שתף קטע נבחר

בג"ץ: עדויות הבכירים יפורסמו לפני דו"ח הביניים

בית הדין הגבוה לצדק הורה היום בצו על-תנאי לוועדת וינוגרד לפרסם את עדויותיהם של אולמרט, פרץ וחלוץ עוד לפני דו"ח הביניים, שיראה אור במחצית השניה של חודש אפריל. חברי הוועדה יוכלו להגיש את נימוקיהם לדחייה עד ה-10 בחודש. ח"כ גלאון, שהייתה הראשונה לדרוש את חשיפת העדויות: "ראוי שבלשכת רה"מ יבינו שאי אפשר לתעתע בכולם כל הזמן"

בית הדין הגבוה לצדק חייב בצהריים (יום ב') את חברי ועדת וינוגרד באמצעות צו על-תנאי לפרסם את עדויותיהם של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל היוצא, עוד טרם פרסום דו"ח הביניים במחצית השניה של חודש אפריל. החלטת בג"ץ באה בניגוד להודעה שהגישו אתמול חברי הוועדה לבית הדין במסגרת עתירה, לפיה אין בכוונתם לעמוד בלוח הזמנים שנקבע להם, בשל אילוצים טכניים.

 

בהחלטתו קבע בית המשפט העליון כי העדויות יפורסמו, אך לא יופיעו בהן פרטים אשר יש בהם "ודאות קרובה לפגיעה קשה וחמורה בביטחון המדינה".

 

 

לוועדת וינוגרד - הבודקת את כשלי התנהלות הדרג המדיני והצבאי במלחמת לבנון השנייה - ניתנה האפשרות להגיש לבג"ץ עד ל-10 באפריל את נימוקיה מדוע לא תפרסם את העדויות. משפטנים בכירים מסבירים כי לצו על-תנאי שהוצג היום יש משמעות רבה, מאחר שבדיון הקודם נמנעו השופטים מלהוציא צו שכזה, מפאת כבודה של הוועדה. נראה שהיום החליט בג"ץ שלא להיות סבלני יותר נוכח התנהלות הוועדה.  

 

בתחילה דרש בג"ץ מהוועדה לפרסם את עדויות הבכירים טרם חג הפסח, שחל הערב. אולם ועדת וינוגרד פנתה באופן רשמי וביקשה לדחות את פרסום העדויות שכן "הגיעה למסקנה שעליה לבחון מחדש, באופן יסודי, את גישתה והיערכותה בסוגיית הפרסומים של תמלילי העדויות, אשר ניתנו בפניה בדלתיים סגורות".

 

עוד נטען על ידי חברי הוועדה כי "הסוגייה מעוררת בעיות עובדתיות, משפטיות וחוקתיות לא פשוטות, והוועדה אינה יכולה להתפנות כרגע לעסוק בהן, בשל רצונה להשלים במועד את כתיבת הדו"ח החלקי".

 

בשבוע שעבר פרסמה גם לשכת ראש הממשלה את התנגדותה לפרסום עדויותיהם של אישים ואנשי צבא וביטחון שניתנו במסגרת ועדת וינוגרד. בדברים שנמסרו מהלשכה נמתחה ביקורת על בג"ץ, שהורה לתת פומבי לעדויות.

 

"עמדתנו הינה כי יש להימנע בשלב זה מפרסום העדויות שהושמעו בפני ועדת וינוגרד, שכן פרסום זה גורר בעקבותיו נזק של ממש לאינטרסים חיוניים של המדינה", הבהירו בלשכה. "מדובר בחשש ממשי וקרוב - שלא לומר ודאי - לפגיעה בבטחון המדינה, ביחסי החוץ שלה, וביחסים שבין האישים והגופים השונים שעסקו וממשיכים לעסוק בניהול ענייניה הביטחוניים של המדינה".

 

מי שהוציאה לדרך את המאבק לחשיפת העדויות הייתה חברת הכנסת זהבה גלאון שהגישה לפני מספר שבועות עתירה, בה דרשה לחייב את ועדת וינוגרד לפרסם אך הפרוטוקולים מעדויות הבכירים עוד לפני דו"ח הביניים במחצית השנייה של חודש אפריל.

 

היום אמרה ח"כ גלאון: "בית המשפט דחה את טענות השווא של ראש הממשלה ו-ועדת וינוגרד, וקיבל את עמדתי בדבר החשיבות של עקרון זכות הציבור לדעת על התנהגות מנהיגיו במהלך המלחמה. אני מאוד מקווה שוועדת וינוגרד לא תתבזה יותר ותפרסם את העדויות. ראוי שבלשכת ראש הממשלה יבינו שאי אפשר לתעתע בכולם כל הזמן".

 

בג"ץ: וינוגרד ביזתה את בית המשפט 

בשבוע שעבר קבע בג"ץ כי עד ערב חג הפסח תפרסם הוועדה את הפרוטוקלים של אולמרט, פרץ וחלוץ ותעביר במקביל הודעה מעדכנת לגבי המועדים לפרסום יתר העדויות. השופטים זעמו על העיכוב הרב שהוועדה נהגה בו והשופטת איילה פרוקצ'ה היתה החריפה ביותר וטענה שמדובר בבזיון בית המשפט.

 

בדיון הקודם טענו השופטים כי נמנעו מלהוציא צו שיחייב את הוועדה לפרסם את הפרוטוקלים כבר לאחר עתירתה הראשונה של גלאון, כדי לשמור על כבודה.

 

ועדת וינוגרד עומדת בפני ביקורת ציבורית קשה בעקבות הססנותה בפרסום העדויות, ויש בכירים במערכת המשפט הגורסים כי החלטה זו שלה מחזקת את הרושם שמדובר ב"וועדה מטעם", רושם שממנו מנסה הוועדה להתנער מיום הקמתה. הוועדה הוקמה בעקבות לחץ ציבורי, אבל ראש הממשלה העדיף שלא להקים ועדת חקירה ממלכתית. ועדה ממלכתית מחויבת לעקרון "פומביות הדיון", המחייב פרסום פרוטוקולים שאין בהם פגיעה בביטחון המדינה. עקרון זה - קבע בג"ץ - צריך להנחות גם את ועדת וינוגרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט אליהו וינוגרד
צילום: ניב קלדרון
ראש הממשלה אהוד אולמרט
צילום: משה מילנר לע"מ
מומלצים