שתף קטע נבחר

הקיצוץ בהפריות: פחות 2,000 תינוקות בשנה

כך עולה מהדיון שנערך בוועדה לקידום מעמד האשה בכנסת, בעקבות אישור הממשלה את הצעת האוצר, להגביל את מספר מחזורי טיפולי ההפריה, ואת גיל המטופלות. גניקולוגים בכירים מתנגדים לעמדת האוצר וטוענים כי בעקבותיה לא יזכו נשים רבות לממש את חלום חייהן, להיות אמהות

הגבלת מספר מחזורי הטיפולים של ההפריות החוץ גופיות לחמישה בלבד והגבלת גיל המטופלות ל-44, יפחית את מספר התינוקות הנולדים בשנה בישראל ב-2,000 תינוקות. כך עולה מדיון שנערך היום (ג') בנושא בוועדה לקידום מעמד האשה, בעקבות אישור תקציב 2004 בממשלה אמש.

 

בדיון השתתפו נציגי משרד הבריאות, גניקולוגים בכירים וכן נשים העוברות טיפולי הפריה, שהגיעו מטעם הארגון "הזכות להורות", מטה המאבק לטיפולי פוריות. שלושת חברי הכנסת שנכחו בישיבה, גילה גמליאל, אחמד טיבי ומרינה סולודקין, הודיעו כי יצביעו נגד עמדת האוצר כשהתקציב יגיע לאישור הכנסת. 

 

חל גידול של 100 אחוז במספר הטיפולים

 

רכז תחום הבריאות אגף התקציבים במשרד האוצר, רביב סובל, הסביר בישיבה שהוועדה הציבורית להרחבת סל הבריאות אמורה לדון בנושא והיא תשקול להרחיב את מימון טיפולי ההפריה ליותר מחמישה טיפולים, רק אם בתמורה יוצאו שירותים אחרים מסל הבריאות.

 

על פי נתוני משרד האוצר שהוצגו בישיבה, כיום מבוצעים כ-23 אלף מחזורי טיפול של הפריה חוץ גופית בשנה. העלות הממוצעת לטיפול הוא כ-12 אלף שקל, כך שסך עלות טיפולי ההפריה עומד על כ-250 מיליון שקל בשנה. מאמצע שנות ה-90, אז הוכנסו טיפולי ההפריה לסל הבריאות, ועד היום, חל גידול של מאה אחוז במספר מחזורי הטיפול בישראל.

 

בוועדה הוצגו גם הנתונים לפיהם בהשוואה לאירופה וארה"ב, מספר טיפולי ההפריה הנעשים בישראל גבוה בהרבה. ב-1998 עמד מספר מחזורי טיפולי ההפריה בישראל על 3,400 מחזורי טיפול למיליון תושבים. באותה שנה עמד מספר מחזורי הטיפול בצרפת על 600 למיליון תושבים, בבריטניה על 500, ובארה"ב על 300 בלבד.

 

הרופאים: נשים רבות לא יוכלו להרות וללדת

 

בדיון בוועדה אמר פרופ' שלמה משיח, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים אסותא, כי "משמעות ההחלטה, היא פחות 2,000 תינוקות שייוולדו בשנה". לדבריו, במדינה כמו ישראל וכשמדובר בעם היהודי שעבר את השואה, אין לקצץ בטיפולי הורות, אותם כינה "ציפור נפש בה אי אפשר לפגוע".

 

ד"ר עמיחי ברש, מנהל היחידה לפריה חוץ גופית בבית החולים קפלן, הסביר שהחלטת האוצר תביא ללחץ של ההורים להגדיל את מספר העוברים בכל טיפול הפריה וכך יהיו יותר לידות מרובות עוברים או לידות פגים. עלות הטיפול בתינוקות כאלה גבוהה מאוד ולכן לא ברור כיצד החלטת האוצר תביא לחיסכון.

 

פרופ' יהושע דור, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים תל השומר, אמר שמשמעות החלטת האוצר להגביל את מחזורי הטיפול לחמישה, הינה שנשים רבות לא יוכלו להרות וללדת.

 

ד"ר אדריאן אלנבוגן, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים הלל יפה, אמר כי מניסיונו באנגליה, שם מוגבל הטיפול לשלושה מחזורי הפריה, היו משפחות שנאלצו לקחת הלוואות כדי לממן את טיפולי ההפריה וחלקן אף הידרדרו לחיי פשע בעקבות זאת.

 

המטופלות: אחרי מותנו יישאר רק אבק

 

בוועדה נשמעו עדויות מנשים שעוברות טיפולי הפריה, שהגיעו מטעם מטה המאבק של הזכות להורות. ענת, בת 33, עברה כבר שישה טיפולים בשש השנים האחרונות. לחברי הוועדה היא אמרה שהחוק החדש יחייב אותה לממן בעצמה כל מחזור טיפול בכ-20 אלף שקל, "קנס שלא אוכל לעמוד בו. אני חיה פה והמדינה צריכה לדאוג לי. אני רוצה ילד והמדינה תיתן את זה".

 

שירלי, בת 27, עברה שבעה טיפולים מאז גיל 23. בוועדה היא סיפרה שהיא בת למשפחה של ניצולי שואה וחלומה של סבתה, שאיבדה את כל משפחתה בשואה, היה לראות את נכדתה יולדת ילד. "אמא שלי, אבא שלי וסבתא שלי לא מתפקדים בגלל מה שעובר עלי. זה החלום הכי גדול שלי, שתהיה לי משפחה. ההחלטה של האוצר היא גזר דין מוות לכל המשפחות".

 

בקי, בת 25, יתומה מהורים, עברה ארבעה טיפולי הפריה בשלוש השנים האחרונות. "הענקת חיים בישראל היא ערך עליון. עכשיו רק לעשירים יהיה מותר. אם אני לא אשאיר המשכיות, אם לא יהיה לי ילד, אני אמות ויישאר אחרי רק אבק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית כנעני
"הטיפולים הם ציפור הנפש". פרופ' משיח
צילום: עמית כנעני
"גזר דין לכל המשפחות" (צילום ארכיון)
מומלצים