שתף קטע נבחר

אבסורד: המדינה מממנת בי"ח פרטי מפלה נשים

בית־החולים לניאדו בנתניה הוא פרטי, איננו שייך למדינה, פועל לפי כללי ההלכה ומפלה נשים. למרות זאת החליט משרד הבריאות להזרים לו 360 מיליון שקלים לכיסוי גירעונותיו. ולעומת זאת: בית־החולים בנהריה, השייך למדינה ומעניק שירות לתושבי קו העימות, עומד בפני קריסה תקופה ארוכה — אך לא זוכה לסיוע

 

כך מפלה בית החולים נשים הזקוקות לטיפול רפואי:

  

 

 

האם מדינת ישראל מעניקה טיפול רפואי שוויוני לכל תושביה? כנראה לא. כך לפחות אפשר ללמוד מסיפורם של שני בתי־חולים בישראל. אחד פרטי ומפלה נשים מסיבות הלכתיות, האחר ממשלתי ומעניק שירותים לתושבי גבול הצפון. שניהם זקוקים לסיוע כספי בהול. ולמי מהם בחרה המדינה להזרים כספים?

 

במרכזו של הסיפור המקומם הזה בית־החולים לניאדו בנתניה. מדובר בבית־חולים פרטי שאינו שייך למדינה ולא נמצא בבעלות של קופת חולים. בשנים האחרונות הוא נקלע לחובות עצומים של יותר מ־250 מיליון שקל ולפיכך הוא עומד בפני קריסה. במשרד הבריאות, בראשות השר יעקב ליצמן, החליטו להירתם ולסייע. באחרונה נחתם עם לניאדו הסכם הבראה שלפיו המדינה תזרים לו בחמש השנים הבאות סכום של 360 מיליון שקל. במסגרת ההסכם התחייבה הנהלת לניאדו למנות חשב מלווה לבית־החולים (תפקיד שלא היה קיים עד היום).

 

לניאדו. מפלה נשים ומקבל תקציב (צילום: נמרוד גליקמן ) (צילום: נמרוד גליקמן )
לניאדו. מפלה נשים ומקבל תקציב(צילום: נמרוד גליקמן )

 

כן סוכם כי מנכ"ל בית־החולים חיים הרמרמן יסיים את תפקידו וכי הנהלת לניאדו תפעל מצידה לגיוס תרומות בסך 75 מיליון שקל נוספים להליך ההבראה. סיכום נוסף: בית־החולים לא יקיים טיפולים וניתוחים במסגרת שר"פ (שירות רפואה פרטי) לפני שעות אחר הצהריים (כפי שמקובל בבתי־חולים ממשלתיים). טיפולי שר"פ שכאלה מזרימים לבית־החולים כסף, שכן הוא משכיר במסגרתם חדרי ניתוח ומכשור רפואי.

 

זעם במערכת הבריאות על ההסכם

גורמים במערכת הבריאות זועמים על ההסכם. לטענתם, לא ייתכן שהמדינה תסייע לבית־חולים שמפלה נשים ופועל על פי כללי ההלכה ולא על פי האתיקה הרפואית מקובלים.

 

כך, למשל, בלניאדו לא קיימת ועדה להפסקת היריון. אישה שרוצה לעשות הפלה תקבל שם הפניה למוסד רפואי אחר בנימוק שהם פועלים על פי כללי הדת ולכן לא מבצעים את הפרוצדורה הרפואית הזו.

 

נוסף על כך מסרבים בלניאדו להעניק טיפולי הפריה חוץ־גופית (IVF) לנשים לא נשואות. נשים שפנו לבית־החולים בבקשה לבצעה את הפרוצדורה הרפואית הזו נתקלו בחומה בצורה: אנחנו פועלים על פי ערכי ההלכה והדת ולפיכך לא נוכל לתת טיפולים מסוג זה למי שאינה אוחזת בידה מסמך חתום ממשרד הפנים המאשר שהיא נשואה כדת וכדין.

 

ואפליה נוספת: בית־החולים מסרב לבצע קשירת חצוצרות לנשים (גם ערביות) שהחליטו שאינן רוצות להרות אם הן אינן מציגות אישור של רב. נשים שרצו לבצע את הפעולה הזו נדרשו להציג מסמכים שלפיהם היריון יסכן את בריאותן.

 

ולעומת זאת: בית־החולים בנהריה, העומד בפני קריסה כבר תקופה ארוכה בשל גירעונות כספיים, לא קיבל בינתיים מהמדינה סיוע. זאת אף שמדובר במוסד רפואי ממשלתי המעניק שירותים לרבים מתושבי גבול הצפון וקו העימות.

 

"מדובר בשערורייה של ממש", אומר גורם בכיר במערכת הבריאות. "הזרמת 360 מיליון שקלים מבלי לדרוש מלניאדו להפסיק את האפליה כלפי נשים היא מקוממת ובלתי מקובלת". לדבריו, משרד הבריאות היה צריך, בכל מקרה, למנוע מלניאדו את הפגיעה במטופלות כבר מזמן ולא לתת יד למדיניות האפליה. "משרד הבריאות מוסיף חטא על פשע. לא רק שאינו עוצר את הפגיעה בנשים, הוא גם נותן לזה הכשר בכך שהוא מעביר תקציב לשיקום בית־החולים". ממשרד הבריאות ומלניאדו לא נמסרה תגובה.

 

ממשרד הבריאות נמסר:

"בניגוד גמור לנאמר בידיעה, בית החולים גליל מערבי בנהריה זוכה לסיוע נרחב ומתמשך בידי משרד הבריאות, כולל מאמצים רבים שנעשים בימים אלה ממש על מנת למנוע קריסתו.

 

כך למשל, הועברו לבית החולים תקציבים מיוחדים שהוגדרו אקסטרה מעבר לשוטף, בסך של 287 מיליון ₪, עבור בינוי ופיתוח בשנים האחרונות, זאת אודות להתגייסות שר הבריאות לטובת בית החולים בנהריה בפרט ולפריפריה ככלל.

 

גם בימים אלה מקיים משרד הבריאות מגעים אינטנסיביים עם הנהלת בית החולים, כדי לוודא המשך תפקודו המלא, נוכח מצוקתו הכספית. הדיווחים כביכול בית החולים אינו זוכה לסיוע, רחוקים מאד מהמציאות בשטח.

 

באשר לבית חולים לניאדו, בניגוד למה שנכתב בדיווח, זהו בית חולים ציבורי ואינו פרטי. מדובר בבית חולים מרכזי באזור נתניה שנותן שירות למעל -450 אלף אזרחי ישראל מכל האוכלוסיות, ובניגוד למשתמע אינו משרת אוכלוסייה מסויימת.

 

שר הבריאות יעקב ליצמן פועל למנוע כל אפשרות לקריסת בית חולים במשמרת שלו ולא יאפשר סגירת מרכז רפואי ציבורי וממשלתי כאחד. דין לניאדו כדין הדסה וכדין נהריה. יש לדחות לאלתר את האמירות המופרכות לפיהן פועל השר ליצמן לטובת לניאדו מסיבות מגזריות, בו בזמן שבכל בית חולים אחר בו היתה סכנת קריסה התגייס השר למנוע זאת, ללא כל קשר להשתייכותו ומוצאו.

 

ההסכם שגובש עם לניאדו בשיתוף משרד האוצר, יאפשר לבית החולים לעלות לדרך חדשה וישפר משמעותית את רמת השירות שהוא נותן לתושבי האזור.

 

משרד הבריאות בראשות השר יעקב ליצמן ימשיכו לדאוג לטובת חיזוק הפריפריה הרחוקה והקרובה כאחד".
 

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), שרת הבריאות לשעבר, אמרה: "השר ליצמן צריך להבין שהוא שר הבריאות של כל הציבור בישראל ולא של מגזר מסויים כפי שמשתקף מהמקרה הנוכחי. יש לבדוק את ההעברה הכספית ללניאדו מול המחסור בבתי החולים בצפון כמו נהריה, נצרת, פוריה.

 

"לא די בתמרוץ בית חולים שמפלה נשים הוא גם מתעדף אותו על פני בתי חולים ממשלתיים ששרויים במשבר תהומי מזה יותר מידי זמן. שירותי הבריאות וחלוקת העוגה התקציבית צריכים להעשות מסיבות ענייניות. נביא את הדיון לנושא בכנסת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
יעקב ליצמן. החלטה להעביר תקצוב
צילום: עמית שאבי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים