שתף קטע נבחר

אולמרט קיבל ממזוז פירוט סוגי ועדות חקירה

ראש הממשלה קיבל היום את המסמך לו המתין: פירוט של ועדות החקירה האפשריות לבדיקת המלחמה בלבנון שניסח היועץ המשפטי לממשלה. בלשכת אולמרט עדיין מתנגדים להקמת ועדת חקירה ממלכתית בטענה כי היא "תסרבל את הפקת הלקחים לקראת סיבוב נוסף"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, צפוי להחליט בקרוב על סוג ועדת החקירה שתמונה לחקור את המלחמה בלבנון. זאת לאחר שהערב (יום ג') הציג בפניו היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, את החלופות השונות האפשריות. ההערכה היא כי למרות הלחץ הציבורי למינוי ועדת חקירה ממלכתית, נוטה אולמרט לבחור בהקמת ועדת בדיקה ממשלתית בעלת סמכויות מוגבלות יותר.

 

היועץ המשפטי לממשלה הציג בפני אולמרט מסמך שחיבר המפרט את ועדות החקירה האפשריות. בין החלופות: ועדת בדיקה ממלכתית בראשות שופט עליון, ועדת חקירה ממשלתית מוגבלת בסמכויותיה, ועדת חקירה שתמונה על ידי שר דוגמאת ועדת ליפקין-שחק שהקפיאה את עבודתה, ועדת חקירה פרלמנטרית שתוקם על ידי הכנסת או ועדות חקירה פנימיות של הגופים המעורבים - בעיקר צה"ל.

 

אפשרות נוספת היא חקירה על ידי מבקר המדינה, שיכולה להתקיים במקביל ליתר החלופות ועשויה אף להוביל לוועדת חקירה ממלכתית כפי שקרה בדו"ח השופט העליון משה בייסקי בפרשת מניות הבנקים בשנת 1985.

 

מאז ישיבת הממשלה האחרונה המתין ראש הממשלה לחוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה מזוז. מלשכתו של מזוז הובהר שזה יעביר לו המלצות בנוגע לכל האפשרויות העומדות בפניו. היועץ המשפטי הבהיר גם כי אין כל מניעה לראש הממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית.

 

המסמך שהציג מזוז בפני ראש הממשלה הוכן לאחר בדיקת החוקים הרלוונטיים ולאחר שורת דיונים, הן עם לשכת ראש הממשלה והן עם הגורמים האחרים ובהם משרד הביטחון.

 

ההחלטה על הקפאת הפעילות של ועדת ליפקין-שחק הגיעה לאחר אחד הדיונים בנושא, שנערך ביום שני ובו השתתפו היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז והיועצת המשפטית של משרד הביטחון, צביה גרוס. לאחר ההקפאה העריכו גורמים בלשכת ראש הממשלה ובלשכת שר הביטחון עמיר פרץ, שהרחבת סמכויותיה של ועדת ליפקין שחק עשויה להיות פתרון נאות לדרישות אותן מציב בפני הוועדה ראש הממשלה.

 

"אין זה הזמן לעסוק בוועדת חקירה ממלכתית"

על פניו מתנגדים ראש הממשלה ושר הביטחון למינוי ועדת חקירה ממלכתית. זאת אם לא ישנו את דעתם בעקבות הלחץ הציבורי המתרחב, הן מצד חיילי המילואים והמשפחות השכולות והן מצד חברי כנסת ממפלגת העבודה השותפה לקואליציה וממפלגות האופוזיציה. חברי כנסת התומכים בהקמת ועדת החקירה הממלכתית טוענים כי ראש הממשלה ושר הביטחון חוששים שוועדת חקירה כזו עלולה לקצר את כהונת הממשלה.

 

לעומת זאת, בלשכת ראש הממשלה מסבירים שוועדת חקירה ממלכתית עשויה לסרבל את תהליך הפקת הלקחים והסקת המסקנות. הם אינם חוששים להשתמש בטענה של "סיבוב נוסף" העלול להתרחש בקרוב מול החיזבאללה כדי להצדיק את אי הקמת ועדה כזו. "ועדה שכזאת עושה בדיקת רוחב מקיפה, עם מאות עדים, חלקם נחקרים תחת אזהרה ומגובים במערך ייעוץ משפטי המסרבל מאוד את התהליכים. אין זה הזמן לעסוק בוועדה ממלכתית שכזאת, כאשר עדיין יש איום על ישראל", אמרו היום בלשכה.

 

כעת, לאחר שהוצגו בפני אולמרט כל החלופות האפשריות, הוא צפוי לפרסם החלטה בזמן הקרוב. "ראש הממשלה לומד את ההמלצות", אמרו בלשכתו וסירבו לנקוט במועד המדויק בו יכריע ראש הממשלה על סוג הוועדה אשר תחקור את החשדות לכשלים בניהול המלחמה האחרונה בלבנון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אולמרט. שוקל את החלופות
צילום: איי אף פי
צילום: גיל יוחנן
מזוז. ניסח מסמך
צילום: גיל יוחנן
מומלצים