאפיין את המצב הקיים הוא שכל אזרח יכול להשכיר דירה לבדו ולא חייב דרכנו", הסביר את עמדתו. עו"ד נילי בורוכוב הביעה את התנגדות לשכת העצמאים (לה"ב) לחקיקה המוצעת. יו"ר לשכת המתווכים, אסף אפשטיין, טען כי הוא עצמו כבר נוהג לחלק את התשלום בין הצדדים - אבל לא בחלוקה שווה.

 

ח"כ כבל דחה את ההצבעה על קידום הנוסח המשולב לישיבה הבאה וביקש מנציגי הממשלה לנסות לגבש הצעת חוק מוסכמת על חברי הכנסת והמתווכים. סמנכ"ל ידיד, רן מלמד, חזר והדגיש כי התיקונים המוצעים לא חלים על עסקאות מכר של דירות וגם לא על השכרת דירות פאר ובתים יקרים. לדבריו, איש לא ימנע מהמשכירים גם של דירות יותר עממיות לשלם למתווך סכומים גבוהים, בתנאי שהשוכר ישלם רק עד 3,500 שקל.

 

עוד בנדל"ן: כיצד השפיע "הברקזיט" על שוק הדיור בבריטניה? מוזמנים לצפות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים