שתף קטע נבחר

סכנה: מעשנים "רק" סיגריה אחת ביום? זה מה שיקרה לכם

מסתבר שאין דבר כזה כמות בטוחה של סיגריות: מחקר ענק שכלל 290 אלף איש מצא כי אפילו עישון סיגריה אחת ביום מעלה את הסיכון לתמותה מוקדמת, ועישון של עד 10 סיגריות ביום מעלה את הסיכון למות מסרטן ריאות פי 12. ובאיזה גיל כדאי להפסיק לעשן?

גם אחת זה יותר מדי: מחקר רחב היקף, שכלל מאות אלפי אנשים, מצא כי סיכון התמותה המוקדמת מוגבר גם כשמעשנים רק סיגריה בודדת ביממה לעומת מי שלא מעשן בכלל. המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת הרפואי JAMA.

 

אנשים רבים מגדירים את עצמם מעשנים קלים, ומעשנים פחות מחצי חפיסה ביממה. רבים מהם הם אנשים שהיו מעשנים כבדים והקיצוץ בכמות הסיגריות היומית הוא הדרך שלהם להיגמל, אבל לפי המחקר, יותר ויותר מעשנים מסגלים לעצמם הרגל של עישון סיגריות בודדות למשך שנים.

 

עוד מחקרים מעניינים על עישון:

אחד מכל חמישה ישראלים מעשן, 8,000 ימותו כל שנה מהסיגריות

מחקר ענק: עישון הורס את תאי הזרע ופוגע בפוריות

מחקר מצא: מה קורה בגוף בעקבות עישון קופסה ביום

 

כדי להבין את משמעות העישון הקל, החוקרים מהמכון הלאומי לחקר הסרטן במרילנד, ארה"ב, עקבו אחר מעל 290 אלף מבוגרים בגילאי 59 עד 82, כולל 22 אלף מעשנים קבועים ומעל 156 אלף מעשנים לשעבר, שמילאו שאלונים בין השנים 2004 ל-2005.

 

בשנת 2011, בהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם, המבוגרים שהמשיכו לעשן לפחות סיגריה אחת ליום היו בסיכון גבוה ב-64 אחוז למות מכל סיבה שהיא.

 

אפילו אחת זה יותר מדי. מעשנות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפילו אחת זה יותר מדי. מעשנות(צילום: shutterstock)

 

עישון של סיגריה עד 10 סיגריות ביום הגביר את סיכון התמותה מכל סיבה שהיא ב-87 אחוז, בהשוואה לאנשים שלא עישנו כלל.

 

הסיכון ללקות בסרטן ריאות היה גבוה יותר בקרב מעשנים קלים לעומת אלה שלא עישנו. הסיכון למות מסרטן הריאות היה גבוה פי 9 אצל אלה שעישנו אפילו סיגריה אחת בלבד ליום, כשעישון של עד 10 סיגריות ליום גרמה לסיכון פי 12 למות מסרטן הריאות.

 

מעשנים לשעבר שעישנו בעת המחקר בין סיגריה אחת ל-10 סיגריות ביממה, ושנגמלו לחלוטין לאחר גיל 50, היו בסיכון גבוה ב-42% לתמותה מוקדמת במהלך המחקר, בהשוואה לאלה שהפסיקו לעשן בגיל מוקדם יותר.

 

"המסר המרכזי הוא שכולם צריכים להפסיק לעשן, גם אם מעשנים רק סיגריה אחת ליום", אמרו החוקרים, "אין דבר כזה כמות בטוחה של סיגריות. גם אלה שעישנו פחות משבע סיגריות בשבוע, היו בסיכון גבוה למות  מוקדם בהשוואה לאלה שאינם מעשנים כלל".

 

נשים חשופות לעישון בבית, גברים בעבודה

מהדו"ח השנתי שהוציא משרד הבריאות לרגל היום הבינלאומי ללא עישון, עולה כי כי 26% מכלל הגברים בישראל מעשנים ו-13.6% מכלל הנשים בישראל מעשנות. שיעור העישון בקרב גברים בישראל גבוה במעט מהממוצע הכולל במדינות האיחוד האירופי (24.2%), אך שיעור העישון בקרב נשים בישראל נמוך במעט ביחס לממוצע הכולל במדינות האיחוד האירופי (15.5%).

 

שיעור העישון באוכלוסייה הערבית הוא 25.2% ו-18.5% באוכלוסייה היהודית, ושיעורי העישון המשוקללים לגיל הם 22.1% בקרב גברים יהודים, 15.0% בקרב נשים יהודיות, 43.9% בקרב גברים ערבים ו-6.7% בקרב נשים ערביות.

 

כ-37% מהמרואיינים שאינם מעשנים דיווחו כי הם חשופים לעישון (עישון כפוי, פסיבי), כ-30% מהיהודים ולמעלה ממחצית מהערבים, המקומות המועדים ביותר לחשיפה לעישון כפוי היו בית המגורים (נשים) ומקום העבודה (גברים).

 

כ-30% מבני הנוער התנסו בעישון

מסקר "התנהגויות סיכון בבני נוער בישראל" לשנת 2014, שנערך בחסות ובמימון משרד הבריאות, עולה כי מזה כעשור ישנה מגמת ירידה הדרגתית בשיעור עישון הסיגריות בקרב בני הנוער, כ-8% מהתלמידים מדווחים כי הם מעשנים לפחות סיגריה אחת בשבוע, זאת בהשוואה לכ-15% בשנת 2002.

 

עוד עולה מהסקר, כי עישון סיגריות ונרגילה שכיח יותר במגזר הערבי לעומת המגזר היהודי, וכי בנים מדווחים בשיעור גבוה יותר מבנות הן על עישון סיגריות והן על עישון נרגילה. עם העלייה בגיל, שיעור המעשנים נרגילה עולה.

 

בקרב תלמידי כיתות י"א ו-י"ב, כ-39% מהבנים והבנות במגזר היהודי ניסו לעשן נרגילה וכן 42% מהבנים והבנות במגזר הערבי.

 

שיעור ההתנסות בעישון סיגריות אי פעם בקרב תלמידי כיתות י' מגיע לכ-20%, שיעור זה מעט גבוה יותר מהממוצע בקרב קבוצת גיל זו באירופה, העומד על כ-17%.


ואם אני מעשן רק במרפסת? זה פחות מסוכן? צפו:

  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
באיזה גיל כדאי להיגמל?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים