שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה את עסקת השבוייים ברוב דחוק

שרי הממשלה הצביעו ברוב של 12 מול 11 בעד העסקה על חיזבאללה: נתניהו, מופז, נוה ושטרית תמכו בעסקה - לפיד, אלון, ליבני ואחרים התנגדו. מופז: "צריך לצאת מכאן מסר לכל מי שמשרת בצבא - שאנו עושים הכל כדי להשיב את הבנים הביתה". שלום: שיחרור קונטר לא על הפרק, גם לישראל קווים אדומים

על חודו של קול, ברוב של 12 מול 11, הצביעו אחר הצהריים (יום א') שרי הממשלה בעד עסקת השבויים עם חיזבאללה.

 

ראש הממשלה אריאל שרון, השרים בנימין נתניהו, שאול מופז, אהוד אולמרט, צחי הנגבי, מאיר שטרית, דני נוה, יוסף פריצקי, סילבן שלום, יהודית נאות, מודי זנדברג וגדעון עזרא תמכו בעסקה.

 

השרים יוסף (טומי) לפיד, אפי איתם, ציפי ליבני, זבולון אורלב, לימור לבנת, ישראל כץ, אברהם פורז, בני אלון, עוזי לנדאו, אביגדור ליברמן ונתן שרנסקי הצביעו נגד.

 

בהצעת ההחלטה שאושרה בממשלה (לחצו כאן לקריאת המסמך) נכללה הסתייגות האוסרת לשחרר מחבלים "שדם על ידיהם", ועל פיה צפוי רוצחה של משפחת הרן, סמיר קונטאר, להישאר בכלא. בהצעה שאושרה, לא פורט מי האסירים הפלסטינים שישוחררו מלבד מוסטפא דיראני והשייח עבד אל כרים עובייד.

 

מנהיג החיזבאללה, השייח חסן נסראללה, סירב להגיב על החלטת ממשלת ישראל. גורמים בלבנון אמרו לרשת "אל מנאר" כי נסראללה מקיים דיונים בעקבות החלטת ישראל, ולכן הוא מעכב את תגובתו.

 

זנדברג: "הצבעתי ביד רועדת"

 

השר מודי זנדברג (שינוי), שנטה להצביע נגד העסקה והחליט ברגע האחרון להצביע בעדה, אמר ל-ynet שאין להתייחס להצבעתו כאל ההצבעה שהכריעה את הכף.

 

"נטיתי להצביע נגד, אבל כששמעתי את גורמי הביטחון היו שני דברים חדשים על הפרק. האחד הוא הטענה שדיראני איננו עוד קלף מיקוח לרון ארד, והשני הוא הידיעה שאם נחזור בנו מהעסקה שנעשתה באמצעות מתווך גרמני, נהיה במצב שכשנרצה את שירותיו בעניין רון ארד, כבר לא נוכל לקבל אותם. הצבעתי ביד רועדת. אני מקווה שעשיתי את הדבר הנכון".

 

שר החוץ, סילבן שלום, התייחס בתום הישיבה לדרישת חיזבאללה לשחרר את סמיר קונטאר, המחבל שרצח את בני משפחת הרן בנהריה ב-79': "גם לישראל יש קווים אדומים. ראש הממשלה אמר ששיחרור קונטאר אינו על הפרק. רצח משפחה בישראל זה דבר בלתי נסלח. אני מתנגד לשיחרור, הוא יכול להוביל לדרישת מדינות נוספות לשחרר אסירים עם דם על הידיים. אני מקווה שהצד השני יבין שיש גבול לדרישות מאיתנו".

 

שר הביטחון שאול מופז אומר בתום הישיבה: "צריך לצאת מכאן מסר לכל מי שמשרת בצבא, שאנו עושים הכל כדי להשיב את הבנים הביתה, כולל בעניינו של רון ארד. אנחנו צריכים לנהוג לא על פי כללי החיזבאללה אלא על פי כללי פדיון השבויים שלנו".

 

עם תום הדיון, שארך 8 שעות, יצא השר אפי איתם, שהתנגד לעסקה, למשפחות החיילים החטופים סואעד ואביטן, ואמר להם: "יש החלטת ממשלה. היא על חודו של קול ועכשיו צריך לקיים אותה".

 

שר המסחר והתעשיה, אהוד אולמרט, שתמך באישור עסקת חילופי השבויים אומר כי בניגוד למה שנטען בדיון הציבורי, העסקה מגדילה דווקא את הסיכויים לפעול למען רון ארד. "אם היינו בשלב הזה, לאחר שלוש שנות משא ומתן, מודיעים שאיננו מאשרים את העסקה היינו מחסלים כל סיכוי של גרמניה לשמש מתווך עתידי", אמר. 

 

"זה יפה והומאני, אך לא נכון מדינית"

 

השר יוסף (טומי) לפיד, שהחליט להתנגד, סנט בראש הממשלה: "למרות ההומור הסרקסטי של שרון, הוא מתגלה בפרשה הזאת כאדם סנטימנטלי ורומנטי, שבוחר בפשטנות קדושה לשחרר שבוי מידי האויב בכל מחיר. זה יפה והומאני, אך לא נכון מבחינה מדינית וביטחונית".

 

ראש הממשלה שרון, מצידו, לחץ: "חייבים להצביע בעד העסקה, כדי להציל אזרח ישראלי חי. להשאירו שם זה להשאיר אותו למוות", אמר לשרים. לעמדתו של שרון הצטרפו ראש השב"כ והרמטכ"ל.

 

הרמטכ"ל משה (בוגי) יעלון סתר בישיבה ידיעות שעולות מדו"ח וינוגרד. הרמטכ"ל טען שהמידע האמין האחרון שהגיע לישראל בעניינו של רון ארד היה במאי 88'. לדבריו, כל הידיעות שהגיעו מאוחר יותר לא היו משמעותיות ואמינותן היתה מוטלת בספק. 

  

האלוף (במיל') אילן בירן, האחראי על נושא המו"מ מול החיזבאללה, אמר לשרים כי ישראל כשלה בניסיונות להשיג מידע על רון ארד בשנים האחרונות ולכן יש צורך לפעול בדרכים חדשות. לדבריו, "קלפי המיקוח" דיראני ועובייד "לא היו יעילים בהשגת מידע על רון עד היום".

 

בהתייחסו לדרישת נסראללה לכלול בעסקה את סמיר קונטאר, רוצח משפחת הרן, אמר האלוף בירן כי בחיזבאללה אמנם דרשו את שחרור כל האסירים הלבנוניים, אך קונטאר לא היה כלול ברשימה, בהתאם להחלטת ראש הממשלה. שרון אישר את הדברים.

 

ראש השב"כ וראש חטיבת המחקר באמ"ן אמרו בדיון שלמנהיג החיזבאללה נסראללה "אין כל יכולת להשיג עוד מידע כלשהו על רון ארד". לדבריהם, אם ניתן להשיג מידע על מקום הימצאו של ארד, הרי שהוא בידי איראן ולא בידיו של השייח נסראללה.

 

ראש השב"כ דיכטר הבהיר במסגרת סקירתו לשרים כי הוא תומך באופן מסויג בעסקה, מאחר ומשחררים במסגרתה אסירים פלסטינים ללא דם על הידיים, כך שהדבר לא אמור להשפיע לרעה על הרחוב הפלסטיני בתחום התמיכה בטרור. גם הרמטכ"ל, רב אלוף משה (בוגי) יעלון הביע תמיכה עקרונית בעסקה - ואמר כי "המחיר סביר - אין לעסקה קשר לסוגיית רון ארד".

 

בניגוד לעמדת דיכטר והרמטכ"ל, הבהיר בישיבה ראש המוסד, האלוף (מיל') מאיר דגן, כי הוא מתנגד לעסקת השבויים. "בעסקה יש יותר נזק מאשר רווח", טען דגן, "בעיקר בגלל שדרוג מעמדו של החיזבאללה".

 

מופז החליט לתמוך

 

קודם לכן, בפתח הישיבה, אמר ראש הממשלה לשרים: "אתם יודעים מהו הנושא שעומד במרכזה של הישיבה. אין צורך להכביר במילים על חשיבות ההכרעה בנושא". הוא התייחס לשיחתו הלילית עם שר הביטחון, שאול מופז, שבעקבותיה השתכנע האחרון לתמוך בעסקה - אם תכלול מאמצים לגלות מידע חדש אודות גורלו של הנווט הנעדר, רון ארד. "שוחחתי עם השר מופז וקיבלתי את הצעתו להוסיף סעיף שיתרום לסוגיה בבקשה בטיפול במידע על רון ארד", הבהיר שרון. 

 

ראש הממשלה ליגלג אודות הפירסומים בדבר שיחה קשה ביניהם והוסיף: "דרך אגב שאול, אני לא זוכר שפיטרתי אותך או שאתה התפטרת במהלך השיחה הזאת". 

 

לישיבה הקדימו להגיע השרים ישראל כץ, גדעון עזרא וציפי ליבני מהליכוד, שבאו כדי לקרוא את דו"ח וינוגרד שעסק בנושא רון ארד במזכירות הממשלה. מדובר בדו"ח שקבע שיש להתייחס לרון ארד כחי - והוא מציג את המידע המודיעיני האחרון הקיים בעניינו.

 

מחוץ לישיבה הפגינו שני הצדדים: מצד אחד משפחות החיילים החטופים אברהם ואביטן יחד עם עשרות מתומכיהם, ומולם - קבוצת חברים של הנווט רון ארד, שהפגינו נגד העיסקה.

 

  • לחצו כאן למשאל בקרב גולשי ynet, בעד או נגד העסקה.
  • לחצו כאן לראיון עם הנשיא לשעבר יצחק נבון, השר היחיד שהתנגד בשעתו בקבינט לעסקת ג'בריל.
  • לחצו כאן לסקירה על עסקאות שבויים קודמות, והמחיר ששילמה ישראל במסגרתן.
  • לחצו כאן לאיומי נסראללה "לפוצץ" את העסקה ברגע האחרון, אם רוצח משפחת הרן לא ישוחרר במסגרתה. 

פורסם לראשונה 09/11/2003 09:25

 

בהכנת הכתבה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון בממשלה. להציל ישראלי חי
צילום: רויטרס
צילום: אתר הכנסת
זנדברג. "ביד רועדת"
צילום: אתר הכנסת
מופז. "מסר למשרתים בצה"ל
צילום: עמית שאבי
צילום: סבסיטאן שיינר
הרמטכ"ל. המחיר סביר
צילום: סבסיטאן שיינר
צילום: רויטרס
שלום. "גם לישראל יש קווים אדומים"
צילום: רויטרס
צילום: ארכיון
רון ארד ובתו
צילום: ארכיון
אלחנן טננבאום ובנו
מומלצים