צפוף - הרבה יותר - בכביש
סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלה: ב-2004 נסעו הישראלים יותר מבשנים קודמות. במקביל, הפער בין הנסועה לאורך הכבישים ממשיך לגדול
גם אתם מרגישים שלעיתים קרובות יותר אתם "תקועים" בפקק תנועה? ובכן, להרגשה הזו יש כעת סימוכין רשמי. גם אם מתעלמים בסטטיסטיקה מחסימות צירים ראשיים על-ידי מתנגדי ההתנתקות, סביר מאד להניח כי הכביש בו אתם נוסעים לא יכול להכיל באותו רגע כמות כה גדולה של מכוניות. לפי נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המתפרסמים היום (ד'), מצבת המכוניות בישראל והנסועה (קילומטראז') שהן עושות - גדלו משמעותית ובקצב מהיר בהרבה מהכבישים.
- לפני שנה בדיוק: "צפוף יותר בכביש"
נוסעים יותר, צפוף יותר
על-פי סקר שערכה הלשכה, רכב נוסעים פרטי בישראל צובר 16,000 ק"מ נסיעה בשנה בממוצע, לעומת 19,800 ק"מ בממוצע לכלל כלי הרכב בישראל. "כלל" משמעותו משאיות (כ-22,200 ק"מ), אוטובוסים זעירים (כ-44,000 ק"מ) ואוטובוסים, הגומאים כמעט 70,000 ק"מ בשנה. נסועת כלי רכב פרטיים בישראל מצביעה על גידול של 2.4% אשתקד לעומת שנת 2003.
ומי "שיאני הקילומטראז'"? נהגי מוניות כמובן, שבממוצע נוסעים 92,700 ק"מ בשנה. לעומתם, בעלי אופנועים מעדיפים לרכב למרחקים קצרים - וגומאים 9,800 ק"מ בממוצע כל שנה בלבד.

ההבדל בין הנסועה למצב הכבישים. לא משתפר
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה עוד כי מאז שנת 1990, ממשיכה הצפיפות בכבישים לגדול. בעוד שהנסועה השנתית גדלה ב-114% ביחס לאותה שנה ומצבת כלי הרכב ב-101%, הרי שב-15 השנים האחרונות גדל שטח הכבישים בישראל ב-54% בלבד ואורכם צמח ב-31% בלבד.
ומה זה אומר?
נתונים אלה מלמדים שוב, למי שעדיין לא ידע, כי מדינת ישראל אינה מפתחת תשתיות כבישים אפילו בקצב קרוב-לנדרש מכורח נפח התנועה הגדל
בהתמדה. תוצאת היעדר השקעה זו ברורה ומובנת אף היא לכל. אם תרצו, באווירת דו"ח שיינין ה"כלכלי", יותר דלק מבוזבז בפקקים, יותר אנשים מאחרים לעבודה ומפסידים שעות חשובות אותן ניתן לנצל בדרכים, בלאי כלי הרכב גדל משמעותית, זיהום האוויר מחייב השקעות וטיפול יקר, וזו רק רשימה חלקית. כי יש גם צד נוסף לעניין הזה. כל מומחי התחבורה בעולם הנאור מסכימים כי צפיפות גבוהה יותר מגדילה את הסיכוי לתאונת דרכים.