שתף קטע נבחר

הכנסת הכריעה: לא יהיו יישובים ישראליים בעזה

אחרי כישלונות צורבים במפלגתו, הצליח שרון להעביר את תוכנית ההתנתקות בכנסת - ברוב של 67 לעומת 45 ו-7 נמנעים. נתניהו, לבנת, כץ ונוה "עשו שריר": נעדרו כששמותיהם הוקראו בניסיון להפחית את הרוב אל מתחת ל-60 - והצביעו בעד בסבב השני, משהבינו כי "התרגיל" לא צלח. מכתבי פיטורים נשלחו ללנדאו ולרצון. המפד"ל הציבה אולטימטום: הכרזה על משאל עם בתוך שבועיים, תמורת הישארותה בממשלה עד סוף הקדנציה. החלה הספירה לאחור לקראת סוף דרכה של הממשלה?

בהסדר עתידי לא יהיו יישובים ישראליים ברצועת עזה - כך החליטה הערב (יום ג') כנסת ישראל, בתום אחת הישיבות הדרמטיות שקיימה מעודה. לפי שעה, בהחלטה אין משום אישור ממשי לפינוי יישובים. אולם העקרונות הכלליים של תוכנית ההתנתקות הפכו להחלטה רשמית של בית המחוקקים, בדרך לפרידה היסטורית מן הרצועה.

 

67 ח"כים הצביעו בעד התוכנית, 45 התנגדו ו-7 נמנעו: ח"כ דוד טל מעם אחד ומרבית הח"כים מן הסיעות הערביות. חברי הכנסת מן הסיעות החרדיות הצביעו נגד.

 

השרים בנימין נתניהו, לימור לבנת, דני נוה, ישראל כץ "עשו שריר", נעדרו כאשר שמותיהם הוקראו בראשונה - והצביעו בעד בסבב ההקראה השמית השני.

 

במערכת הפוליטית היה מי שפירש את המהלך כ"משחק פוקר, בו נתניהו מצמץ ראשון": ארבעת השרים, יחד עם ח"כ יובל שטייניץ, היו ספונים בלשכתם דקות ספורות לפני ההצבעה. דובריהם הודיעו כי בכוונתם להתנגד ולגרום לכך שההחלטה תעבור בפחות מ-60 קולות, ללא הלגיטימיות הדרושה. אולם אז הם גילו להפתעתם כי הח"כים הערבים וישראל אייכלר מיהדות התורה עושים כמותם, ואפשר שיתמכו - כפי שהודיע עזמי בשארה שיעשו, במקרה שישמשו לשון מאזניים. בנקודה זו, לפי אותה גרסה, החליטו השרים לקפוץ על עגלת התומכים.

 

גורמים הבקיאים במה שהתרחש מאחורי הקלעים אמרו ל-ynet כי מאחורי הצעד בו נקטו הח"כים הערבים עמד שמעון פרס. הוא קיבל שיחת דחופה ממזכיר הממשלה, ישראל מיימון, שהזהיר אותו מן האולטימטום הצפוי של השרים - ומן האפשרות שהתוכנית לא תזכה ברוב מוחלט.      

 

ההפרש בין התומכים למתנגדים היה גבוה מזה ששיערו תחילה - 22 ח"כים. "זהו ניצחון גדול לראש הממשלה", סיכם השר מאיר שטרית, שהופקד על הליך החקיקה והתיאום מול הכנסת. "לא יהיה משאל עם, נקודה", הוסיף. שעה קלה לאחר ההצבעה נשלחו מכתבי פיטורים מלשכת ראש הממשלה לשר עוזי לנדאו ולסגן השר מיכאל רצון, שבחרו להתנגד לתוכנית.

 

 

שעה קלה לפני ההצבעה, ב"מיני דרמה" של הדקה ה-90 , התחייב השר זבולון אורלב מן המפד"ל - בגיבוי רבני הציונות הדתית ויש"ע - להישאר בממשלה עד סוף הקדנציה, בתמורה לקיום משאל עם. הוא הקציב לראש הממשלה אולטימטום בן 14 יום להכריז על המשאל - ולא, תפרוש סיעתו ותוביל לבחירות.

 

בין לשכותיהם של אורלב ונתניהו היו הערב התרוצצויות רבות, כאשר שר האוצר, בשיתוף עם לבנת, שלום ושרים נוספים, שקל להציב לשרון אולטימטום לקראת ההצבעה בשבוע הבא על חוק הפיצויים: משאל כתנאי לתמיכה. 

 

מקורבי ראש הממשלה אומרים כי יהיה לו די זמן לבחון את הדברים במהלך השבועיים הקרובים. שרון גם דחה בקשה של נתניהו ולבנת להיפגש עמו לפני ההצבעה. ביום חמישי הוא ייפגש עם חברי סיעת המפד"ל.

 

נפרד מארץ ישראל השלמה

 

הדיון המרתוני בכנסת נפתח אתמול אחר הצהריים בנאום רגשני ועמוס יצרים של ראש הממשלה. "זו שעת גורל למדינת ישראל, החלטה שאין קשה ממנה", אמר אריאל שרון, שנפרד מעל דוכן הנואמים מחזון ארץ ישראל השלמה. "לא החרב בלבד תכריע בריב המר בארץ הזאת", הצהיר, וסגר חשבון עם ידידיו מיש"ע באמצעות ציטוט מפיו של מנחם בגין המנוח: "פיתחתם בקרבכם איזה תסביך של משיחיות".

 

אחרי שרון נאם יו"ר האופוזיציה, שמעון פרס, אולי שותפו העתידי של שרון למימוש התוכנית - אם וכאשר ייכנס לממשלה. אחריו נשאו דברים כל חברי הבית, וכן השרים שאינם משמשים כח"כים. בזה אחר זה נימקו המחוקקים את שיקוליהם להצביע כפי שבחרו, והדגישו את גודל השעה. האחרון שבהם היה השר מאיר שטרית, המרכז את החקיקה בנושא. את הדילמה היטיב לתאר ח"כ דוד טל (עם אחד), שהתלבט עד לרגע האחרון כיצד להצביע: היום, אמר, אינני שמח להימנות על נבחרי הציבור.

 

את הדיון המרתוני ליוו הפגנות בעד ונגד התוכנית. ילדי יש"ע, שלא הלכו לבתי-הספר, נהרו בהמוניהם לכנסת וצבעו את גן הוורדים בכתום. מן ההצבעה במליאה, שהתעכבה בעקבות הדרמה שהתרחשה לפניה, נעדרה ח"כ יהודית נאות משינוי, שנאבקת במחלת הסרטן. מקורביה זעמו על כך שאף ח"כ לא התקזז עמה. ח"כ אלי אפללו, שעבר ניתוח בראשו, קם ממיטת חוליו כדי להצביע בעד התוכנית.

 

הדרך לנסיגה עוד ארוכה

 

הכנסת אישרה אמנם את החלטת הממשלה בעניין ההתנתקות, אולם זהו רק ראשיתו של המאבק. הקריאה למשאל עם, שהחלה בשורות המפד"ל וחלחלה בהדרגה ליש"ע ואף למפלגת השלטון, הפכה לגולת הכותרת של המאבק הפוליטי נגד ראש הממשלה. השרים נתניהו, שלום ולבנת לא היססו לנאום במליאת הכנסת בשבחי המשאל, ולומר כי אין מנוס מלקיימו - במציאות הפוליטית והציבורית שנוצרה.

 

אחת ההשלכות המיידיות של הדיון בכנסת היא כאמור פיטוריהם של השר עוזי לנדאו וסגן השר מיכאל רצון, שהצביעו נגד. כמה חברים מקבוצת "המורדים" בליכוד איימו השבוע שאם כך יקרה, יראו עצמם פטורים מכל משמעת סיעתית גם בדיונים עתידיים - כמו למשל בנושא התקציב. נשיא בית-המשפט העליון, השופט אהרון ברק, דווקא פסק כי בסמכותו של ראש הממשלה לפטר שרים בשל מחלוקות פוליטיות - כאשר דן בעתירות נגד פיטורי ליברמן ואלון.

 

לא רק מפלגת השלטון נקרעת מבפנים: המפד"ל עומדת על סף פילוג, אם השר זבולון אורלב יתמיד בהחלטתו להישאר בינתיים בממשלה - בכפוף לאולטימטום שהציב. בנאומו בכנסת הוא הבהיר שנושא משאל העם "הפך למוקד פעילות המפלגה", ותקף את היו"ר אפי איתם, שפרש מהממשלה ו"הפקיר את המאבק על גוש קטיף".

 

כעת, בעקבות אישור התוכנית, עשוי שרון לנסות שוב להקים ממשלת אחדות - עם העבודה וש"ס. את המחיר במקרה כזה עלולה לשלם שינוי, שהטילה משמעת סיעתית בעד ההתנתקות בניסיון לחזק את ראש הממשלה. 


פורסם לראשונה 26/10/2004 20:39

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו, אטילה שומפלבי ודיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המנצח. שרון אחרי ההצבעה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
שותפות חדשה? שרון ופרס
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
התרגיל. נתניהו מתייצב
צילום: איי פי
צילום: עטא עוויסאת
פוטר. לנדאו עם הרב עובדיה
צילום: עטא עוויסאת
צילום: טל כהן
ממיטת חוליו. אפללו
צילום: טל כהן
צילום: איי פי
כרזות בירושלים
צילום: איי פי
מומלצים