שתף קטע נבחר

אושר: 12 אלף דירות במחנה סירקין בפ"ת

מינהל התכנון אישר את תוכנית השלד לפינוי המחנה הצבאי במרכז הארץ, לטובת אלפי דירות לצד שטחי מסחר ותעסוקה; באשקלון אושרה תוכנית להקמת פארק ענק; ומה קורה ביישוב בת חפר שבשרון? צנרת התכנון

שלב נוסף בדרך לפינוי מחנות צה"ל לטובת הקמת אלפי דירות: הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז מרכז שבמינהל התכנון אישרה היום (ב') את תוכנית השלד לפינוי מחנה סירקין בפתח תקווה. המהלך נעשה לטובת הקמה של 12 אלף יחידות דיור לצד שטחי מסחר, תעסוקה ופארקים.

 

"תוכנית מיליוני הדירות לא תפתור את המשבר"

אושר: תוספת בנייה ליזמי השכרה ארוכת טווח

 

תוכנית השלד לפינוי מחנה סירקין גובשה בהתאם להחלטת הממשלה לפינוי מחנות צה''ל במרכז הארץ, לצורך תכנונם ופיתוחם של השטחים המתפנים לטובת פיתוח עירוני של מגורים ותעסוקה. התוכנית מציגה את עקרונות הפיתוח של שטח המחנה, הכוללים שימור ופיתוח שני פארקים לאורך הנחלים מזור ושילה - פארק המשמר וחורשת האיקליפטוסים הוותיקה בסמוך לכפר סירקין.

הדמיית התוכנית החדשה במחנה סירקין (הדמיה: ארי כהן מתכננים ובוני ערים בע"מ) (הדמיה: ארי כהן מתכננים ובוני ערים בע
הדמיית התוכנית החדשה במחנה סירקין(הדמיה: ארי כהן מתכננים ובוני ערים בע"מ)

שטח התוכנית כ-2,600 דונם והיא מציעה בנוסף לפיתוח יחידות דיור, כ-365 אלף מ"ר עבור מסחר ותעסוקה, שטחי ציבור, שטחים פתוחים ותשתיות כגון מים, ביוב, ניקוז, חשמל ועוד. כמו כן, מוצע במסגרת התוכנית שטח בהיקף של כ-200 דונם המיועד לתכנון עתידי.

 

התוכנית שמה דגש על היבטים תחבורתיים הנותנים מענה לתופעת עומסי התחבורה באזור על ידי פיתוח מערכת תחבורה תומכת, בדגש על תחבורה ציבורית. כמו כן, היא שמה דגש על פיתוח תחנת הרכבת "סגולה" הסמוכה והנגשתה למתחם. גיבוש תוכנית השלד לווה על ידי ועדת היגוי רב תחומית בהשתתפות נציגי משרדי ממשלה, הרשויות המקומיות ונציגי גופים מקצועיים.

 

אשקלון: פארק חדש עם אגם מלאכותי

באשקלון, הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז דרום הפקידה אתמול תוכנית עבור פארק ייחודי המשלב פעילות פנאי, ספורט וטבע. התוכנית כוללת הקמת אגם מלאכותי בגודל של כ-60 דונם, שאמור בנוסף להיותו מוקד נופש - למלא תפקיד בפתרון עודפי מי הנגר של שכונות המגורים הצמודות לפארק מצפון כולל שכונת אגמים, וכן שכונות שיבנו בעתיד ממזרח לכביש רבין.

 

הפארק ישתרע על שטח של 655 דונם, ומהווה חלק מתוכניות הפיתוח של שכונת אגמים המוקמת בימים אלה. בתחומו נמצאת שלולית החורף, שטח בעל חשיבות אקולוגית, אשר תשוקם ותשומר. מדובר בבריכה עונתית רדודה האוגרת מי גשם בחורף ומתייבשת בסוף האביב, ומהווה בית גידול ייחודי לבעלי חיים ומיני צמחים.

תשריט של הפארק החדש באשקלון (הדמיה: שלמה אהרונסון אדריכלים) (הדמיה: שלמה אהרונסון אדריכלים)
תשריט של הפארק החדש באשקלון(הדמיה: שלמה אהרונסון אדריכלים)

כמו כן, מתוכננים אצטדיון אתלטיקה, אכסניה ושטחי מסחר; ובנוסף חיבור על ידי שבילים ירוקים להולכי רגל ורוכבי אופנים, שיחברו את הפארק עם שכונת אגמים הסמוכה. תכנון הפארק הופקד בידי משרד שלמה אהרונסון אדריכלים.

 

לדברי סגן מתכננת מחוז דרום, עלי פורטי, "במסגרת התוכנית יוקם אגם מלאכותי בגודל של כ-60 דונם שיהווה מוקד משיכה אטרקטיבי של פנאי ונופש. כמו כן, ימלא תפקיד חיוני בפתרון עודפי מי הנגר של השכונות הצפוניות של העיר, כולל שכונת אגמים וכן שכונות שייבנו בעתיד".

 

התנגדויות ל-1,000 יחידות דיור בבת חפר

ביישוב בת חפר שבעמק חפר באזור השרון, צפויה לעלות לדיון מחרתיים תוכנית לבניית 1,000 יחידות דיור בבנייה נמוכה על שטח של 800 דונם. התוכנית תידון בועודה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), שתפקידה לאשר תוכניות בנייה למגורים תוך זמן קצר. ואולם, במשרד להגנת הסביבה ממליצים שלא לקדם את התוכנית בטענה כי "האזור מוגדר כבעל רגישות סביבתית גבוהה".

 

בנייר עמדה של המשרד להגנת הסביבה נכתב כי "הפיתוח נוגס בשטחים הפתוחים המעטים של מחוז מרכז, פיתוח מסיבי כזה יש להפנות לחיזוק ועיבוי הערים". עוד נכתב כי "על פי תמ"א 35 (תוכנית המתאר הארצית), האזור מוגדר כמרקם שמור משולב ובעל רגישות סביבתית גבוהה, חלק מהמסדרון האקולוגי הארצי.

היישוב בת חפר (צילום: דב גרינבלט) (צילום: דב גרינבלט)
היישוב בת חפר(צילום: דב גרינבלט)

"לטעמנו, פיתוח מסיבי של יחידות דיור כפי שמקודמות בוותמ"ל, צריך להפנות לערים ולייעל את השימוש בקרקע. הפיתוח המוצע נוגס בשטחים הפתוחים המעטים של מחוז מרכז ומייצר למעשה הרחבה של יישוב שהינו כשכונה פרברית במרחב הכפרי חקלאי... התוכנית המוצעת סותרת את מדיניות משרדנו ואת תמ"א 35/1, המכוונת לחיזוק ועיבוי של הערים והעירוניות".

 

גם החברה להגנת הטבע מתנגדת לתכנית. לדברי אסף זנזורי, רכז משמר התכנון בחברה, "מדובר בפיתוח למגורים המעודד פרבור, שיש לו מספר השלכות שליליות: העמסת התשתיות האזוריות והארציות, ובין השאר, התחבורתיות, במקום בו לא ניתן לספק אמצעי יעיל של הסעת המונים; ניצול לא יעיל של הקרקע ותפיסת שטחים פתוחים נרחבים".

 

לטענת זנזורי, אישור התוכנית מהווה "מהלך המנוגד לחלוטין למדיניות התכנון הארצית, המעודדת עיבוי וייעול השימוש בקרקע ביישובים העירוניים, ואיננה תומכת בהרחבת יישובים פרבריים, הכוללים בנייה צמודת קרקע. ולא פחות חשוב מכך - אין במהלך הזה תרומה ממשית להורדת מחירי הדיור והוא איננו תורם להגדלת היצע דיור בהישג יד.

 

"בניגוד למטרות החוק המקוריות - הדורשות להקצות כ-30% מהדירות להשכרה ארוכת טווח - אין בתוכנית ולו יחידת דיור אחת לטובת השכרה. התוכנית הזאת מציגה באופן הברור ביותר את השימוש במנגנון 'הוותמ"לי' לקדם תכניות פרבריות צמודות קרקע, בלי שום קשר לפתרון משבר הדיור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: ארי כהן מתכננים ובוני ערים בע"מ
הדמיית תוכנית השלד במחנה סירקין
הדמיה: ארי כהן מתכננים ובוני ערים בע"מ
מומלצים