שתף קטע נבחר

אולמרט לסניורה: בוא ניפגש לעשות שלום

עם פתיחת מושב החורף של הכנסת, יצא אולמרט בהצהרה דרמטית לכיוון השכנה מצפון: "אני קורא לראש הממשלה בלבנון להיפגש איתי במישרין וללא מתווכים". בממשל הסורי אולמרט לא תולה תקוות רבות, אך בעניין הפלסטיני הכריז ראש הממשלה כי "אבו-מאזן הוא פרטנר לגיטימי". ובעניינים הפנימיים, אחרי שנפרד מההתכנסות, שלח אולמרט מסר מפייס לדתיים ולחרדים, וגם הכריז על כוונה לנסח חוקה לישראל

מושב החורף של הכנסת יצא לדרך: ראש הממשלה, אהוד אולמרט, פתח הערב (יום ב') את מושב החורף של הכנסת בקריאה דרמטית לראש ממשלת לבנון, "אני קורא לך להיפגש איתי במישרין וללא מתווכים, ולכרות ברית שלום". סניורה מצדו מיהר לדחות את הקריאה ואמר כי "לבנון תהיה המדינה הערבית האחרונה שתחתום על הסכם שלום עם ישראל".

 

במקביל, סקר אולמרט את הסיכויים לשלום עם השכנים הנוספים של ישראל ואמר כי "ישראל רוצה שלום עם סוריה", אך לא תוכל לקיים משא ומתן עם מנהיג כמו אסד, התומך בטרור ומארח מפקדות טרור. באשר לפלסטינים אמר הצהיר כי בכוונתו לנצל כל הזדמנות לחידוש המו"מ עם הפלסטינים.

 

 

בפיו של ראש הממשלה היו גם מסרים המיועדים לקהל הביתי: הוא קרא לשנות את שיטת הממשל ולהנהיג חוקה בישראל, "וזאת כדי לחזק את המערכת הפוליטית". אחרי ההתנתקות, והשנה הקשה שעברה על הציבור הכתום, שלח אולמרט מסר מפייס לציבור הדתי-לאומי ואמר כי "זהו ציבור נפלא, שצריך להיות מעורב בתחומים נוספים במדינה".   

 

גם את הקהל החרדי לא שכח ראש הממשלה בנאומו. "נפעל לקבלת החלטות בתחומי הגיור, ובדבר עניין השבת בישראל. נפעל לעגן בחוק את מעמד החינוך החרדי על כל גווניו ולשמור על המדינה היהודית", אמר אולמרט.

 

שותפים טבעיים בצפון

בהקשר הלבנוני אמר אולמרט: "אני מבקש לנצל את המעמד הזה כדי לקרוא מכאן לראש ממשלת לבנון להיפגש איתי במישרין כדי לכרות שלום בינינו ללבנון. אני יודע שהוא נמצא במצוקה קשה מבית ומחוץ. ישראל יכולה להיות שותף טבעי ורציני לממשלה שוחרת שלום בלבנון". לדבריו, "המערכה בלבנון הסתיימה. ותוצאותיה נותנים את אותותיהם באזור כולו, אנחנו מפיקים לקחים ומתמודדים עם הבעיות שנחשפו במלחמה. חשוב שיהיה ברור לכל, זו הייתה מערכה הכרחית והגענו במסגרתה להישגים משמעותיים". 

 

בנוגע למצב המדיני מול הרשות הפלסטינית אמר ראש הממשלה כי מדינת ישראל הוכיחה מספר רב של פעמים בעבר שברצונה לחיות בשלום לצד העם הפלסטיני. "אנחנו מעדיפים חברה פלסטינית משגשגת שאין בה מצוקות הומניטריות ואני מאמין שהמציאות הזו אפשרית", אמר. "ברשות הפלסטינית מכהנת כיום ממשלת חמאס, לדאבוננו, ממשלה זו אינה ממלאת את תנאי הסף המינימליים שהתנתה הקהילה הבינלאומית. כל עוד לא תכיר ממשלת החמאס במדינת ישראל, תיישם את ההסכמים שנחתמו ותפעל להפסיק את פעולות הטרור לא נוכל לקיים איתה הידברות. 

 

"לא שכחנו לרגע את החייל גלעד שליט, גלעד יחזור הביתה. ברור לנו שהעם הפלסטיני והנהגתו אינם מקשה אחת. אבו מאזן הוא פרטנר לגיטימי, אנחנו מקיימים מגעים שוטפים איתו ועם אנשיו ואני מוכן להפגש איתו באופן מיידי". בתחילת דבריו הזכיר ראש הממשלה גם את החטופים הנוספים שטרם שבו לביתם.

 

תוכנית כלכלית ארוכת טווח

בעניינים הפוליטיים הפנימיים אמר אולמרט כי "יש להנהיג חוקה ולחזק את המערכת הפוליטית. הכנסת חייבת לגבש הסכמה לכינון חוקה ולשינוי בשיטת הממשל". הוא הבהיר כי "קווי היסוד של ממשלתי ידועים לכל. כל סיעה שרוצה להיות שותפה בפועל ולא רק בדיבורים, מוזמנת להיות שותפה. אני מוכן לצרף שותפים נוספים על מנת לפעול במשותף לקידום נושאים העומדים על סדר היום".

 

לדבריו, "המקום הזה ידע רגעים גדולים אך גם רגעי שפל שהיינו מעדיפים לשכוח. בואו נקיים את מלאכתנו באופן ראוי. בואו נראה לכל העיניים הנשואות אלינו שיש להם על מי לסמוך. בואו נעדיף את המחזק ולא המפריד".

 


מליאת הכנסת עם פתיחת המושב (צילום: דודי ועקנין)

 

אולמרט החזיר לשולחן את העניין החברתי, שעמד במרכז מערכת הבחירות האחרונה ונעלם מסדר היום עם מלחמת לבנון השנייה. "ממדי העוני לא פוחתים והמצוקות הכלכליות קיימות בחלק לא מבוטל של האוכלוסייה, אך הממשלה נחושה ליטול את האחריות המלאה ולגבש תוכנית ארוכה שתבטיח שהאוכלוסייה כולה תהנה מפירות הצמיחה", אמר ראש הממשלה.

 

"הטלתי על המועצה הלאומית לכלכלה שהקמתי לאחרונה את המשימה להטוות תוכנית אופרטיבית לצמצום העוני והאבטלה. התוכנית תפעל לטובת הנהגת מס הכנסה שלילי, טיפול במוקדי מצוקה במגזר החרדי והמיעוטים, ועידוד החדשנות בתעשיות המסורתיות. האחריות על כך לא מוטלת רק על הממשלה, אלא גם על הכנסת. תקציב המדינה הכרחי להשגת היעדים הללו - ההוצאה החברתית גבוהה ובמסגרתה שכר המינימום ימשיך לעלות וכך גם תקציבי הרווחה".

 

הכסאות הריקים של הזוג הנשיאותי

הכסאות של הנשיא משה קצב ושל רעייתו גילה נותרו מיותמים. קצב החליט ברגע האחרון, לאור המלצות המשטרה החמורות בעניינו, לכבד באי-נוכחותו את בית המחוקקים. העדרותו-מרצון של משה קצב מחזירה לאור הזרקורים מנהיג אחר, שנמצא כשלעצמו בנקודה בעייתית בקריירה הפוליטית שלו - כמובן, בנסיבות אחרות לחלוטין.  

 

יו"ר הכנסת, דליה איציק, פתחה את המושב באזכור יום השנה ה-20 לנפילתו של רון ארד בשבי, כאשר אחיו חן ודודו צפו בה ממושביהם בקהל, "החזרתו של רון היא מחויבות מוסרית", אמרה, והתייחסה גם לענייני דיומא. "את אווירת הדכדוך צריכות להחליף תנופה והתחדשות, לכן קראתי לך, אדוני ראש הממשלה, להקים ממשלת חירום. השעה דוחקת. רק ממשלה רחבה תוכל להתמקד בהפקת הלקחים ולעשות הסכמים".

 

היא קראה גם לבצע שינויים זהירים בשיטת הממשל, בשל חוסר היציבות, "שינוי שיטת הממשלה הוא כמו ניתוח לב פתוח לדמוקרטיה הישראלית. עלינו לשקול את כל החלופות, אסור לעשות את זה כלאחר יד, כטרנד או אופנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
נאום פתיחה: אולמרט
צילום: דודי ועקנין
צילום: דודי ועקנין
נדרשת תנופה. דליה איציק
צילום: דודי ועקנין
צילום: איי פי
סניורה. שותף טבעי
צילום: איי פי
הכסא המיותם של קצב
צילום: דודי ועקנין
מומלצים