שתף קטע נבחר

מדריך קנייה: דיסק קשיח

הדיסק הקשיח משפיע על הביצועים, קובע כמה תמונות וסרטים תוכלו לאחסן במחשב, וגם שומר על היקר מכל: המידע שלכם. אלו רק חלק מהסיבות שבגללן חשוב לדעת לבחור נכון בדיסק קשיח

הדיסק הקשיח לא תמיד זוכה לכבוד המגיע לו. בתור אמצעי האחסון העיקרי במחשב, הוא אחראי על שמירת המסמכים והקבצים הכי חשובים שלנו, וגם משפיע מאד על ביצועי המחשב. ובכל זאת, רוב האנשים מתייחסים אליו כאל מובן מאליו. בעת קניית מחשב חדש, נוהגים להקדיש תשומת לב וזמן לבחירה בסוג המעבד, כמות הזיכרון והדגם של הכרטיס הגרפי. והדיסק? לוקחים מה שנותנים.

 

אם אתם עומדים לקנות מחשב חדש, או שהדיסק הקשיח שמותקן במחשב שלכם כבר מלא עד אפס מקום, יש כמה דברים שכדאי לכם לדעת לפני שתחליטו מה לקחת. בחירה נכונה תאפשר לכם להשקיע את כספכם בתבונה, וליהנות משימוש אמין ומהיר יותר.

 

איזה נפח יתאים לכם

קחו דיסק גדול. האמירה הזו כבר קצת שחוקה, אבל אי אפשר בלעדיה: תמיד כדאי ללכת על דיסק בנפח גדול יותר ממה שאתם חושבים שאתם צריכים. הדיסק שנראה לכם היום גדול יהפוך קטן עליכם, מהר מאד.

 

דיסקים גדולים משתלמים יותר. ככלל, כשעולים בנפח גדלה גם התמורה שאתם מקבלים על כל שקל. הפרש המחירים בין דיסק בנפח 80GB לדיסק בנפח של 160-200GB עומד היום על 100-150 שקלים. תמורת עוד 100-150 שקלים, כבר תוכלו לקבל דיסק בנפח 300GB.

 

אז איזה נפח לקחת? מוגבלים בתקציב? לכו על 160GB. יש לכם עודף? אם ברור לכם ששאר רכיבי החומרה הולמים את הצרכים שלכם, ואתם מתכננים לעשות יותר מעיבוד תמלילים על המחשב, השקיעו את הכסף הנותר בדיסק.

 

על איזה ממשק ללכת

למחשב חדש. לכו על SATA2. הדיסקים בממשק הזה הכי משתלמים מכל בחינה. כונני SCSI יקרים

וכונני EIDE מיושנים ופחות נוחים.

 

למחשב ישן. אם המחשב שלכם בן 3 שנים או יותר, עליכם לבדוק אם הוא תומך ב-SATA או רק ב-PATA (או EIDE, שזה אותו הדבר). הדרך-הכי טובה לעשות את זה היא לבדוק באתר של יצרן לוח-האם. אם אינכם יודעים את דגם הלוח תוכלו לבדוק אותו באמצעות תוכנת דיאגנוסטיקה דוגמת Sandra (בלשונית Hardware הקליקו על Computer Overview וחפשו את השורה שמופיעה בתמונה).

 

לדיסק חיצוני. דיסק חיצוני הוא פתרון טוב אם אתם רוצים תוספת נפח למחשב קיים ולא רוצים להסתבך עם התקנה של דיסק נוסף. הוא גם יעניק לכם אפשרות לנייד את הקבצים שלכם ביתר קלות.

 

ממשק USB 2.0 ייתן לכם ביצועים טובים. אם המחשב שלכם כולל יציאה מתאימה, אם אתם רוצים ביצועים טובים עוד יותר, ואם יש לכם את הכסף, לכו על Firewire. אגב, הטכנולוגיה הכי מבטיחה בתחום היא eSATA אבל קשה בינתיים למצוא מוצרים בממשק החדש הזה.

 

מה חשוב לדעת בעניין הביצועים

האם ביצועי הדיסק חשובים לכם? עבור רוב האנשים ההבדלים בין ביצועי הדיסקים השונים לא באמת חשובים. הם הופכים משמעותיים באמת רק בשימושים מקצועיים, כמו עריכת וידאו וצליל, למשל. מה שהכי משפיע על

ביצועי הדיסק בשימוש שוטף הוא פיצול הקבצים, אותו ניתן ורצוי לפתור באמצעות איחוי מדי פעם.

 

מה משפיע על המהירות. המהירות הסיבובית הנמדדת ביחידות של סיבובים לדקה (rpm) היא הגורם שהכי משפיע על הביצועים, אבל אין כאן מקום רב למשחק: קחו דיסק בעל מהירות סיבובית של 7200rpm. הדגמים שתומכים במהירויות גבוהות יותר יקרים מאד ומגיעים בנפחים קטנים.

 

גורם נוסף הוא נפח המטמון (Cache). חלק מהדיסקים מגיעים היום עם מטמון בנפח 16MB במקום ה-8MB המקובלים (דגמי ה-2MB נעלמים מהשוק), והם קצת מהירים יותר. בחלק מכונני ה-SATA מיושמת היום טכנולוגיה בשם NCQ שאמורה לשפר את הביצועים בהשוואה לכונני SATA שלא תומכים בה. בכל אופן, הטבלה הזו שפרסם Tom's Hardware מראה שלעיתים דגמים שלא כוללים את השיפורים הללו מציגים ביצועים טובים יותר.

 

אז במה כדאי להשקיע? אם ביצועי הדיסק חשובים לכם באמת, התקינו שני דיסקים זהים בתצורת RAID0. הם יחלקו ביניהם את העבודה ויציגו ביצועים גבוהים מכל מה שדיסק יחיד יכול לתת. הרבה לוחות-אם חדשים כוללים תמיכה מובנית ב-RAID, אם כי עדיף להשתמש בבקר RAID ייעודי.

 

ממה כדאי להיזהר

מלבד הייבוא הרשמי, המסודר, של מוצרים שעמדו בקריטריונים נוקשים של ביקורת איכות, מגיעים לארץ בייבוא אפור גם דיסקים פגומים, משומשים או "מחודשים" ממקורות שונים. לא תמיד אפשר לזהות מוצר כזה, שנארז מחדש ומוצג בתור מוצר מקורי ותקין. לעיתים קרובות דיסקים מ"החזרות", שנתגלה פגם קל בפעילותם, יכולים להיראות תקינים לחלוטין ולתפקד היטב במשך תקופה ארוכה. אבל מסוכן מאד להתעסק איתם וגם החיסכון הכספי (כשהוא קיים)

אינו גדול.

 

בקיצור: אל תתפתו לעסקאות ברחוב. קנו מוצר של יצרן מוכר מספק אמין.

 

אגב, על כל דיסק קשיח יש מדבקה עם תאריך שמאמתת את תקופת האחריות. רוב היצרנים גם מאפשרים לבדוק את האחריות באתר שלהם, לפי המספר הסידורי שמופיע על הדיסק.

 

מה חשוב לדעת על האחריות. תמורת כ-50 עד 100 שקלים נוספים תוכלו בדרך-כלל לקבל את הדיסק שלכם עם 5 שנות אחריות במקום ה-3 המקובלות. האם זה שווה את ההשקעה? לא בטוח. יכול להיות שתעדיפו להשקיע את הכסף בתקליטורי DVD ולצרוב גיבויים. זו שיטת האחסון הכי זולה ומשתלמת כיום. בכל מקרה: הקפידו לדרוש את תעודת האחריות. היא לא תציל את המידע שלכם במקרה של קטסטרופה, אבל היא תאפשר לכם לקבל דיסק חדש מהיצרן גם אם ספק החומרה יפשוט רגל בינתיים.

 

איך לשמור על המידע שלכם. אם להאמין למחקר שפרסמה Google בנושא, ספק אם יש לכם דרך לחזות תקלות בדיסק שלכם. עדיין, מומלץ להציץ ברשימת הטיפים הזו ולראות שאתם מעניקים לדיסק תנאי מחיה נוחים. בכל מקרה, רק גיבוי סדיר יכול להגן עליכם באמת.

 

הצטרפתם כבר לניוזלטר של קטעי קישור? הירשמו באמצעות תיבת הרישום התכולה מימין ותקבלו את הקישורים הכי מעודכנים בדואר האלקטרוני

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיסק קשיח דיסק מסדרת DeskStar של היטאצ'י
מומלצים