שתף קטע נבחר

משרד המשפטים: החלה ההצבעה על השופטים החדשים

הסתיים הדיון בשאלת מינויים של ארבעת השופטים החדשים לעליון. ההכרעה צפויה אחר הצהריים. מוקדם יותר הציע חבר הוועדה, השר בני אלון, לדחות את ההצבעה על הפרקליטה ארבל. המועמדים המובילים: פרקליטת המדינה, עדנה ארבל; היועץ המשפטי לשעבר; אליקים רובינשטיין והשופטים סאלים ג'ובראן ואסתר חיות

בוחרים את השופטים, בצל הסערה: סמוך לשעה 14:00 (יום ה') סיימה הוועדה לבחירת שופטים לדון בעניינם של כל המועמדים ולאחר מכן החל שלב ההצבעות על המינויים. ישיבת הוועדה צפויה להסתיים אחר הצהריים.

 

במהלך היום הציע חבר הוועדה, השר בני אלון, לדחות את ההצבעה על מינויה של פרקליטת המדינה עדנה ארבל כשופטת לבית המשפט העליון בשל ריבוי התלונות נגדה.

 

השר אלון אמר ל-ynet היום בהתייחסו למועמדות ארבל: "אני אבקש דיון מקדמי על שיטת העבודה של הוועדה, האם היה לנו מספיק זמן לקרוא את ההסתייגויות? האם ישבנו מספיק זמן כדי ללבן את הדברים והאם לגבי כל המועמדים יש לנו מספיק מידע בדוק מבחינתנו. יש לי ספקות בזה והייתי שמח אם היו דוחים את הדיון לפחות חלק מהמועמדים. צריך איזה דיון מקדמי כדי שלא יבואו אח"כ ויפנו לבג"ץ ויגידו: עשיתם רמייה".

 

בנוסף, מתח אלון ביקורת על יו"ר הוועדה, שר המשפטים יוסף לפיד: "ראוי שלפיד ידאג לשלום בין המחנות. כרגע, המתח בין הכנסת לשופטים הוא לא טוב. יש אווירה לא טובה. זאת טעות מצד לפיד להודיע על ארבעה מועמדים בהם הוא תומך. הוועדה איננה חותמת גומי".

 

ויש גם מי שלא ממתינים לתוצאות הוועדה ועותרים כבר בשעת ישיבתה לבג"ץ: בצהריים נדחתה עתירתו של העיתונאי יואב יצחק שדרש למנוע מהוועדה את מינויה של פרקליטת המדינה עדנה ארבל לשופטת בית המשפט העליון. בעתירתו כותב יצחק כי פנה אל הוועדה והגיש התנגדות למינוי ארבל, תוך שהוא מייחס לה עבירות, לכאורה על החוק, ובהם ניסיון לקבל שוחד, הפרת אמונים ופעילות תוך ניגוד עניינים. יצחק אף ביקש לזמנו אל הוועדה כדי לדון בהתנגדותו ואולם, עד כה לא נענה.

 

יצחק טוען גם כי הבוקר פנה אל יו"ר הוועדה, השר יוסף לפיד, בבקשה שידחה את מועד ההכרעה על מינוי ארבל, אך לא נענה. עתירתו של יצחק, כאמור, נדחתה.

 

 

 


אליקים רובינשטיין אסתר חיות  עדנה ארבל סלים ג'וברן
צילום: מאיר אזולאי וגלי תיבון

 

ה"פייבוריטים" בין 14 המועמדים: הפרקליטה ארבל, היועץ המשפטי לשעבר, אליקים רובינשטיין, והשופטים סאלים ג'ובראן ואסתר חיות.  

 

נשיאת בית המשפט העליון המיועדת, דורית בייניש, כבר הודיעה שלא תשתתף בהצבעה באשר למינויה של ארבל, בשל קשריה עמה. אולם למרות זאת, והלחצים שלא למנות את פרקליטת המדינה, עדנה ארבל, לשופטת נראה הבוקר כי לפחות חמישה מתוך תשעת חברי הוועדה הבוחרים את השופטים תומכים במינוי ארבל. 

 

מסע הלחצים

 

גם הבוקר המשיך מסע הלחצים נגד מינויה של ארבל. בכניסתו לדיון, אמר ח"כ שאול יהלום, חבר הוועדה: "יש פה מחלוקת לגיטימית ורצינית ואל לנו לזלזל בה. אם טומי לפיד טוען שמדובר בטרור פוליטי, הוא ראש הטרוריסטים הפוליטיים הנמצאים היום".

 

אתמול נועד ח"כ יהלום עם נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, וניסה להניאו מהצבעה בעד מועמדותה של ארבל בוועדה. השופט ברק דחה את בקשת יהלום וכן סירב להצעה נוספת שהעלה יהלום בפגישה, והיא, לבחור רק שלושה שופטים קבועים ושניים במינוי זמני, במקום ארבעה שופטים במינוי קבוע ואחד במינוי זמני.

  

חברת הוועדה, חברת הכנסת דליה איציק, כינתה הבוקר את ההתקפה על ארבל: "מסע הכפשות מחריד וטרוריסטי - רצח אופי לאישה ראויה". "אם צריך להאמין ללימור לבנת או לפרקליטת המדינה, למי הייתם מאמינים?", הוסיפה איציק.

 

במקביל לכינוס הוועדה מפגינים כמה פעילי ימין מול משרד המשפטים בירושלים. המפגינים נושאים שלטים עליהם נכתב "עדנה ארבל - שופטת הכזבים", וכן "בית המשפט העליון - סניף של מרצ".

  

לבנת נגד ארבל

 

מוקדם יותר אתמול שיגרה שרת החינוך, לימור לבנת, מכתב לחברי הוועדה לבחירת שופטים ובו נאמר שפרקליטת המדינה, עדנה ארבל, פנתה אליה בשנת 97' וביקשה ממנה להיפגש עם בעלה, אורי ארבל, לצורך בחינת אפשרות מינויו לדירקטור בחברת תקשורת.

 

ארבל הגיבה למכתב ואמרה כי מעולם לא פנתה ללבנת. לטענת ארבל, אדם שלישי, שפרטיו נמסרו לוועדה לבחירת שופטים, הוא שיצר את הקשר בין לבנת לבעלה של ארבל, והיא לא היתה קשורה בדבר. ארבל מגדירה את מכתבה של לבנת כניסיון נוסף "לפגוע ולגרום עוול על לא עוול".

 

אורי ארבל עצמו אמר ל"ידיעות אחרונות" כי משה הבא, לשעבר יו"ר דירקטריון "בזק בינלאומי" הוא האדם שיצר קשר בינו לבין השרה לימור לבנת.

 

גל המתקפות נגד ארבל החל שלשום כאשר ועדת חוקה דנה ב"מינוי אנשי השירות הציבורי לבית המשפט העליון", כינס אתמול יו"ר ועדת חוקה, ח"כ מיכאל איתן, מסיבת עיתונאים, בה תקף בחריפות את ארבל . איתן אמר כי "בלי השופטת בייניש המועמדות של ארבל שווה אפס. היא נבחרת לעליון בתקן של חברה של בייניש, המינוי שלה יוכיח כי בעליון פועלות קליקות".

 



יוסף טומי לפיד
לפיד. צילום: עמית שאבי

 

שר המשפטים יוסף לפיד, המשמש כיו"ר הוועדה לבחירת שופטים, נחלץ להגנת ארבל ואמר כי הוא עצמו בודק כל טענה נגד ארבל וכן נגד היועץ לשעבר רובינשטיין, ולא מצא ממש באף טענה.  

 

לפיד אמר: "ההתקפה בימים האחרונים נגד היועץ המשפטי לממשלה לשעבר נגד פרקליטת המדינה שכנעה אותי סופית שהמאבק הוא על קיום שלטון החוק בישראל ואם אכנע ללחצים, שחלקם פוליטיים ונקמניים, אז יותר לא תהיה ועדה בלתי תלויה שתבחר את האנשים המתאימים. מה שקורה בימים האחרונים אינו דיון לגופו של עניין אלא לגופם של אנשים וכל העניין לא הולם לחברה ולא מוסיף כבוד פוליטי. לא ניכנע לסוג כזה של טרור". 

 

"ההתקפות מסכנות את שלטון החוק" 

 

גם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, וצמרת משרד המשפטים פרסמו הודעה ובה הביעו דאגה עמוקה ממה שהם מכנים "התקפות פרועות ושלוחות רסן" המושמעות נגד פרקליטת המדינה, עדנה ארבל והיועץ המשפטי לשעבר, אליקים רובינשטיין, לקראת כינוס הוועדה.

 

במשרד המשפטים אומרים שההתקפות נגד ארבל ורובינשטיין מתייחסות לפעולות שהם עשו מתוקף תפקידם ומתוקף שיקולים ענייניים: "למרבה הצער, ייחוס שיקולים זרים, פוליטיים ואחרים למשרתי ציבור אלה הפך לדבר שבשגרה ללא שקיימת לכך כל עילה וללא כל הוכחה לדבר...כמו כן, מושמעות התקפות אישיות המייחסות להם חוסר ניקיון כפיים ואף זאת ללא בסיס".

  

בצמרת המשרד אומרים כי התקפות על ארבל מכתימות את משרד המשפטים כולו. "אנו רואים בהתקפות אלה כמאשימות למעשה, את מערכת אכיפת החוק במשרד המשפטים כולה בהפעלת שיקולים זרים וזאת ללא שחר...התקפות אלה מסכנות את שלטון החוק ואת המערכת שתפקידה לאכוף אותו והן עלולות לכרות את אחד הענפים המרכזיים עליה מושתת הדמוקרטיה הישראלית. המערכת לא תירתע מהתקפות שכאלה", כתבו היועץ המשפטי לממשלה, המִשְנִים של עדנה ארבל, פרקליטי המחוזות ומנהלי המחלקות במשרד המשפטים.

פורסם לראשונה 06/05/2004 07:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אלון. לדחות
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
ארבל. תמונה?
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: סבסטיאן שיינר
לפיד. לא אכנע
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום דודו פריד
איציק. למי תאמינו ללבנת או לפרקליטה?
צילום דודו פריד
צילום: שאול גולן
לבנת. מכתב בדקה ה-90
צילום: שאול גולן
צילום: זום 77
רובינשטיין. לפיד לא מוצא ממש בטענות
צילום: זום 77
מומלצים