שתף קטע נבחר

דו"ח חושף: אלו 7 הגורמים החדשים שהתגלו כמסרטנים

מסמך חדש של משרד הבריאות האמריקני הוסיף לרשימת גורמי הסרטן 5 וירוסים ושני חומרים תעשייתיים הגורמים ליותר מ-20 סוגי סרטן. בין הנגיפים: וירוס ה-HIV שגורם לאיידס ונגיף מחלת הנשיקה EBV

משרד הבריאות האמריקני פרסם דו"ח חדש שכולל שבעה חומרים חדשים שהוכרזו כגורמי סרטן, בהם חמישה וירוסים, כולל נגיף ה-HIV והנגיף הגורם למחלת הנשיקה. שבעת החומרים התווספו לרשימה הכוללת עד כה 248 חומרים מסרטנים אפשריים.

 

חמשת הווירוסים שהוספו לרשימה: 

  • הנגיף HIV1 הגורם למחלת האיידס
  • הנגיף HTLV1
  • הנגיף EBV הגורם למחלת הנשיקה
  • הנגיף KSHV ממשפחת ההרפס
  • הנגיף MCV (נגיף פוליומת תאי מרקל)

 

נגיפים אלה נמצאו כגורמים למעל 20 סוגי סרטן הכוללים סרטן עור שאינו מלנומה, סרטן עיניים, סרטן ריאות, סרטן קיבה וסוגים שונים של לימפומה.

 

עוד כתבות:

ארגון הבריאות העולמי: פולי קפה - לא מסרטנים, משקאות חמים - כן

פחות בריא משחשבנו: החומר הרעיל שנמצא בתוך האורז

ארגון הבריאות הבריטי: חומר מסרטן בטוסט ובצ'יפס

 

"12 אחוזים ממקרי הסרטן ברחבי העולם קשורים לנגיפים שאין נגדם חיסון", אמרה לינדה בירנבאום, ראש המכון האמריקני לחקר הסביבה. "נגיף האיידס, למשל, תוקף את מערכת החיסון ומשחק תפקיד משמעותי בגרימת מקרים מסוימים של סרטן".

 

חומר אחר שהתווסף לרשימה הוא טריכלורואתילן – TCE, ממס תעשייתי שהשימוש בו נרחב ברחבי העולם ובמיוחד באזורי בסיסים צבאיים ובתעשיית המתכות. ה-TCE מתפרק לאט והוא עלול, על פי הדו"ח, להשתחרר לאוויר, למים ולקרקע ולזהם מקורות שתייה.

 

קובלט (Cobalt), יסוד נוסף שהוסף לרשימת המסרטנים, נמצא גם הוא ברכיבי מתכת. על פי הדו"ח, הסיכון הגדול ביותר לחשיפה לקובלט נרשם במפעלי תעשייה, או אצל אנשים שעברו התקנת שתל מתכתי המכיל את היסוד.

 

עלות החשיפה לכימיקלים לממשלת ארה"ב: 340 מיליארד דולר

לפני כחודש מצאו חוקרים מהמרכז הרפואי "לאנגון" בניו יורק, כי חשיפת האדם לכימיקלים המצויים במגוון מוצרים יומיומיים עלולה לגרום לעשרות מחלות ובהן הפרעות נוירולוגיות, השמנה, סוכרת, פגיעה בפוריות ותמותה מוקדמת.

 

צוות החוקרים בדק תוצאות של בדיקות דם ושתן שנאספו מ-5,000 מתנדבים משנת 1999. במקביל לבדיקות המעבדה, נשאלו הנבדקים על כימיקלים אליהם נחשפו ביום יום. בתוך כך נבדקו תיקיהם הרפואיים לאיתור מחלות והפרעות בהן לקו.

 

חומרים שעלולים לגרום גם לאי פוריות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חומרים שעלולים לגרום גם לאי פוריות(צילום: shutterstock)

 

הממצאים הוזנו לתוכנת מחשב מתקדמת, שחישבה את העלות השנתית של המחלות וההפרעות כתוצאה מהחשיפה לכימיקלים. התוכנה לקחה בחשבון את הידע שהצטבר בשנים האחרונות ושהצביע על הקשר בין הכימיקלים, השפעתם על המערכת ההורמונלית בגוף, והמחלות החשודות להן החשיפה גורמת. העלות הכוללת למערכת הבריאות של חשיפת תושבי ארה"ב לכימיקלים המשפיעים על מערכות הגוף, מגיעה למעל 340 מיליארד דולרים.

 

מהמחקר עולה כי החשיפה לכימיקלים הקרויים פתלאטים גורמת מדי שנה להשמנת יתר אצל 5,900 מבוגרים אמריקנים, ל-86 אלף מקרי גידולי רחם ול-10,700 מקרי תמותה מוקדמת מהתקפי לב ושבץ מוחי. פתלאטים נמצאים במוצרי ורכיבי פלסטיק, ניילון, דבקים, תמרוקים וצבעים.

 

המחקר הראה כי מעכבי בעירה, המצויים במוצרים רבים כולל ביגוד ומזרנים, גורמים מדי שנה לפגיעות נוירולוגיות משמעותיות. על סמך הממצאים גורמת חשיפה למעכבי בעירה לפגיעה ברמת המשכל בילדים השווה לירידה של 11 מיליון נקודות איי קיו מדי שנה, ול-43 אלף מקרים של הפרעות חשיבה ולימוד.

 

חומרי הדברה גורמים אף הם לפגיעה ברמת משכל השווה ל-1.8 מיליון נקודות איי קיו, ולפגיעה בתפקוד המוחי אצל 7,500 איש מדי שנה. החשיפה הכוללת לכימיקלים גורמת בנוסף מדי שנה ל-4,400 מקרי הפרעות קשב וריכוז ו-1,500 מקרי אוטיזם.

 

ואלה עיקרי ההמלצות להפחתת החשיפה לכימיקלים:

הימנעו ממוצרים המכילים DBP במוצרי קוסמטיקה ו-DEHP בפלסטיק PVC (ניתן לראות על האריזות - אם הם קיימים), בחרו פלסטיק שבו קוד מחזור אוניברסלי a לא יהיה 3 או 7. מוצרים אלה נוטים להכיל רמות גבוהות של פתלאטים.

  • חממו מזון במיקרוגל רק במוצרים מסומנים כבטוחים למיקרוגל, ועדיף לא באריזות ניילון.
  • אל תחממו מזון במכלי פלסטיק המיועדים לאחסון מזון כמו במכלים של מרגרינה, יוגורט וגלידה, בשקיות מחנויות המזון או באריזות take away ממסעדות.
  • המעיטו באכילה של מזון בקופסאות שימורים, המכיל רמות גבוהות של ביספנול A. העדיפו קנייה של מוצרים בקרטון או במכלי זכוכית.
  • הימנעו משטיפת מכלי פוליקרבונט במדיח כלים.
  • ודאו שבקבוקי התינוקות והצעצועים שרכשתם הם בעלי תווית "ללא BPA".
  • שטפו את הפירות והירקות במים וסבון לפני צריכתם.
  • אם שלחתם בגדים לניקוי יבש, אווררו אותם היטב לפני החזרתם לארון: החומר טטראכלורואתילן הוא חומר אורגני הנפוץ מאוד כחומר ניקוי יבש. הוא עלול להימצא גם כרכיב במסירי צבע, בדבקים ומסירי כתמים. מחקרים הראו כי החומר עלול לגרום לסרטן בכבד ובכליות, פגיעה בפוריות והפלות.

 

צפו:כך מתפתחים תאי סרטן

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
5 וירוסים נכנסו לרשימת המסרטנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים