שתף קטע נבחר

העבודה מתקפלת: משכה את הצעת האי-אמון

העבודה הודיעה שהיא מושכת את הצעת האי-אמון שהיתה אמורה לעלות להצבעה. עוד שתי הצעות אי-אמון יידונו בכנסת. עם קואליציה של 60 עד 63 חברי כנסת, הופך מאבק ההישרדות של שרון ליום יומי, כמו זה של נתניהו וברק לפניו. המציאות החדשה של שרון

רשת הביטחון פועלת: סיעת העבודה החליטה למשוך את הצעת האי-אמון שהגישה, שנועדה להצבעה היום (יום ב') אחר הצהריים במליאת הכנסת. בעבודה החליטו להעניק רשת ביטחון לראש הממשלה, בעקבות אישור תוכנית ההתנתקות.

 

מלבד הצעת האי-אמון של העבודה, הגישה גם ש"ס הצעת אי-אמון משלה על המשבר ברשויות המקומיות ובמועצות הדתיות, ואי תשלום משכורות. סיעת יחד והסיעות הערביות הגישו הצעות אי-אמון, בשל מצבן של הרשויות המקומיות.

 

למעשה, החל מהיום פותח שרון יומן חדש, וכל שבוע שיעבור יהווה מבחינתו הצלחה. היעד יהיה הישרדות ושמירה על הקואליציה הנוכחית עד יציאת הכנסת בעוד כחודשיים לפגרת הקיץ.  


הקואליציה השברירית של שרון
61 ח"כים בקואליציה שברירית

 

עם קואליציה סביב ה-60 ח"כים, לאחר פרישת האיחוד הלאומי, והתנדנדותה של המפד"ל, בכנסת משווים כעת את מצבו של שרון לזה של ראשי ממשלה קודמים, שהישרדותם הפכה למאבק יום יומי, כמו נתניהו וברק. 

  

לפי החוק, בהצעות אי-אמון, חובה להציג ראש ממשלה חלופי. החוק מסייע לשרון, כי לכל מועמד אחר, כמו פרס או אלי ישי, למשל, לא יימצאו במליאה 61 תומכים. בנוסף, ביום שלישי כבר מחכה לשרון הצבעה במליאת הכנסת על הודעתו המדינית.

 

הצלחת הקואליציה החדשה ללא האיחוד הלאומי תלויה בראש ובראשונה בסיעת המפד"ל. מספיק ששניים מחברי הסיעה, איתם ולוי, יחליטו כי הם מצביעים נגד הקואליציה, כדי לגרום מבוכה מתמשכת לשרון בהצבעות בכנסת.

 

שני ח"כים דווקא מתכוונים לסייע לשרון. דוד טל מעם אחד, שלא הסכים למיזוג עם העבודה, ותומך בהתנתקות. גם מיכאל נודלמן (האיחוד הלאומי) מתכוון להיעדר בהצבעת האי-אמון.

 

הסכם הפשרה עם השרים המורדים, נתניהו שלום ולבנת, פירק למעשה את מוקש המורדים בתוך הסיעה. הצבעתם של השרים בעד התוכנית סיפקה סולם ירידה בטוח למרבית חברי הסיעה שהתנגדו לתוכנית ההתנתקות.

 

אך עדיין יש חברי סיעה כדוגמת ח"כ יחיאל חזן, שעשויים לא לקבל את ההכרעה. חזן הצהיר כי אישור התוכנית בממשלה מהווה "תחילת התאבדותו הפוליטית של רה"מ". גם חברי הכנסת נעמי בלומנטל ודוד לוי לא יהססו להיעלם בהצבעות גורליות.

 

אפילו בסיעת יחד אין אחדות דעים לגבי הצורך להפיל את רה"מ וללכת לבחירות. ח"כ רומן ברונפמן למשל לא היה רוצה למצוא עצמו במדבר פוליטי אם יתקיימו בחירות.

 

פרס תקף את לפיד

 

בעבודה התלבטו האם למשוך את הצעת האי אמון. יו"ר המפלגה, שמעון פרס, אמר: "לא הוזמנו לממשלת אחדות. גם לא נזמין את עצמנו ואין סיבה שנדון על הצעה שאיננה, לא כלפינו ולא מצידנו". עם זאת, אישר אתמול פרס ששוחח עם ראש הממשלה בטלפון לשיחת עדכון, אך אמר ש"הדיווח שלו היה אופטימי יותר ממה שהיה היום".

 

לשכת יו"ר העבודה ביקשה מלשכת ראש הממשלה לדחות את פגישת העדכון שנועדה לפרס ולשרון. לטענת לשכת פרס, הבקשה נמסרה כיוון ש"העיתוי עשוי לתת לכך משמעות לא נכונה".

 

פרס מתח ביקורת על אופן התנהלות הממשלה עד לאישור התוכנית המדינית. "האופן בו התנהלה לא הוסיף כבוד לדמוקרטיה. לא המחבואים של בני אלון ולא המשא ומתן. הדבר המרכזי שלא ברור הוא מתי יהיה הפינוי. אולי לליכוד יש זמן אבל למדינת ישראל אין. כל חודש שעובר חבל על החיים. אין בי שמחה מיוחדת. אני שמח שהליכוד פרש מחלק מעמדותיו המסורתיות ושוב, אני מציע שלא יהיה שום דיון על האחדות כי אין הצעה כזאת".

 

פרס הוסיף כי אם תתקבל החלטה על ידי מוסדות המפלגה הוא יצפה מהחברים לנהוג על פיה. פרס גם מתח ביקורת על שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, שהיה חסיד גדול של כניסת מפלגת העבודה לממשלה ובאחרונה שינה את הקו שהוא מוביל: "אני מצטער על דברי לפיד שנהיה פתאום קטגור גדול של מפלגת העבודה. הוא מדבר על הישגים גדולים של הממשלה בכלכלה, אלו הישגים שלא נראים בשדרות העוני".


פורסם לראשונה 06/06/2004 23:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
פרס. רשת ביטחון
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: רויטרס
שרון. "אין זמן"
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
בינתיים בפנים. המפד"ל
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אבי כהן
חזן. כיצד ינהג?
צילום: אבי כהן
מומלצים