שתף קטע נבחר

רמון: נסדיר את הכניסה לישראל בחוק יסוד

בעקבות החלטת בג"ץ, שדחה את העתירות נגד חוק האזרחות, אמר שר המשפטים כי יפעל לחקיקת חוק יסוד בנושא שתשתיתו תוכן עד אוגוסט, מבלי להתמקד בקבוצות סקטוריאליות. ואילו במפלגות הערביות ובשמאל מתחו ביקורת חריפה על החלטת בג"ץ. ח"כ מוחמד ברכה: "ספר החוקים בישראל, באישור בג"ץ, הופך להיות מדריך לכל חקיקה גזענית בעולם"

שר המשפטים, חיים רמון, אמר היום כי לקראת סיום הוראת השעה של חוק האזרחות הוא יפעל בתיאום עם שר הפנים, רוני בר-און, לעיגון כללי הכניסה לישראל בחוק יסוד. רמון אמר כי על חוק היסוד להחיל כללים אחידים על כלל האוכלוסיה ולא להתמקד בקבוצות סקטוריאליות. הדברים נאמרו בעקבות דחיית העתירות נגד התיקון לחוק האזרחות בבג"ץ.

 

שר המשפטים הודיע כי ייפגש בחודש הבא עם שר הפנים כדי לקבוע את התשתית לחוק בתוך חודשיים. רמון הוסיף כי יסתמך על אמנות בינלאומיות הנוגעות להגירה בין מדינות שונות.

 

במרצ לא אהבו את ההחלטה שהתקבלה. ח"כ רן כהן אמר כי "לא יאומן ששופטים ישראלים ויהודים משלימים עם חוק המבוסס על בסיס גזעני מוחלט". כהן הוסיף כי "מסתבר שבג"ץ איננו התשובה לזכויות האזרח והכדור חוזר למגרש הכנסת. אני מקווה שהכנסת הנוכחית תאיר פנים יותר מקודמתה לחקיקה שתבטיח זכויות אדם בסיסיות". גם האם הרוחנית של המפלגה, שולמית אלוני, הגיבה ואמרה כי החלטת בג"ץ לדחות את העתירות נגד התיקון לחוק האזרחות "מוכיחה שליברמן אינו הגזען היחידי אצלנו". לדבריה, "הקביעה שכל הפלסטינים הם סיכון ביטחוני נותנת יד חופשית לצה"ל ולמתנחלים להרוג, להרוס, לעקור ולגזול, כי לפי חוק אחר לא צריך גם לשלם לפלסטינים פיצויים".

 

    

במפלגות הערביות מתחו ביקורת חריפה על החלטת בג"ץ. חמישה שופטים, בהם הנשיא ברק, קבעו הבוקר כי החוק פוגע בזכויות הבסיסיות לחיי משפחה ולשיוויון העולה על הנדרש ולכן יש לבטלו. אל הנשיא ברק הצטרפו השופטים סלים ג'ובראן, דורית בייניש, איילה פרוקצ'יה ואסתר חיות. מנגד עמד המשנה לנשיא חשין, שאליו הצטרפו השופטים מרים נאור, אשר גרוניס, יהונתן עדיאל, אליעזר ריבלין ואדמונד לוי. ארבעה מבין חמשת תומכיו של חשין קבעו כי החוק פוגע בזכות החוקתית לחיי משפחה ולשוויון, אולם לדבריהם הפגיעה היא מידתית. 


דחו את העתירה על חודו של קול. שופטי בג"ץ   (צילום: גיל יוחנן)

 

יו"ר סיעת חד"ש, חבר הכנסת מוחמד ברכה, אמר כי "החלטת בג"ץ מספקת אליבי מפוקפק לגזענות. העובדה שההחלטה התקבלה תוך התנגדות גדולה בהרכב השופטים מהווה נקודת אור, שאינה מצליחה להאיר את החשיכה בחקיקה בכנסת ובהחלטות בג"ץ. ספר החוקים בישראל באישורו של בג"ץ הופך להיות מדריך לכל חקיקה גזענית בעולם לאחר מלחמת העולם השניה".

 

חברו לסיעה, חבר הכנסת דב חנין, מומחה למשפט חוקתי, הביע את צערו על ההחלטה. "אי אפשר לצפות מבג"ץ לעמוד לבדו בהגנת החברה הישראלית בפני חילחולן של נורמות גזעניות. על הכנסת להתעשת ולקדם חקיקה שתסיר את כתם האפליה החוקתית מספר החוקים שלנו", אמר ח"כ חנין.

 

גם יו"ר בל"ד, ח"כ עזמי בשארה, יצא בהתקפה חריפה על ההחלטה. דחיית העתירות היא הוכחה לכך שפניה של התרבות הפוליטית והמשפטית בישראל אינם לאזרחות, אלא ללאומנות. החוק שהתקבל בכנסת, ועכשיו על דעת רוב השופטים, הוא חוק דמוגרפי ומפלה בכיסוי של טיעון ביטחוני, אבל למעשה מדובר בביטחוניזם. בהחלטה הזו, שהתקבלה על דעת הרוב, בית המשפט יעודד עוד חקיקה בכנסת, שיש לה מציעים ויש לה מצביעים בבית המחוקקים הנוכחי".

 

חבר הכנסת טלב א-סאנע (רע"ם-תע"ל) אמר כי בג"ץ נכנע לסחף הימני ואיבד את כושר העמידה בפני החקיקה. לדבריו, "לא נעשה צדק ובית המשפט נכנע ללחץ הפוליטי. זהו מבחנו האמיתי של בג"ץ להגן על זכותם של הערבים בישראל להתחתן עם מי שהם רוצים, ובכך הוא נכשל. ההחלטה פוגעת בזכותו ובכבודו של האדם ובבחירותיו".

 

ואילו חברו לסיעה ח"כ אחמד טיבי ציין כי "המדינה תקעה סכין בג"ץ בגב האזרחים הערבים והוכיחה כי אנחנו אזרחים ללא אזרחות. אני מרגיש עצוב על כי המדינה הידרדרה בגושפנקא של בג"ץ להחלטה בלתי מוסרית בעליל".

 

טיבי שנשוי לפלסטינית, רופאת שיניים מטול כרם, הוסיף כי "מדובר בהצבת חומת הפרדה גזענית בתוך המשפחה הערבית על רקע לאומי ואתני. המדינה הפנתה את הגב לחמישית מאזרחיה והוכיחה כי שני הערכים, יהודית ודמוקרטית, הם כשל לוגי שאינו יכול לדור בכפיפה אחת. בעצם הוכח כי מדינת ישראל היא דמוקרטית כלפי יהודים ויהודית כלפי הערבים. החלטה כזאת כנגד יהודים במדינות אירופה היתה גוררת סערה בינלאומית ונידוי של מי שקיבלו את ההחלטה הזאת".

 

ח"כ יצחק לוי: "השופטים החזירו את השפיות הביטחונית"

 

לעומת זאת בירך שר העלייה והקליטה, זאב בוים, את הפסיקה ואמר כי "חוק האזרחות הוא חוק במקומו". לדבריו, "צריך לשמור על אופייה הדמוקרטי, אך גם היהודי של המדינה. היקף הכניסה של מחותנים לשטחי ישראל הוא בלתי נסבל".

 

גם חבר הכנסת ישראל חסון (ישראל ביתנו) אמר כי "בג"ץ הוכיח כי הוא עדיין מזהה את הסכנות הקיומיות למדינת ישראל. אבל אני חייב לציין כי מטריד מאוד שהחלטה בסיסית שכזו לא התקבלה פה אחד, אלא על חודו של קול".

 

חבר הכנסת יצחק לוי (האיחוד הלאומי-מפד"ל) בירך גם הוא את השופטים שלדבריו החזירו את השפיות הביטחונית למדינה. "אני קורא לכל בן זוג ישראלי שנישא לפלסטיני ונבצר ממנו להתאחד איתו לישראל להגר למקום מגוריו של בן זוגו הפלסטיני".

 

יו"ר סיעת הליכוד, חבר הכנסת גדעון סער, אמר כי החלטת בג"ץ היא אחראית שנותנת את המשקל הראוי לביטחון אזרחי ישראל ולאינטרסים הלאומיים של המדינה.

 

שר החקלאות, שלום שמחון, אמר: "אני מקווה שהמדינה תמשיך להיות מדינה יהודית בסוגיית הפתיחות לכניסה בלתי מבוקרת של אזרחים לא ישראלים. אנו, וגם בג"ץ, חייבים לעשות מאמץ לגלות אחריות בסוגייה זו".

 

ח"כ יואל חסון (קדימה) ציין כי "בג"ץ הבין הבוקר את הצורך של הדמוקרטיה הישראלית להגן על עצמה. זהו ניצחון למי שמאמין בישראל כמדינה יהודית ולהחלטה יהיו משמעויות דרמטיות על הרכבה הדמוגראפי של ישראל".


פורסם לראשונה 14/05/2006 11:02

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי רוט
חוק יסוד. רמון
צילום: יוסי רוט
צילום: גיל יוחנן
בג"ץ לא מאיר את החשיכה. ח"כ ברכה
צילום: גיל יוחנן
צילום: אלי לוי
לא מאמין. ח"כ כהן
צילום: אלי לוי
צילום: גיל יוחנן
לעשות מאמץ. השר שמחון
צילום: גיל יוחנן
צילום: עופר עמרם
לא להתאחד בישראל. ח"כ לוי
צילום: עופר עמרם
צילום: גיל יוחנן
בגץ בג"ץ דחייה עתירה אישור חוק אזרחות האזרחות חוקי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים