שתף קטע נבחר

גאוות היחידה של משפחת שלוש מנווה צדק

בבית המשפחה בשכונה העברית הראשונה מחוץ ליפו, התכנסו בשבוע שעבר כ-300 מבני משפחת שלוש והעלו זכרונות מבית סבא אהרן והדורות שאחריו. היה זה אירוע פרטי לחלוטין עם הרבה "חום שלושי"

למרות שגם אני לא ממש עולה חדש (משפחתי הגיעה לירושלים ב-1845), אני מודה על האמת: חשתי קנאה רבה כשהשתתפתי בכנס של בני משפחת שלוש הענפה, שהתקיים ביום שלישי שעבר בבית המשפחה המקורי בנווה צדק.

 

משפחת שלוש אינה משפחה אלמונית, והיא מונה כיום כ-450 איש, רובם חיים בישראל. 300 מהם (כ-50 באו במיוחד מחו"ל) השתתפו בכנס שנערך בבית שבנה אבי המשפחה, אהרן שלוש (כיום ברחוב שלוש), בשנת 1883 בשכונה העברית הראשונה מחוץ ליפו.

 

אהרן שלוש, יליד העיר אוראן שבאלג'יר, הגיע לחופי הארץ בטרם חגג את בר המצווה שלו, עם הוריו אברהם ושמחה ואחים נוספים. בדרכם ארצה, טבעה ספינת המפרש שבה שטו ושני אחיו, יוסף ואליהו, מתו.

 

בני המשפחה התיישבו ביפו, ועסקו במסחר. עם התבגרותו עבד אהרן כחלפן כספים וכצורף בחנות ברחוב הצורפים (ממש מול מאפיית אבולאפיה). הוא נשא לאישה את שרה לבית ברוך, שסבה היה מוכתר היישוב היהודי של שכם באותם ימים. לבני הזוג נולדו 7 ילדים: אברהם-חיים, רחל (מהודר), יוסף-אליהו, יעקב, ג'מילה (פדידה), סולטנה (לוריא) ולונה.

 

מצבו הכלכלי היה טוב, וכבעל חזון החליט להשקיע את כספו ברכישת קרקעות בסביבה להקמת שכונות יהודיות חדשות. כך נולדו נווה דצק, נוה שלום, אוהל משה ושכונת אהרון (על שמו), לימים כרם התימנים.

 

אחרי שבנה את ביתו (בתחילה בן קומה אחת) החליט למכור חלק מהאדמות שרכש ליהודים נוספים כדי לממש את חלומו בבניית שכונות. הוא הקפיד בתחילה למכור כל מגרש שני כדי שהשכונה תתפרס על פני שטח גדול ככל האפשר.

 

בניית השכונות חייבה חומרי בנייה. לשם כך הקימו אהרן ובניו, אברהם-חיים ויוסף-אליהו, את בית החרושת למוצרי בניין, "האחים שלוש" (צמוד לבית המשפחה ברחוב שלוש, לכיוון צפון). גם חתנו של אהרן, ישעיהו לוריא, עבד בבית החרושת. הבן השלישי, יעקב היה ממייסדי בנק אנגלו-פלשתינה (לימים בנק לאומי). רבים מאד מבתיה של תל אביב, נבנו מחומרים מבית החרושת של האחים שלוש.

 

בית המשפחה שייך כיום לווטרינר ד"ר דניאל ורסנו, שרכש אותו מבני המשפחה בינואר 2001.

 

לזכרו של ארוני שלוש

 

במשך כעשרה חודשים ארגנו כמה מבני שלוש את הכנס. את האירוע יזם אהרן (ארוני) שלוש, נינו של אהרן הגדול. ארוני היה נציב במשטרה ודיקן הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב. איש מרשים ומלא חן. במשך השנים הפך ל"אבי המשפחה". בדצמבר אשתקד כינס כמה מבני שלוש שלהם עניין, יכולת ומוטיבציה, והפרויקט יצא לדרך. עבודה עצומה עשה הצוות באיתור כל הצאצאים, בעריכת האירוע בבית המשפחה המקורי, בהפקת חוברת ועץ משפחתי. והנה, 10 ימים בלבד לפני האירוע, נפטר ארוני שלוש ולא זכה להגיע אליו. הכנס שנערך בשבוע שעבר התקיים גם לזכרו.

 

מבין 7 ילדיו של אהרן, 6 נישאו והקימו משפחות ענפות (רק לונה נפטרה ברווקותה). בכנס יוצג כל ענף על ידי נציג שסיפר מזכרונותיו. עו"ד צבי (ויקי) פומרוק סיפר על סבו אברהם-חיים, עו"ד רוני רובינשטיין (אשתו של השר לשעבר אמנון רובינשטיין) סיפרה על סבה יעקב, אלי אורן סיפר על סבתו רחל מהודר, עו"ד אביעזר שלוש סיפר על סבו יוסף-אליהו (שנקרא על שם שני דודיו שטבעו) שרק'ה אברהמי (ממעגן מיכאל) סיפרה על סבתה סולטנה (לוריא) ורינה שוורץ סיפרה על סבתה ג'מילה. הרבה גאוות יחידה היתה שם.

 

"זרים" לא הורשו להיכנס

 

האירוע היה פרטי לחלוטין ורק כמה זרים (כמוני) הורשו להיכנס. הרבה "חום שלושי" הרעיפו המתכנסים זה על זה. בקומת הכניסה ערך האמן יובל כספי (בן המשפחה מהענף של הבת ג'מילה) תערוכה מיצירות אמנות של בני המשפחה השונים. בקומה השנייה הוצגו תמונות היסטוריות של אהרן ושרה שלוש ושבעת ילדיהם ומשפחותיהם, וכן פריטים משפחתיים שנאספו מבני המשפחה השונים, כולל מסמכים היסטוריים ומכתבים. תערוכה יפה זו שבקומה השנייה, תוצג בבית שלוש עוד זמן מה וכדאי לראותה. שעות הפתיחה: ב'-ה' 17:00-10:00, ו' 14:00-10:00, שבת 20:00-10:00 ביום א' סגור. הכניסה ללא תשלום (טלפון: 5171012 - 03).  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערן יופי כהן
בית שלוש שבנה אהרן
צילום ערן יופי כהן
צילום ערן יופי כהן
רחוב שלוש. כאן נבנו הבתים הראשונים של נוה צדק
צילום ערן יופי כהן
מומלצים