הפתעה: מיקרוסופט הכריזה על אינטרנט אקספלורר 7
גירסה חדשה של הדפדפן עם יכולות אבטחה משופרות תופץ עוד לפני השקת מערכת ההפעלה הבאה, לונגהורן, כך מסר יו"ר מיקרוסופט בכנס RSA. זאת, בניגוד למדיניות החברה עד כה. הסיבות האפשריות לשינוי ההחלטה: התגברות בעיות האבטחה ודפדפן פיירפוקס
שינוי חד במדיניות: יו"ר מיקרוסופט, ביל גייטס, מסר אמש (ג') כי החברה תפיץ גירסה חדשה של הדפדפן אינטרנט אקספלורר, שתכלול תכונות אבטחה מובנות ויכולות אנטי ריגול. גייטס, שדיבר בכנס האבטחה היוקרתי של RSA בסן פרנציסקו, ציין כי אינטרנט אקספלורר 7.0 ישוחרר בגירסת בטא כבר בקיץ הקרוב.
מיקרוסופט החליטה בעבר להפסיק לפתח את אינטרנט אקספלורר כתוכנה נפרדת ולהטמיע אותה לחלוטין בתוך מערכת ההפעלה. לפיכך, העדכון הבא היה צפוי להגיע רק עם השקת מערכת ההפעלה הבאה של מיקרוסופט, המוכרת בשם הקוד לונגוהורן. מערכת לונגהורן צפויה להופיע בשוק רק ב-2006, על פי הערכות.
לכאורה, שוק הדפדפנים מונח בכיסה של מיקרוסופט עם יותר מ-95 אחוז שליטה. ענקית התוכנה, שהשיקה ב-2001 את אינטרנט אקספלורר 6 חשבה "למתוח" את הגירסה האחרונה במשך חמש שנים תמימות. אך גם הפעם סירבה המציאות להתיישר על פי תחזיותיה. ההונאות המקוונות, פריצות האבטחה והמתקפות, שניתכו בקצב מסחרר, כאילו כדי להתריס כנגד יוזמת "מיחשוב אמין" של גייטס, להפיכת מחשבים לבטוחים יותר לשימוש, הביאו מומחי אבטחה להמליץ למשתמשים לנטוש את האקספלורר לטובת דפדפנים בטוחים יותר ושיבשו לחלוטין את תוכניות מיקרוסופט.
נאום גייטס בכנס RSA עורר ציפייה לחידושים בקרב האנליסטים והתעשייה, שכן יו"ר החברה ניצל את הבמה המסורתית של כנס האבטחה לצורך הכרזות דרמטיות גם בשנים עברו, והכנס ה-14, שנערך השנה, לא היה יוצא דופן. גייטס הודה בנאומו אתמול, כי גורמים רבים מחוץ לחברה טוענים זה זמן מה כי הדפדפן הפך לסיכון אבטחה בפני עצמו. "הגלישה היא בהחלט נקודת תורפה", הוא ציין בעדינות.
גם ההצלחה של פיירפוקס תרמה לשינוי
גורם נוסף שעשוי היה לתרום לשינוי האסטרטגי הוא העלייה המטאורית של דפדפן הקוד הפתוח Firefox, שתפס חמישה אחוזים מהשוק תוך זמן קצר יחסית, בזכות שיווק ויראלי יעיל של קהילת גולשים נאמנה ברשת.
גייטס ציין כי שיפורי האבטחה של אינטרנט אקספלורר 7 יגנו על הגולשים מפני הונאות מקוונות באמצעות אתרי אינטרנט מטעים או מזויפים המשמשים לגניבת כרטיסי אשראי ומידע אישי ('פישינג') ויכללו תכונות נגד תוכנות ריגול זדוניות. AOL הודיעה לאחרונה כי תשיק גירסה חדשה של הדפדפן נטסקייפ, בעבר המוביל בשוק הדפדפנים, עם הגנה מוגברת נגד הונאות.
"הגירסה החדשה תתבסס על SP2 ואף תשפר את האבטחה נגד פישינג ותוכנה זדונית או מטעה", כתב דין האצ'מוביץ, ראש צוות הפיתוח של אינטרנט אקספלורר, בבלוג של הצוות, "למה עשינו את זה? בגלל שהקשבנו ללקוחות, לאנליסטים ולשותפים העסקיים...אני חושב שההצהרה שולחת מסר ברור ללקוחות: מיקרוסופט שומעת אתכם ומחויבת לכם".
בשלב זה, האקספלורר החדש מיועד למשתמשי Windows XP עם SP2 בלבד, והמשמעות היא כי כל הגולשים המשתמשים במערכות הפעלה קודמות או שנמנעים מ-SP2 מסיבות שונות, לא יוכלו ליהנות מהדפדפן החדש. לא ידוע מתי תופץ הגירסה הסופית של הדפדפן החדש, אך ממיקרוסופט נמסר כי זה יקרה עוד לפני השקת לונגהורן, בניגוד לתוכנית המקורית של החברה. עדיין לא הוחלט אם לשלב את אינטרנט אקספלורר 7 במסגרת חבילת עדכונים מקיפה שצפויה לצאת בעתיד (SP3).
מיקרוסופט: תוכנת האנטי ריגול תופץ חינם
במקביל, גייטס מסר בנאומו כי מיקרוסופט החליטה שלא לגבות כסף עבור תוכנת האנטי ריגול החדשה שלה Windows AntiSpyware, שנרכשה מחברת Giant. "בחנו בקפידה את שורש הבעיה והגענו למסקנה כי מוצר האנטי ריגול יופץ ללא תשלום למשתמשי Windows", אמר גייטס, "אני מאוד נרגש שיש בידינו את הטכנולוגיה הזו, שעונה על צורך אמיתי של המשתמשים שלנו". גירסת בטא של התוכנה הופצה בחודש ינואר חינם, ועד כה לא היה ברור אם מיקרוסופט מתכוונת להפיצה כמוצר בתשלום. מיקרוסופט מתכוונת להציג גירסת בטא שנייה של התוכנה במחצית הראשונה של שנה זו.
החלטת מיקרוסופט להפיץ את תוכנת האנטי ריגול חינם מעמידה בבעיה קשה את שאר המתחרים בשוק – חלקם מוכרים גירסאות פרו של תוכנות האנטי ריגול שלהם לצד גירסאות בסיסיות הזמינות להורדה חינם.
גייטס מסר עוד, כי מיקרוסופט מתכננת להשיק בחודש מרץ גירסת בטא של Microsoft Update, מרכז הורדות אוטומטי שצפוי להחליף את Windows Update ולרכז את כל ההורדות עבור התוכנה של מיקרוסופט במקום אחד.