שתף קטע נבחר

"המפתח לטיפול בהתחממות הגלובלית בידי סין"

נציבת החוץ של האיחוד האירופי, בניטה פררו-ולדנר, ציינה כי הדרך לטיפול בבעיית שינויי האקלים עוברת בבייג'ינג. בלי מעורבותה של המדינה - הצפויה להפוך עד לסוף העשור לפולטת הגדולה בעולם של דו-תחמוצת הפחמן - נידונה כל תוכנית לכישלון, אמרה

נושא ההתחממות הגלובלית עומד בלב מדיניות החוץ האירופית, כך אמרה היום (ה') נציבת החוץ של האיחוד האירופי, בניטה פררו-ולדנר, בראיון שהעניקה לסוכנות הידיעות רויטרס. הנציבה הזהירה מפני אסון אקלימי שעלול להתרחש אם סין ושאר המדינות האחראיות לפליטת גזי החממה לא יפעלו בנושא.

 

פררו-ולדנר אמרה כי ביקרה השבוע בבייג'ינג וסוגיית השינויים האקלימיים עמדה במוקד שיחותיה עם בכירי הממשל שם. "אין כל טעם בצעדים שננקוט לטיפול בנושא - אם סין לא תסכים להם, בשל צריכתה האדירה", אמרה בהתייחסה למאמצים לצמצם את גזי הפליטה. מומחים טוענים כי גזים אלה גורמים להתחממות האטמוספירה, וכי הם עלולים להוביל למזג אוויר קיצוני ולעליית מפלס הים.

 

"זה עלול להיות מסוכן מאוד עבור כדור הארץ שלנו, ועקב כך הנושא הפך גם למוקד של מדיניות החוץ", אמרה הנציבה. הקמפיין שמנהלת הנציבה במטרה לגרום לסין להתמודד עם סוגיית התחממות העולם, הוא רק החולייה האחרונה בשרשרת של יוזמות, מהן משתמע כי הסוגייה מידרדרת אט-אט מדאגה לאיכות הסביבה - לאיום ביטחוני.

 

אתמול הזהירה קבוצה של מדענים, בהם האסטרופיזיקאי והמתמטיקאי הנודע, סטיבן הוקינג, כי העולם מתקרב לאסון סביבתי. "הסכנות שנשקפות לכדור הארץ מהשינויים האקלימיים הן מסוכנות כמעט כמו הסכנה הנשקפת לעולם מהנשק הגרעיני", נכתב בהודעה שפירסמה קבוצת המדענים המכונה The Bulletin of the Atomic Scientists.

 

במקביל, בוועידת מנהיגי מדינות אסיה הצהירו אתמול המנהיגים כי יעודדו שימוש יעיל יותר במקורות אנרגיה בניסיון למנוע את ההתחממות הגלובלית. גם נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, צפוי בנאום "מצב האומה" שיישא בשבוע הבא להבטיח לפעול בנושא, אך הוא אינו צפוי להטיל הגבלות על פליטות גזי החממה.

 

תוך עשור תהפוך סין לפולטת מס' 1

נציבת יחסי החוץ ציינה כי היא מזהה פתיחות גוברת לדיון בנושא מצד ממשל בוש. בעבר הטיל ממשל בוש ספקות באמינות המדעית המיוחסת למחקרים בתחום ההתחממות הגלובלית והתנגד להגביל את פליטות גזי החממה.

 

"עלינו לפעול משום שאנו צופים יותר ויותר אסונות טבע הולכים וקרבים", אמרה פררו-ולדנר. סין, הכלכלה הרביעית בגודלה וצרכנית האנרגיה השנייה בעולם, קבעה לעצמה כיעד לצמצם את צריכת האנרגיה ב-20 אחוזים עד לשנת 2010. אך עם תחנות כוח המבוססות על פחם המספקות יותר מ-80 אחוזים מהחשמל במדינה, סין צפויה להפוך עד לסוף העשור לפולטת הגדולה בעולם של דו תחמוצת הפחמן, גז החממה העיקרי.

 

בשבוע שעבר הציע האיחוד האירופי שהמדינות החברות בגוש יצמצמו את פליטת גזי החממה ב-30 אחוזים, בתנאי שמדינות מפותחות אחרות יצמצמו אף הן באופן דומה את פליטת הגזים האחראים ללכידת החום באטמוספירה.

 

לדברי פררו-ולדנר, בריסל מעוניינת לסייע לסין להשתלט על פליטות הגז באמצעות אספקת פחם נקי וטכנולוגיות חדשות לייצור כוח. סין לוקחת את הנושא ברצינות, אמרה הנציבה, אך הוסיפה כי לא לחצה על בייג'ינג להטיל על עצמה את המגבלות הנהוגות מתוקף אמנת קיוטו, שאותן קיבלה אירופה. "לעת עתה, לא נלך רחוק כל כך. אנחנו מבינים שסין מחשיבה עצמה כמדינה מתפתחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בניטה פררו-ולדנר: בלי סין, אין טעם
צילום: סבסטיאן שיינר
החשש: הקרחונים יימסו, המפלס יעלה
צילום: רויטרס
מומלצים