שתף קטע נבחר

אחרי שארם: הקלות, אסירים וקרב משאל העם

ראש הממשלה שרון שב משארם, ועכשיו עוסקים ביום שאחרי: ובעקבות הפסגה תבצע ישראל שורת הקלות ומחוות שלהן התחייבה מול הפלסטינים. בראשן: היתרי עבודה לפועלים ופתיחת מחסום ארז, שיחרור של 500 אסירים והעברת העיר יריחו לאחריות פלסטינית. אולם לשרון ציפתה הפתעה לא נעימה, לאחר ששר החוץ שלו (שהושאר בארץ) הודיע כי יוביל קמפיין בעד משאל עם על ההתנתקות. עיתוי מקרי?

ישראל מתכוננת לשיחרור האסירים ולשורת הקלות ומחוות בעקבות פסגת שארם: ראש הממשלה, אריאל שרון, ייכנס בשבוע הקרוב את "פורום השביעייה", ועדת השרים לענייני אסירים, לעדכנם בתוצאות פסגת שארם א-שייח ולהכריע בדבר שיחרור האסירים. בוועדה חברים, מלבד שרון עצמו, השרים פרס, מופז, שלום, עזרא, לבני ורמון. הם יתכנסו ביום ראשון הבא וידונו בשחרורם של 500 אסירים ביטחוניים. במקביל, הוכרז על שורת הקלות ובראשן מתן היתר ל-1,000 פועלים מעזה לצאת לעבודה בישראל.

 

 

שרון עידכן אמש (יום ג') את שר החוץ, סילבן שלום - אבל אז ציפתה לו סטירת לחי פוליטית, לאחר ששר החוץ (שנשאר בבית ולא נלקח לפסגה בשארם) הודיע שיוביל מהלך למשאל עם על תוכנית ההתנתקות. שלום הודיע בתוכנית "משעל חם" בערוץ 2 כי הוא מתכוון לפתוח בקרוב בקמפיין ציבורי, פוליטי ופרלמנטרי בנושא, לאחר שהשתכנע כי רק משאל יוכל למנוע קרע בעם.

 

בשבועות האחרונים הגביר שלום את התבטאויותיו בפורומים שונים בנושא חשיבות המשאל, וניסה להשיג גם את תמיכת ש"ס בנושא. בסביבתו הכחישו כי עיתוי ההכרזה קשור לפסגת שארם א-שייח ול"אי הזמנתו". בימים האחרונים לא רוו מקורביו נחת מכך שלא הוזמן להשתתף בפסגה, בשעה ששרי החוץ של מצרים וירדן השתתפו בה.

 

החלטתו של שלום מייצרת למעשה "ראש חץ" מובהק בליכוד בעד משאל עם, לאחר שגם שר האוצר בנימין נתניהו, שרת החינוך לימור לבנת ושרים נוספים הודיעו על תמיכתם. עם זאת, בקרבתו של שלום שבו והבהירו כי המהלך יצריך עדיין את תמיכתו של ראש הממשלה.

 

מחסום ארז ייפתח, שיחרור האסירים יוצא לדרך 

 

ובשטח, במערכת הביטחון נערכים לשורה של צעדים: שר הביטחון, שאול מופז אישר אמש שורה נוספת של הקלות לאוכלוסיה הפלסטינית. בין ההקלות - יציאתם של 1,000 פועלים מרצועת עזה לעבודה בישראל דרך מחסום ארז, שייפתח בימים הקרובים; אישור לכמה מאות פועלים פלסטינים להיכנס לעבודה באזור התעשייה בארז, וכן אישור לכמה מאות סוחרים פלסטינים להיכנס לעבודה בישראל מרצועת עזה.

 

מדובר בשינוי משמעותי ובפתיחה מחודשת של מתחם ארז למעבר פלסטינים. בעבר היווה מחסום ארז "צינור חמצן" לאוכלוסיה הפלסטינית. הוא נסגר למעשה ב-31 באוגוסט 2004. באותו יום נתפס מחבל לבוש בתחתוני נפץ שביקש להבריח את המטען לשטח ישראל, כמה שעות מאוחר יותר אירע פיגוע ההתאבדות בבאר שבע, ובמערכת הביטחון הוחלט שלא לאפשר יותר מעבר פועלים.

 

עד לסגירה עבדו באזור התעשייה 4,000 פועלים פלסטינים, ואילו 15 אלף עברו מדי יום לעבודה בישראל. כעת, עם הפתיחה המחודשת, גם אם מדובר במספרים נמוכים יחסית, יש בכך לעורר בצורה ניכרת את הכלכלה הפלסטינית, שכן עבודה בישראל נחשבת עבורם כמקור פרנסה מהמדרגה הראשונה ועשרות אלפי פועלים חושקים באישור העבודה בישראל.

 

עוד אישר מופז הוספת פועלים פלסטינים לעבודה ביהודה ושומרון, חידוש ביקורי כלואים מעזה, היתר ל-400 נציגים של ארגונים בינלאומיים לנוע מעזה לגדה וכן פתיחה של צומת גוש קטיף ל-24 שעות ביממה לרכב ציבורי פלסטיני ולרכבי שירות אחרים.

  

בשבוע הקרוב יחל כאמור שחרור האסירים. על פי הסיכום, ישוחררו בחלק הראשון 500 אסירים ויחלו שיחות התיאום להעברת העיר יריחו לאחריות ביטחונית

 פלסטינית. במערכת הביטחון מדגישים כי המטרה היא לבצע הדרגתיות בהקלות, וככל שהזמן יעבור והפלסטינים יוכיחו כי הם שומרים על השקט ומונעים פעילויות טרור, יורחבו ההקלות.

 

רייס: "זה היה צעד חשוב קדימה"

 

במערב הגיבו במהלך היממה האחרונה בחיוב לתוצאות הפסגה. מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הפצירה בישראל וברשות הפלסטינית לנצל את ההזדמנות לשלום במזרח התיכון, ואמרה כי הפסגה בשארם א-שייח הייתה בהחלט "צעד חשוב קדימה". במהלך ביקורה בפאריז אמר רייס כי "ההצלחה אינה מובטחת, אבל זו ההזדמנות הטובה ביותר שאנו עתידים לראות בשנים הקרובות".

 

אבל בוושינגטון לא מסתירים את החשש מפיגוע אחד שיקטע את ההצלחה. "צריך להיות מציאותים, הפסקת אש היא רק הפסקת אש. ניתן להפר אותה. אנחנו מבינים את זה", אמר סגן דובר מחלקת המדינה, אדם אראלי, "יש עדיין הרבה מכשולים לעבור והרבה מאוד החלטות קשות לקבל".

 

ואילו שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, אמר כי הוא חש אופטימיות זהירה בעקבות הפסקת האש שהוכרזה בתום פסגת שארם א-שייח במצרים. סטרו ציין כי "למרבה הצער, היו יותר דמעות מאשר חיוכים בשנות הסכסוך הישראלי-פלסטיני".


פורסם לראשונה 08/02/2005 21:10

 

בהכנת הכתבה השתתף יצחק בן חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שארם. עכשיו המחוות
צילום: רויטרס
מחסום ארז. נפתח מחדש
צילום: מוטי סנדר
צילום: אורי פורת
שלום. משאל עם
צילום: אורי פורת
צילום: דובר צה"ל
500 אסירים ישוחררו (ארכיון)
צילום: דובר צה"ל
צילום: רויטרס
רייס. צעד חשוב
צילום: רויטרס
מומלצים