שתף קטע נבחר

לבנון באו"ם: נפרוס צבא עד הגבול

שר התרבות הלבנוני הציג במועצת הביטחון שבע פעולות שיבוצעו אחרי הפסקת אש, וביניהן: שחרור האסירים ופריסת הצבא באזור הגבול עם ישראל. השגריר הישראלי שאל: "לבנון נלקחה כבת ערובה על ידי אש"ף בשנות ה-80 ועל ידי חיזבאללה בשנות ה-90. מתי לבנון תיקח את גורלה בידיה?"

שר התרבות של לבנון, טארק מיטרי, ביקש הערב (ב') ממועצת הביטחון של האו"ם להקים ועדת חקירה בינלאומית לחקר התקרית ב כפר כנא בה נהרגו עשרות לבנונים. השר דרש בתוקף מחברי המועצה לפעול בהקדם להפסקת אש.

 

ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, שחש כיצד מועצת הביטחון נכבשת בהופעותיו המשכנעות של השגריר הישראלי, דני גילרמן, שיגר לניו-יורק את "שחקן החיזוק", אולי הטוב ביותר שלו, שר התרבות מיטרי. סניורה העדיף לשלוח את מקורבו על-פני שר החוץ המקורב לחיזבאללה.

 

יממה לאחר שמועצת הביטחון התכנסה לדיון חירום במצב במזרח התיכון, בה התקבלה הצהרה נשיאותית המביעה "הלם עמוק" מהמצב - אך לא גינוי לישראל ולא החלטה מיידית על הפסקת אש – שבה לבנון וביקשה ממועצת הביטחון לפעול במהירות.

 

מיטרי, בהופעה נרגשת ומקצועית, הודה לחברי מועצת הביטחון על ההצהרה הנשיאותית אבל הדגיש כי "התוקפנות נמשכת. צריך להפסיק אותה. צריך לפתוח בהליך של חקירה בינלאומית בהקשר לפשע בכנא". השר הלבנוני הוסיף: "אנחנו עייפים לשמוע על הגנה עצמית. נכון שבמלחמות מבוצעות טעויות, אבל כמה טעויות ישראל ביצעה בשנים האחרונות?".

 

שר התרבות הלבנוני דחה את טענות ישראל לפיהן חיזבאללה משתמש באזרחים כמגן חי. "שוב שמענו את הצידוקים שהלוחמים נמצאים באמצע אוכלוסיה אזרחית. לא אתווכח על הצידוק הזה, פרט לכך שאומר שזוהי הפרה בוטה של החוק הבינלאומי. טבח כנא הוא טבח כלפי אוכלוסיה, לא משנה הצידוק. ההרג חייב להסתיים".

 

השר הלבנוני הציג בפני המועצה את תוכנית שבע הנקודות שסניורה הציג בהסכמת שני שרי החיזבאללה למזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, בביקורה בביירות בשבוע שעבר. מיטרי קרא להפסקת אש מיידת שבעקבותיה יבוצעו הפעולות הבאות:

 

  • שחרור האסירים הישראלים והלבנונים דרך הצלב האדום.
  • נסיגת צה"ל לקו הגבול הבינלאומי.
  • חוות שבעא תעבור לשליטה של האו"ם לתקופת ביניים.
  • ממשלת לבנון תרחיב את פריסת הצבא הלבנוני לאזור הגבול, ורק צבא לבנון ישא נשק.
  • כוח האו"ם יתוגבר באנשים וציוד להבטיח עזרה הומניטרית וביטחון בדרום המדינה.
  • האו"ם יפקח על חזרה לקו הבינלאומי מ-1949.
  • יש לשאוף למחוייבות של הקהילה הבינלאומית לסייע בשיקום האנושי ושל תשתית לבנון.

 

השר הלבנוני קרא למועצת הביטחון: "אל תתנו להפוך את לבנון לשדה הקרב לאינטרסים של אחרים. באתי לצעוק בשם העם הלבנוני שזכותנו לחיות ולחיות בכבוד".

 

הפיספוסים של לבנון

 

מיד אחריו נשא גילרמן את דבריו: "אני מסכים עם דברי כבוד השר שאמר שהוא בא למועצה בכעס ובתקווה. אני מסכים עם כל הצהרה שלו. לישראל אין ריב עם לבנון. אין לנו קרב עם לבנון. לישראל מעולם לא היתה טענה על לבנון, ריבונותה, או זכותה לחיות כמדינה גאה ומצליחה".

 

גילרמן הזכיר שישראל נאלצה לפעול לא נגד לבנון, אלא נגד הכוחות הזרים שהיא איפשרה להם לקחת אותה כבת ערובה. "לבנון נלקחה שוב ושוב על ידי סוריה שעדין רואה בלבנון דרום סוריה, שלא סימנה גבול איתה ושאין לה שגרירות בביירות. היא נלקחה כבת ערובה על ידי אש"ף בשנות השמונים וחיזבאללה בשנות התשעים. מתי לבנון תיקח את גורלה בידיה?".

 

שגריר ישראל הזכיר כיצד לבנון החמיצה את ההזדמנויות לפרוס את צבאה בדרום המדינה, לאחר יציאת ישראל בשנת 2000 ולאחר יציאת הכוחות הסורים בשנה שעברה בעקבות החלטת מועצת הביטחון. גילרמן האשים שבמקום להשתלט על המצב, לבנון עשתה את ההיפך המוחלט. "למרבה הטרגדיה לבנון הפכה לכן שיגור של אלפי רקטות לעבר ישראל. הגיע הזמן שממשלת לבנון תיקח את גודלה בידיה במקום לזעוק לעזרת אחרים". לאחר הדיון הפתוח, הסתגרו חברי מועצת הביטחון לדיונים בדלתיים סגורות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיזוק מביירות. מיטרי
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אין סכסוך עם לבנון. גילרמן
צילום: רויטרס
מומלצים