שתף קטע נבחר

שרון: תוכנית מדינית בעוד 3 שבועות

הממשלה דנה בתוכנית ההתנתקות, שבוע אחרי דחייתה במשאל. לפיד: "לא נישאר בלי מהלך מדיני". ראש הממשלה בישר לשרים כי לא ייצא החודש לכינוס השדולה היהודית ולפגישה עם הנשיא בוש בוושינגטון. בהמשך היום: פגישת שרון-נתניהו

הממשלה דנה הבוקר (יום א') בתוכנית ההתנתקות, שבוע בדיוק לאחר שנדחתה במשאל הגורלי בין מתפקדי הליכוד. הדיון נערך לפי דרישתו של יו"ר שינוי, השר יוסף (טומי) לפיד, שהציב את המשך התהליך המדיני כתנאי להישארות מפלגתו בממשלה. אך רוב שרי הליכוד סבורים שתוצאת המשאל מחייבת.

 

 

בפתח הישיבה הבהיר ראש הממשלה כי טרם גיבש תוכנית חלופית, והדבר יובא לממשלה רק בעוד כשלושה שבועות. בעקבות הדברים החליטו השרים בני אלון ואביגדור ליברמן לנטוש בהפגנתיות את הישיבה. "כל הדיון הוא תוצאה של איומי סרק וכיפוף ידיים מצד השר לפיד", הסביר השר אלון. "יש לי כמה דברים חשובים יותר לעשות". ליברמן הוסיף: "זהו לא דיון מהותי".  

 

ראש הממשלה אף הצהיר רשמית על החלטתו שלא לנסוע לארצות-הברית, במהלכה היה אמור להשתתף בכינוס השנתי של השדולה היהודית ואף להיפגש שוב עם הנשיא בוש. לטענתו, מלכתחילה לא תיכנן לצאת לוושינגטון.  

 

השר לפיד אמר בישיבת הממשלה כי "מצער מאוד שזהו הדיון הראשון שהממשלה מקיימת בנושא ההתנתקות, שהוא גורלי למדינת ישראל. אילו הדיון התקיים לפני המשאל בליכוד, אולי התוצאות היו שונות". 

 

לדברי לפיד, "התוכנית לא מתה וניתן ליישמה בשינויים קלים, כדי שראש הממשלה ייצא ידי חובה עם מתפקי הליכוד. התוכנית כבר הביאה להישג גדול בשלילת זכות השיבה. זאת תמורה שקיבלנו, ומשלה את עצמו מי שחושב שההתחייבות עומדת בעינה גם אם לא נבצע את חלקנו".

 

"אינני רוצה להציג אולטימטום", אמר לפיד, "אך אני חייב להבהיר שאם הממשלה לא תודיע על קידום התהליך המדיני, לא נהיה בממשלה. אני סבור שצריך לחדש את המשא ומתן עם הפלסטינים ולפגוש את אבו-עלא, למרות שהטרור לא נפסק. צריך גם לבחון את תוכנית איילנד לחילופי שטחים עם מצרים כדי להקל על הבעיה הדמוגרפית בעזה. מה שבטוח זה שעלינו לשנות את תוואי הגדר ולפנות את המאחזים הבלתי חוקיים".

 

ההצבעה תוכננה להיום

 

הישיבה הבוקר הייתה אמורה להיות היסטורית, עם הצבעה בקרב השרים על תוכנית ההתנתקות. אולם תוצאת משאל המתפקדים שינתה את תוכניותיו של ראש הממשלה, וכעת לא ברור מתי, אם בכלל, תוגש התוכנית לאישור שריו ולאחר מכן לכנסת.

 

לטענת שר המשפטים לפיד, מדובר במצב אבסורדי: התוכנית נדונה כמעט בכל פורום אפשרי למעט בגוף המוסמך לכך, הממשלה. בפגישתו עם שרון בשבוע שעבר, עת סעדו יחד בחוות השקמים, הציע יו"ר שינוי לגבש תוכנית חלופית, במתווה מצומצם יותר - בהתאם ל-12 הנקודות שגיבשה מפלגתו ובראשן פינוי מיידי של נצרים.

 

אולם קולם של חברי שינוי הוא כעת בבחינת דעת מיעוט בממשלה: בעקבות המשאל, גם שרים שתמכו בתוכנית סבורים שיש לכבד את דעת המתפקדים. שר הביטחון מופז אמר זאת במפורש, וקרא לנסח תוכנית חלופית, שתהלום את עמדת המצביעים. גם השרים נתניהו ולבנת סבורים שיש לכבד את עמדת חברי הליכוד.   

 

לאחר ישיבת הממשלה ייפגש ראש הממשלה עם שר האוצר, בנימין נתניהו, וככל הנראה ישמע ממנו קריאה לכיבוד תוצאת המשאל. הפגישה תתקיים לאחר נתק ממושך, ובצל דיווחים על זעם רב מצד שרון כלפי נתניהו. בסביבת אנשי ראש הממשלה אומרים כי השר אמנם תמך בפומבי בתוכנית, אך לא נקף אצבע כדי לסייע בהעברתה. יתרה מזאת, פעיליו בשטח, לפי אנשי שרון, עשו הכל כדי לסכל את היוזמה.   


פורסם לראשונה 09/05/2004 07:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשאר בארץ. שרון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בלי אולטימטום. לפיד
צילום: רויטרס
צילום: סבסטיאן שיינר
הקרח יישבר? נתניהו
צילום: סבסטיאן שיינר
עזב במחאה. אלון
להתחשב במשאל. מופז
צילום: עמית שאבי
מומלצים