שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

לידות פרטיות: בכספך הפרטי תלדי בנות ובנים

כל בית חולים המכבד את עצמו מציע כיום שירותי פינוק ליולדת: אחות צמודה, מרדים פרטי, רופא בהזמנה אישית, וחדרים פרטיים ומפנקים. רק תשלמו . וכן, יש גם כאלה שעושות את זה בבית

את בני הבכור ילדתי בבית היולדות הטבעי הראשון בארץ, משגב לדך הירושלמי. אני? אפידורל? שאלתי במהלך כל תשעת החודשים את כל מי שרק הסכים לשמוע, מה פתאום?? אני המצאתי את הלידה הטבעית, כמו במערה, שעתיים וגמרנו . 20 שעות אחרי שהגענו לחדר הלידה, כשבגופי מפעמים שלושה מטחי אפידורל, נשלף הזאטוט בעזרת מלקחיים, ולקינוח - ואקום, בלידה הכי לא טבעית בעולם.

 

שנים ארוכות חלפו מאז, וסל שירותי הלידה השתנה לבלי הכר. משגב לדך, יהי זכרו ברוך, הלך ברעש לעולמו, אך כל בית חולים המכבד את עצמו מציע שירותי פינוק טבעיים ופחות ליולדת. גם בישראל, האוסרת רשמית על רפואה פרטית, יש כמה וכמה מוסדות המציעים, תמורת הון עתק, לידות לגמרי פרטיות. הכינו את הארנקים.

 

לידה פרטית מאוד

 

מדיניות משרד הבריאות אוסרת על רפואה פרטית על כל סוגיה בכלל, ועל לידות פרטיות בפרט. חוזר המנהל הכללי מתאריך 3.11.2000 קובע , כי "מבחינה רפואית יש להעדיף ביצוע לידות בחדרי לידה בבתי חולים מוכרים ומורשים. רק לידה בבית חולים יכולה להבטיח השגחה וטיפול רפואי וסיעודי מיטבי ליולדת וליילוד".

 


חדר לידה פרטי. יש עזרים טקטיים

 

שיחה קצרה עם אנשי משרד הבריאות הבהירה כי בתי חולים בהם נאסרות לידות פרטיות הם אלה הציבוריים הנמצאים ברשות מדינת ישראל ובפיקוחה. המדיניות, כמה נוח, אינה חלה על בתי חולים שאינם בבעלות מלאה של מדינת ישראל או של קופת חולים כללית דוגמת לניאדו או מעייני הישועה.

 

ואכן, בתי חולים אלה מאפשרים לכל הריונית חפצה ובעלת כיסים עמוקים, ליהנות משירותי לידה פרטיים לגמרי . בלניאדו זה מתחיל כבר במהלך ההיריון. תמורת סכום סמלי (2,500 שקלים ליתר דיוק) תקבל היולדת מעקב הריון פרטי אצל רופאים אותם תבחר מצוות הרופאים המקומי, תהנה מבדיקות כמו שקיפות עורפית וסקירת הריון מוקדמת ותוכל לפנות לחדר המיון בבית החולים ללא טופס 17.

 

הגעת לחדר לידה ואת מעוניינת במיילדת פרטית לחלוטין, שתהיה איתך בלבד ולא תתחלף בכל משמרת? אין בעיה. בית החולים יספק רשימה בת 10 מילדות פרטיות ממנה תבחרי את זו שלך ואף תפגשי אותה לפני הלידה. על פי נתוני לניאדו, כ-150 נשים מבקשות מיילדת פרטית בכל שנה.

 

לידה בחדר לידה טבעי תעלה סכום נוסף, ומי שלא סומכת על המרדים שמרדים את כו-לם יכולה לשכור את שירותיו של מרדים פרטי. אחרי הלידה תיכנס היולדת המותשת (תמורת סכום נוסף כמובן) לחדר לגמרי פרטי. גם שירותי סייעת לידה ניתן לקבל במקום.

 

יולדת עשירה במיוחד המבקשת רופא ספציפי במיוחד תוכל להזמינו מתוך רשימה בת 25 רופאים העובדים ברחבי הארץ, היישר לבית החולים. מייד לאחר שיקבל אישור ממנהל המחלקה יבצע זה את הלידה כשהיולדת משלמת היישר לכיסו. הסכום תלוי בעיקר במוניטין.

 

במעייני הישועה ניתנים שירותים דומים במחירים דומים.

 

כמה זה עולה לנו?

 

מעקב הריון פרטי בלניאדו -2500 שקל, במעייני הישועה השירות לא ניתן.

 

מיילדת פרטית – לניאדו : 2,600 שקל, מעייני הישועה : 2,900 שקל.

 

רופא פרטי – לניאדו: 1,500-3,000 דולר ועוד 300 דולר לבית החולים, מעייני הישועה: 2,000 דולר לרופא רגיל, 2,300 לרופא בכיר, מחיר הרופא+300 דולר לבית החולים לרופא מבית חולים אחר.

 

מרדים פרטי – לניאדו: 350-400 דולר, מעייני הישועה השירות לא ניתן.

 

דולה - סייעת לידה : 1800 שקל +100 ₪ לבית החולים.

 

חדר טבעי ללידה – 750 שקל, במעייני הישועה אין חדרים טבעיים.

 

חדר פרטי לאחר לידה – לניאדו : 450 שקל ללילה, מעייני הישועה: 80 דולר ללילה.

 

ממשלתי שהוא פרטי (ויקר)

 

בית החולים שיבא הוא בית חולים ממשלתי לגמרי, ובכל זאת אינו מוכן לוותר על ההכנסה הצפויה מיולדות המבקשות תנאים מיוחדים. מועדון יולדות שיבא מציע לנשים לפני לידה קורסים סטנדרטים בתשלום כמו קורסי הכנה ללידה, התעמלות נשים וכו' אלא שהדובדבן שבקצפת (המתבטא היטב במחירים) הוא תהליך הלידה עצמו.

 

למרות שמדובר בבית חולים ממשלתי תקבל יולדת שמוכנה לשלם מיילדת אישית מתוך רשימת המיילדות הנמצאות במשמרת באותה עת. זו לא תתחלף עד תום הלידה. אם תבקש דולה תקבל מתוך רשימה בת חמש דולות ואפילו דול זכר אחד.

 

השירות האקסקלוסיבי ביותר הניתן בשיבא הוא מרכז הלידה הטבעי הכולל דירה הצמודה לחדר הלידה ומדמה לידת בית בתוך בית חולים. המחיר הגבוה כולל שלושה מפגשי טרום לידה להתרגלות והתאמת המכשירים ליולדת, מיילדת אישית צמודה במהלך כל הלידה ורופא ילדים שבא לבדוק את הרך הילוד בנוכחות ההורים. ראוי לציין כי חדרים לידה טבעיים כמו אלה הקיימים בבתי חולים רבים ברחבי הארץ ניתנים ללא כל תשלום

 

רופא פרטי או מרדים אין בשיבא. "אנחנו בית חולים ציבורי", נזפה בי נותנת הפרטים מייד אחרי שתיארה את נפלאות הלידה הפרטית במקום.

 

כמה זה עולה

 

מרכז לידה טבעי – 4,300 שקל

מיילדת אישית – 3,300 שקל

דולה – 2,300 שקל

מלונית לשהייה אחרי הלידה – 1,700 שקל לשלושה ימים

 

הטרנד החדש – סייעת לידה

 

בשנים האחרונות מלוות נשים מסתוריות את היולדת ונכנסות איתה היישר אל חדר הלידה. דולות- נעים להכיר. הדולה, או בעברית סייעת הלידה, אינה עוסקת כלל בצד הרפואי. "אנחנו לא מחליפות חלילה מיילדות", אומרת נעמי גטניו ממרכז הדולה התל אביבי, "ולא משתתפות בפרוצדורה הרפואית של הלידה. אנחנו עוסקות רק ביולדת ומסייעות לה ללדת באופן הקל ביותר".

 

כאלף נשים עברו עד היום את קורס הדולות ולפי נתוני מרכז הדולה כ-250 מהן הן דולות פעילות .דולה אינה זקוקה לנסיון קודם או לתארים רפואיים.

 

"בעבר נתקלנו בהתנגדות גדולה לפעילות שלנו", מספרת גטניו, "אלא שהיום אנחנו רואים יותר ויותר בתי חולים שנפתחים לרעיון. בתי חולים מסוימים מחזיקים רשימה ממנה ניתן לבחור דולה, ובתי חולים אחרים מאפשרים להכניס דולה פרטית".

 


אחרי הלידה. קצת פרטיות לא תזיק

 

בירור קצר העלה שאפילו בתי חולים שמרניים ביותר כמו ליס או בילינסון שהתנגדו נמרצות ואינם מוכנים רשמית לקבל פעילות של דולה בחדר הלידה, נוטים היום להעלים עין. "דולה לא מפריע לצוות הרפואי ועשויה לזרז את התהליך הלידה", מסכמת גטניו. "ברגע שמבינים את זה מפסיקים להתנגד.

 

כמה זה עולה?

 

מחיר ממוצע להצטרפותה של דולה ללידה – 1750 שקל. המחיר כולל שתי פגישות מקדימות. בבתי חולים מסוימים דורשים עוד 100 שקלים כתשלום לבית החולים. בבית חולים שיבא תעלה דולה 2,330 שקלים.

 

ויש גם לידת בית

 

הלידה הכי פרטית בעולם מתבצעת כמובן בבית. בשנה שעברה חוו את החוויה כ-300 נשים. למרות שכל מיילדת מוסמכת יכולה לבצע גם לידות בית, רשומות בישראל בסך הכל 11 מיילדות מוסמכות אמיצות שאכן פעילות בתחום.

 

אילנה שמש, הותיקה שבקבוצה הקטנה הזו, מספרת כי היולדות הן נשים מכל שכבות האוכלוסייה: "מחרדים עד ניו אייג', יהודים ונוצרים דתיים, אינטלקטואלים, אקדמאים ואחרים", הקו המשווה יהיה על פי שמש "נשים שרוצות שליטה על הלידה ומייחסות ללידה הרבה מעבר לאירוע הרפואי אלא אירוע רגשי וחווייתי".

 

המפגש עם המיילדת הביתית מתרחש בדרך כלל באמצע ההיריון ובמהלכו נבדקת הכימיה בין שתי הנשים. המלצות על מיילדת זו או אחרת עוברות בדרך כלל מפה לאוזן. המיילדת היא זו המבצעת את מעקב ההריון (במקביל לבדיקות הסטנדרטיות אם היולדת חפצה בהן) ומגיעה עם תחילת הצירים. היא גם מבצעת מעקב שאחרי לידה.

 

העובדה שמדובר בלידה יקרה מאוד אינה מרתיעה את אלה שרוצות באמת. "מדובר בסדרי עדיפויות", אומרת שמש. "יש שיעדיפו לקחת את הכסף ולנסוע לחופשת סקי ויש שיעדיפו להשקיע אותו בלידה ביתית".

 

כמה זה עולה?

 

מחירה של מיילדת פרטית המגיעה ללידת בית נע בין 4,000-5,000 שקל, המחיר כולל את מעקב ההריון, הלידה עצמה ומעקב שאחרי לידה. חשוב לדעת כי מעבר למחיר המיילדת, מוותרת היולדת גם על מענק הלידה הנע בין 1,200 שקל ללידה ראשונה ל-400 ללידות הבאות. זה יינתן רק אם תטרח היולדת ותגיע בתוך 24 שעות מאז הלידה לבית החולים, ולא יישלל ממנה המענק הניתן אוטומטית ליולדות בתי החולים.

 

כתבות נוספות בסדרת בעלי מקצוע יקרים:

 

על הספה: כך תבחרו פסיכולוג

 

בכושר ובאושר: על מאמני כושר אישיים

 

לראות את הירוק בעיניים: על גננים ועיצוב גינות

 

מאלפי כלבים: להפוך את הכלב לממושמע

 

תהיי יפה ותשלמי: איך לבחור קוסמטיקאית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רותי גלבר
סייעת ליולדת. פרטי ויקר
צילום: רותי גלבר
מומלצים