שתף קטע נבחר

שרון בנאום ההכרעה: זו שעת גורל לישראל

רגע האמת הגיע: במליאת הכנסת נערך דיון היסטורי על הנסיגה מרצועת עזה. ההצבעה - מחר בערב. מספירת ynet עולה כי 65 יצביעו בעד תוכנית ההתנתקות ו-52 יצביעו נגד. ראש הממשלה: "אני קורא לכם לתמוך בי בשעת הכרעה זו". שמעון פרס: "100 שנות היסטוריה עלולות לרדת לטמיון על-ידי היסטריה ומשיחיות שקר"

"זו שעת גורל לישראל. על הפרק הכרעה קשה שמעטות כמוה. מידת חשיבותה לעתיד מדינתנו זהה למידת הקושי, המכאוב והמחלוקת שהיא מעוררת בקרבנו" - כך פתח אחר הצהריים (יום ב') ראש הממשלה, אריאל שרון, את נאומו בדיון על תוכנית ההתנתקות בכנסת. הכנסת תצביע מחר על התוכנית.

 

 

ביומיים האחרונים הסתגר שרון בחוות שקמים כדי לכתוב את נאומו. אחרי שלושת הנאומים הראשונים יישאו דברים ח"כים רבים מכל סיעות הבית. מחר בערב ייחתם הדיון בהצבעה הדרמטית. הכנסת לא תאשר את פינוי היישובים עצמו, אולם המשפט "לא תישאר התיישבות ישראלית בעזה" מופיע - וצפוי לזכות לרוב.

 

מספירת ynet עולה כי 65 יצביעו בעד תוכנית ההתנתקות, 52 יצביעו נגד. ח"כ דוד טל מסיעת עם אחד יצביע כנראה נגד, בעקבות פסיקת הרב עובדיה יוסף. לא ברור עדיין אם ח"כ אלי אפללו יגיע להצבעה, לאחר שעבר ניתוח בראשו. חברת הכנסת יהודית נאות משינוי לא תגיע להצבעה עקב מצבה הבריאותי.

 

ראש הממשלה אמר בנאומו המיוחד: "לא בלב קל אני נושא את דברי אלה בפני נבחרי העם ובפני העם כולו הצופה בנו ומאזין לכל מילה שנאמרת בכנסת ישראל. זה העם שעומד בגבורה במלחמה הנמשכת... לי אישית קשה מנשוא ההחלטה הזו.

 

"אני יודע מה משמעותה של החלטת הכנסת לגבי אלפי ישראלים המתגוררים שנים רבות בחבל עזה, שנשלחו לשם בשם הממשלות והולידו בנים ובנות שלא ידעו בית אחר. אני יודע היטב. אני שלחתי והייתי שותף, רבים הם ידידי האישיים. אני מודע היטב למכאובם, זעמם ויאושם.

 

"כמידת הקושי, כן מידת ההבנה בהכרח לעשות את ההתנתקות, עם כל הסבל. אני משוכנע בעומקי ליבי כי ההתנתקות הזו תחזק את ישראל ואחיזתה בשטח החיוני לקיומנו, ותזכה בהוקרתם של קרובים ורחוקים, תפחית איבה ותקדם אותנו בדרך השלום עם הפלסטינים ושאר שכנינו. מאשימים אותי כי רימיתי את העם ואת הבוחרים, כי אני נוקט בצעדים מנוגדים לדברי. זו עלילת שווא. הן בעת הבחירות והן כראש ממשלה אמרתי בגלוי כי אני תומך בהקמת מדינה פלסטינית לצידה של ישראל. אני נכון לוויתורים כואבים למען יושם קץ לסכסוך הממושך והממאיר בין הנלחמים על הארץ.

 

"אני רוצה לומר שב-88' בפגישה אצל ראש הממשלה שמיר, אמרתי כי לפי דעתי, אם אנחנו לא רוצים להידחק לגבולות 67' צריך להביא לחלוקת השטח. כמי שלחם בכל המלחמות ולמד כי ללא כוח, אין לנו שום סיכוי לשרוד, כן למדתי כי לא החרב לבדה תכריע בריב המר הזה. אומרים לי כי ההתנתקות תתפרש כנסיגה ותראה את עמנו כלא יכול להילחם ולעמוד על שלו. כוחנו עמנו להגן על הארץ ולפגוע אנושות באויב המבקש את נפשנו".

 

"למרבה הצער, אין לנו מנגד שותף רציני להסכם שלום. גם ראשי ממשלה שהכריזו על ויתורים נענו באיבה. בתוך ההיסטוריה, בחר ערפאת בדרך הדם האש והשהידים, ומבקש להפוך סכסוך לאומי למלחמת דת בין האיסלם ליהודים. לישראל סכנות קשות. הבולטת ביניהן היא איראן העושה מאמץ להתחמש בנשק גרעיני. התוכנית אינה באה במקום משא ומתן, ואינה מבקשת להקפיא את המשא ומתן. היא צעד הכרחי במציאות שאינה מאפשרת כעת משא ומתן לשלום, ועם ההכרה בקרב שכנינו כי אין בטרור כדי לנצח אותנו בארץ הזו".

 

שרון ציטט נאום של ראש הממשלה לשעבר, מנחם בגין, מ-1977: "אמרתי לאנשי גוש אמונים שאני אוהב אותם. עליכם לזכור כי היו ימים כאשר עדיין לא נולדתם ימים בהם אנשים אחרים סיכנו נפשותיהם, עבדו ועמלו, הקריבו קורבנות ועשו מלאכתם ללא שמץ תסביך משיחיות, ואני קורא לכם גם היום לעשות מלאכתכם בצניעות. משגיחים על כשרותנו אינם דרושים לנו. כל חיינו הקדשנו לארץ ישראל ולמאבק על שחרורה".

 

"אני קורא לכם לתמוך בי בשעת הכרעה זו"

 

את נאום ההכרעה סיכם שרון בפנייה לעם ישראל ולחברי הכנסת: "אני קורא לעם ישראל להתאחד, למצוא מכנה משותף שייאפשר לנו להתמודד בהבנה בתוך שותפות גורל בימים אלה, להקים סכר כנגד שנאת האחים. כבר שילמנו מחיר יקר מנשוא על קנאות רצחנית. עלינו למצוא את השורש המאחה אותנו, ולעשות מעשינו בתבונה ובאחריות המאפשרות חיינו כעם שבע נסיון. אני קורא לכם לתמוך בי בשעת הכרעה זו".

 

נאום ראש הממשלה הופרע מספר פעמים בקריאות ביניים. יו"ר הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין, אף הוציא מהמליאה את יו"ר המפד"ל, ח"כ אפי איתם ואת חברי הכנסת צבי הנדל ואורי אריאל. לפני כן, קרא ח"כ הנדל לשרון: "תבקש סליחה ממצנע". ח"כ אורי אריאל קרא: "אתה קורע את העם. לך הביתה. יהודים לא מגרשים". 

 

אחרי שרון, עלה לדוכן יו"ר האופוזיציה, ח"כ שמעון פרס, שאמר: "לפני 107 שנים התכנס הקונגרס הציוני הראשון. החזון היה גדול - להחזיר את העם היהודי להיסטוריה, להיות עצמאים, להקים לתחיה ארץ שוממה, מדינה למופת מוסרי. הציונות ניצחה כחזון, אך החמיצה הזדמנויות. עד מלחמת העולם הראשונה עזבו את אירופה 3 מיליון יהודים. רק 50 אלף עלו לישראל... עברנו שואה, חמש מלחמות, ארבע פעמים מאורעות ואינתיפאדות וגברנו. ולאט לאט החלה המציאות לדמות לחזון.

 

"בארץ ישראל ישנם 5.2 מיליון יהודים ו-4.8 מיליון לא יהודים. בעוד חמש שנים נפסיד את הרוב, נפרק את חזונו של הרצל ולנו זה כואב לא פחות מכל המתנחלים. אפשר לשמור על כל השטח תוך פירוק חזון הרצל. 100 שנות היסטוריה עלולות לרדת לטמיון על-ידי היסטריה ומשיחיות שקר... העולם לא מתנהל על-פי זכרונות העבר. כואב למתנחלים, כואב גם לאימהות השולחות ילדיהם לעזה".

 

פרס הזכיר את ההסכמים שעליהם חתם ראש הממשלה דאז, בנימין נתניהו: "האם חברון פחות קדושה מעזה? בממשלה כיהנו שני חברי מפד"ל שלא התפטרו. הפרוטוקול אישר לפלסטינים 400 שוטרים מצוידים בכלי נשק. יתר על כן נאמר שהמשטרה הפלסטינית תהיה אחראית על הקמת אתרים קדושים ליהודים, והמפד"ל הסכימה. בהסכם אחר שגם עליו חתמו נתניהו וערפאת, הוסכם להעביר 13 אחוזים לאיזור סי, לשליטה פלסטינית. שרנסקי, לא התפטרת. מה - עזה יותר חשובה?".

 

יו"ר שינוי, השר יוסף (טומי) לפיד, אמר: "כדי לשלוט ב-3.5 מיליון פלסטינים אנו צריכים לוותר על הדמוקרטיה, או לתת להם זכות הצבעה ואז לוותר על האופי היהודי והציוני שלנו. אף אחד לא יכול לשלול את המשוואה הזו. מה שראש הממשלה יזם זהו צעד ראשון בכיוון הנכון. רבותי, אין ברירה. אם אנו רוצים שילדינו יחיו במדינה טובה יותר... הקדושה מעבירה אתכם על דעתכם רבותי. אנשים קדושים גרמו בהיסטוריה יותר אסונות ומוות מכל החוטאים ביחד".

 

סיעת הליכוד תתפצל, יהדות התורה תתנגד

 

לשרון מובטח רוב בהצבעה, אולם בלשכתו נמשכים כל העת המאמצים להגדילו - בעיקר כדי לסתום את הגולל על רעיון משאל העם, שהולך וצובר תאוצה. הבוקר הצטרף הנשיא משה קצב לקוראים לקיים את המשאל, וגם שרים בכירים מפצירים בשרון לשנות את עמדתו ולערוך אותו. לפי שעה, הוא איתן בהתנגדותו.

 

חמשת חברי הכנסת של יהדות התורה הודיעו שיצביעו נגד תוכנית ההתנתקות. גם 11 חברי סיעת ש"ס יתנגדו להתנתקות, בעקבות פסיקתו של הרב עובדיה יוסף. קולות רבים להם יזכה ראש הממשלה יגיעו הפעם דווקא מספסלי האופוזיציה - העבודה, עם אחד, יחד ורע"מ. בשינוי הוחלט ברגע האחרון על הטלת משמעת סיעתית, וכל הח"כים יחויבו להצביע בעד ההתנתקות.  

 

סיעת הליכוד תתפצל בהצבעה לשני מחנות. "המורדים" ירימו ידם נגד התוכנית, ובהם גם השר עוזי לנדאו וסגן השר מיכאל רצון. השניים, לפי כל ההערכות, יקבלו מכתבי פיטורים מראש הממשלה. סימן שאלה גדול מרחף עדיין סביב אופן הצבעתו של השר ישראל כץ, שנמנה על המתנגדים לתוכנית בעת אישורה בממשלה.  

  

המתנחלים ישלחו את ילדיהם ל"שרשרת אנושית" בכנסת במקום לבתי-הספר, ו"מטה הרוב" מאידך, שתומך ביציאה בעזה. המשטרה ערוכה בכוחות גדולים לשמור על הסדר. מפקד המחוז, ניצב אילן פרנקו, אמר בשיחה עם ynet שאין מידע נקודתי על כוונה לפגוע באישים או להפר את הסדר, והבטיח כי כוחותיו יעשו הכל כדי שכל ח"כ יגיע בשלום לדיון.   

 

הלחצים על חברי הכנסת נמשכים עד הרגע האחרון. ועד רבני יש"ע קרא לחברי הכנסת "להרים את ידם למען ארץ ישראל, לחיזוק אחיזתנו בכל מקום". לדבריהם, "מי שחס וחלילה ירים ידו נגד ההתיישבות, אמונת ישראל ומסורתו, ייזכר לעולם כמי שהוביל לקרע באומה, שכבר היום דמה שותת בקרבה לנוכח המחריבים".


פורסם לראשונה 25/10/2004 15:39

 

בהכנת הידיעה סייעה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
לא בלב קל. שרון
צילום: איי אף פי
צילום: ערוץ הכנסת
נשארתם בממשלת נתניהו. פרס
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: סבסטיאן שיינר
יפוטר? לנדאו
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: חן מיקא
כן למשאל. קצב
צילום: חן מיקא
מומלצים