שתף קטע נבחר

 
צילום: זום 77

נכשלים במאבק מול הרדיו הפיראטי

משרד התקשורת ומשטרת ישראל כושלים במאבק היומיומי בשידורי הרדיו הפיראטים, כך קובע מבקר המדינה. מסתבר כי יחידת הפיקוח פועלת בעצלתיים, ואילו המשטרה, נדמה, איבדה כל מוטיבציה לפעול באופן ממשי נגד הפיראטים שעל הסקלה שלנו

הפיראטים באוויר מנצחים? דו"ח המבקר קובע כי פעולות ההרתעה והאכיפה של יחידת הפיקוח האלחוטי, אגף ניהול ספקטרום ורישוי תדרים שבמשרד התקשורת, אינן מספיקות במאבק מול תחנות הרדיו הפיראטיות וגם פעילות המשטרה בנושא אורכת זמן רב מדי - 56 תיקים נפתחו בשנים 2000-2 וטרם הסתיים הטיפול בהם.

 

עוד בדו"ח המבקר:  

על פי הדו"ח, תחנות רבות מספקות שידורי רדיו לציבור בלא רישיון ובתדרים שלא הוקצו להן. מספר המשדרים שהתחנות הפיראטיות הפעילות עלה מכ-30 בשנת 1995 לכ-150 בשנת 2004. לעתים תחנות אלה מפריעות לשידורי הרדיו החוקיים, לתקשורת בין מכשירי רדיו-טלפון נייד, למערכות הקשר בצה"ל ולקשר בין מגדלי הפיקוח ובין המטוסים, והן עלולות להביא לתאונות אוויריות ולסיכון חיי אדם.

 

התחנות אינן משלמות למדינה אגרות בעד רישיון הנדרש על פי דין לתחנת טלגרף אלחוטי, אגרות בעד הקצאת תדרים, וכן דמי זיכיון ותמלוגים לרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. בשנת 1999 נסגרו בידי המשטרה, חלקן על פי סמכותה וחלקן על פי צו בית משפט, 38 תחנות פיראטיות משום שהפריעו לקשר האווירי, ובשנת 2003 נסגרו 83 תחנות כאלה. חלק מהתחנות שנסגרו חזרו לשדר, והדבר מעיד שפעולות ההרתעה והאכיפה אינן מספיקות.

 

דו"ח המבקר מציין כי אף שליחידת הפיקוח יש מכשור המתאים לאיתור מקורם של שידורי רדיו פיראטיים, נמצא, כי בדרך כלל היא לא פעלה, כפי שראוי היה שתעשה, להפסקת פעילותן של תחנות פיראטיות מיוזמתה, אלא רק בעקבות תלונות על הפרעות.

 

הדו"ח גם קובע כי פעילות המשטרה כנגד תחנות פיראטיות שאינן מפריעות לתעופה אורכת זמן רב. מתוך 731 תיקי חקירה שנפתחו בין ינואר 2000 ליולי 2004 בשל שידורי רדיו פיראטיים, גנזה המשטרה 516 תיקים (70%), בלי להגיש כתבי אישום. עד יולי 2004 טרם הסתיים הטיפול ב-56 תיקים שנפתחו בשנים 2000-2002.

 

האם המשטרה מתרשלת במערכה?

 

עוד קובע הדו"ח שלמשטרה אין מידע מרוכז בכמה מהתיקים הוגשו כתבי אישום. סיבת הגניזה שנרשמה בכ-61% מהתיקים היתה "עבריין לא נודע", וכ-20% מהתיקים נגנזו בעילה של "חוסר עניין לציבור".

 

בבדיקה מדגמית של 70 תיקים שהמשטרה גנזה בלא הגשת כתב אישום הועלה, שבכ-80% מהם לא עשתה המשטרה כל חקירה, לרבות ניסיונות לאתר אנשים הקשורים להפעלת התחנה הפיראטית, כדי לבסס ראיות להגשת כתבי אישום.

 

דו"ח המבקר מציין כי עד לשנת 2000 חקרה המשטרה ביסודיות, בשיתוף יחידות חקירה מיוחדות ובסיוע פרקליטות המדינה, את כל הגורמים המעורבים בשידור בשלוש תחנות פיראטיות. בעקבות ממצאי החקירות גזרו בתי המשפט עונשים משמעותיים על מפעילי התחנות. מאז לא עסקה המשטרה בחקירות מעין אלה, ובעקבות זאת ברוב המקרים ניתנו עונשים קלים.

 

הדו"ח קובע גם שמנתוני יחידת הפיקוח עולה, שביולי 2004 נרשמו כ-50 תלונות שהיחידה הגישה למשטרה - והמשטרה לא נקטה כל פעולה בעניינן. לעתים, עד שהמשטרה מטפלת בתלונה משנה התחנה הפיראטית את כתובתה, ומוסיפה לגרום הפרעות. אז יש לאתר את כתובתה החדשה של התחנה, לחדש את הגשת התלונה במשטרה ולהשיג שוב צו חיפוש של שופט.

 

התגובות

 

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה לדו"ח המבקר: "גובשה מתכונת עבודה בין משרד התקשורת, מס הכנסה ומשטרת ישראל: משרד התקשורת מוסר למשטרה להכנת כתב אישום רשימת תחנות רדיו שנסגרו וממשיכות לשדר, חשודים שנעצרו, או שיש מידע על המפעילים, רשימה זו מועברת גם למס ההכנסה. מנכ"ל המשרד ביקש תוספת של שני תקנים לתגבור פעולות הפיקוח. המשרד מטפל, בעדיפות גבוהה וללא פשרות, בסגירת תחנות המפריעות לתעופה ולצה"ל, ומסכנות חיי אדם".

 

מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה לממצאי הדו"ח: "נציגי מחלקת החקירות במשטרת ישראל, ונציגים מקצועיים במשרד התקשורת - יועץ משפטי וסמנכ"ל, גיבשו נהלי עבודה משותפים בין שני המשרדים, לאור תיקוני חקיקה שנתקבלו לאחרונה בתחום הרדיו הפיראטי, שהינן קביעת העבירות החדשות של שיבוש תדרי תעופה ופרסום ברדיו הפיראטי. יוכן 'מודל תקיפה' נגד המפרסמים ונגד תחנות הרדיו המשבשות תדרי תעופה, בסיוע פרקליטות המדינה, לאור פניית היועץ המשפטי של משרד התקשורת אל פרקליטות המדינה. במסגרת 'מודל תקיפה' זה, המשטרה תשלב גם את גורמי המס, ותיתן דגש למיקוד פעילות כנגד תחנות רדיו פיראטיות, אשר הוגשו נגדן תלונות חוזרות ונשנות, ונגד תחנות המשדרות בפריסה ארצית. ההנחיות שיפורסמו לאחר גיבוש נהלי העבודה המשותפים, בדגש על האכיפה כנגד תחנות המשבשות תדרי תעופה, תכלולנה גם רענון ההנחיות בדבר תפיסת יומני המבצע וההקלטות, הנדרשות להוכחת העבירות. תשומת לב מיוחדת תינתן לסוגיית גניזת תיקי החקירה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
פיראטים על הסקלה (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
צילום: סלימאן אבוגוש
המשטרה נכשלת? (ארכיון)
צילום: סלימאן אבוגוש
מומלצים