שתף קטע נבחר

אולמרט: "לא לתקוף את הצבא אחרי וינוגרד"

הספירה לאחור לקראת פרסום הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד נמשכת, ובלשכת ראש הממשלה נערכים צוותים מיוחדים להד הציבורי ביום שאחרי. בלשכה לוקחים בחשבון כי המסקנות יצביעו על כשלים וטעויות של אולמרט אך מבהירים: "ראש הממשלה לא צריך לקבל כל מסקנה, הוא לא צריך להושיט צוואר לחבל". אולמרט עצמו הינחה את אנשיו לשמור על כבודם של קציני הצבא ושל חברי הוועדה, גם אם המסקנות יהיו קשות

"אין לתקוף את הצבא, זה הצבא של כולנו", זו ההנחייה שהעביר ראש הממשלה אהוד אולמרט אל צוות אנשיו הקרובים המתכוננים לתגובות על פרסום דו"ח וינוגרד ביום שני הקרוב. בנוסף הורה אולמרט כי "אין לתקוף את ועדת וינוגרד ואנשיה".

 

למרות שכלפי חוץ מנסים אנשי אולמרט ושרי ממשלת ישראל לשדר עסקים כרגיל, הרי שבתוך הלשכה נערכו מספר דיונים לקראת פרסום דו"ח וינוגרד א' (הדו"ח החלקי - ר.ס) ביום שני הקרוב בחמש אחר הצהרים. לצוות הלשכה ברור שפרסום הדו"ח והשלכותיו משמעותיים ביותר להמשך כהונתו ותפקודו של ראש הממשלה אולם לפחות בשלב זה טרם הוחלט האם ראש הממשלה יודיע שהוא מקבל את מסקנות הוועדה.

 

"ראש הממשלה לא יכול לומר מראש שיקבל את כל מסקנות ועדת וינוגרד", אמר ל-ynet גורם בכיר בלשכה. "אי אפשר לדעת מה המסקנות. ראש הממשלה לא צריך לקבל כל מסקנה, הוא לא צריך להושיט צוואר לחבל. עם זאת, יש שתי החלטות שהתקבלו על ידי ראש הממשלה - הראשונה היא שבתגובה לדו"ח אף אחד לא הולך לתקוף את צה"ל, צבא העם שהוא הצבא היחיד שיש לנו.

 

"ההחלטה השנייה היא שאף אחד מאנשי הלשכה לא יתקוף את ועדת וינוגרד ואת חבריה. צריך לזכור שחברי הוועדה מונו על ידי ראש הממשלה. מדובר הרי באנשים מכובדים שעברו תקופה לא קלה. אנו נשמור על קו ממלכתי בנושא הזה, למרות שראש הממשלה לא מוכן להתחייב מראש שיקבל את כל מסקנות הוועדה כפי שיפורסמו בתחילת השבוע הבא".

 

דבריו של אולמרט בנוגע לצורך שלא להפנות אצבע מאשימה כלפי צה"ל באים יומיים לאחר שאלוף פיקוד הצפון, ומי ששימש ראש אגף מבצעים בזמן מלחמת לבנון השנייה, גדי אייזנקוט, אמר כי כבר ביום שבו נחטפו חיילי צה"ל, אהוד גולדווסר ואלדד רגב, ידע הצבא כי מבצע צבאי לא יביא לשחרורם.

 

היערכות מיוחדת להד הציבורי והתקשורתי

במקביל להיערכות לתגובה על פרסום וינוגרד א', נערך צוות לשכת אולמרט לגל ההדף הצפוי בימים שאחרי. צוות אחד, בהשתתפות מזכיר הממשלה ישראל מימון, ראש צוות לשכת רה"מ ד"ר יורם טרובוביץ' ועוזרו יחזקאל עובד, עוסק בחיזוק אגפי הקואליציה. אלה נפגשו עם אנשי סיעת ש"ס, סיעת הגמלאים, סיעת ישראל ביתנו ועם שרי מפלגת העבודה המקורבים לאולמרט, כמו שלום שמחון ויצחק הרצוג. בשלב זה אין בכוונתם לצרף כרגע את יהדות התורה לקואליציה.

 

במקביל פועל צוות בראשותו של יועץ התקשורת של ראש הממשלה, ינקי גלנטי, כדי לקבוע את אופי התגובות בלשכה, זאת כדי לתת מענה למבול הפניות הצפוי מצד אמצעי התקשורת בארץ ובעולם לאחר פרסום הדו"ח. בצוות זה, למעט היועץ גלנטי, נכללים גם האחראית על העיתונות הזרה בלשכה, מירי אייזן ומזכיר הממשלה ישראל מימון. יתכן שבהמשך יצורפו גם אחרים, זאת על פי עוצמת ההד הציבורי ועומק הביקורת שתטיח ועדת וינוגרד בראש הממשלה.

 

בהיערכות לקראת הפרסום עוסק הצוות הקרוב ביותר לראש הממשלה, הכולל את טורבוביץ, יחזקאל, מימון וגלנטי. צוות זה מתייעץ עם יועצים אסטרטגיים מקורבים או כאלה שעבדו פעם בלשכת ראש הממשלה או עימה. כמו כן מתקיימות התייעצויות שקטות עם אנשי מקצוע אחרים. ראש הממשלה ואנשי צוותו הקרובים שומרים על תכן הדיונים הללו בחשאיות.

 

נוקטים זהירות: "כל משפט מיותר עלול לסייע למקטרגים"

למרות שלשכת ראש הממשלה העניקה את כל השירותים הלוגיסטיים לוועדת וינוגרד, הרי שאין דליפת מידע משם ללשכה בנוגע למסקנות הצפויות. מזכיר הממשלה מימון, למשל, הנמצא כמעט בקשר יום-יומי עם ועדת וינוגרד מתוקף היותו אחראי על אספקת כל הצרכים המנהלתיים שלה, אינו מחליף עם אנשיה ולו מילה אחת על תכני הביקורת. גם חברי הוועדה מצידם מקפידים על מרחק בנושא התכנים. "לשני הצדדים ברור שכל משפט מיותר עלול לסייע למקטרגים הטוענים שמדובר בוועדה מטעם", אמר גורם המכיר את הנושא.

 

לצד הדריכות, שומרים בלשכת ראש הממשלה על אופטימיות לפני פרסום חלק א' בדו"ח וינוגרד. להערכת אנשי הלשכה, למרות שאין המדובר בוועדת חקירה ממלכתית, הרי שהיא זוכה לקרדיט נרחב מהציבור. עוד הם מעריכים שבשל התקופה שנבחנת בווינוגרד א', משנת 2000 ועד 17 ביולי (מועד נאום אולמרט בכנסת), הרי שמסקנותיה עשויות להיות חיוביות עבור ראש הממשלה. "על שש השנים שלפני הרי אין לבוא אל ראש הממשלה בטענות ובחמשת הימים הראשונים למלחמה שרר קונצנזוס בממשלה, בכנסת ובקרב העם", אמר בכיר בלשכה.

 

עם זאת, מניחים בלשכה, צפויה הוועדה להצביע על טעויות וכשלים גם בהתנהלות ראש הממשלה. לדבריהם, הטעויות שנעשו ידועות לראש הממשלה, במרביתן טיפל וחלקן מטופלות בימים אלה. "ראש הממשלה אינו סבור בשום פנים ואופן שהוא חף מטעויות, אך הוא מאמין שההחלטה על היציאה למלחמה ודרך קבלת ההחלטות שלו במהלכה, היו נכונים", אמר בכיר בלשכת אולמרט.

 

יתרה מזאת, להחלטות אלה היו שותפים חברי הממשלה, חברי פורום השביעיה שכלל את סגניו של אולמרט, את אבי דיכטר ואת הקבינט לביטחון לאומי. מבחינתו הוא עמד בצורה מכובדת במבחן שזימנה לו המלחמה שבעה חודשים לאחר שנכנס לתפקיד וכחודשיים וחצי מאז החלה הממשלה בראשותו לכהן בצורה מלאה. כל שיקוליו הונחו לפני חברי ועדת וינוגרד, בעדות בת כשבע שעות והוא סמוך ובטוח שפעל נכון", אמר.

 

בגזרת פרץ רגועים: הוועדה תקבע כי קיבל החלטות סבירות

גם שר הביטחון ואנשיו נערכים ליום שני הגורלי. לפי שעה אין שינויים דרמטיים בלוח הזמנים של עמיר פרץ, אולם יועצי התקשורת שלו כבר הכינו רשימות עם שמות מקורביו שיתראיינו לאחר פרסום המסקנות, ויבליטו את הצדדים החיוביים בדו"ח.

 

שר הביטחון עצמו מעריך כי הוא לא ינזק מן הדו"ח וממילא אין בכוונתו להמשיך לכהן בתפקיד זה, גם אם ינצח בפריימריס בעבודה. על כן הוא מעריך כי ועדת וינוגרד תפסוק כי הוא קיבל החלטות "סבירות" ותקבע כי לא ניתן לגלגל את האחריות למצב הצבא לפיתחו, היות שבעת פרוץ המלחמה הוא היה רק חודשיים בתפקיד.

 

פרץ שמר עד כה על כבודם של קציני צה"ל ואנשי ועדת הבדיקה, והוא מתכוון להמשיך במדיניות זו. עם זאת, כפי שעשה בחודשים האחרונים, הוא לא מתכוון לחסוך ביקורת ממי שהנהיגו את המדינה ואת הצבא בחמש השנים האחרונות. פרץ גם תקף בחריפות את ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק והאשים אותו בבריחה מלבנון, ובאחריות להתחזקות החיזבאללה ולהתקרבותו לגדר המערכת.


פורסם לראשונה 26/04/2007 23:24

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. שבוע גורלי
צילום: גיל יוחנן
צילום: אמיר כהן
מימון. צוותי הלשכה בהיערכות מיוחדת
צילום: אמיר כהן
ועדת וינוגרד. לשמור על כבודה
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
פרץ. לא משנה את לוח הזמנים לקראת הדו"ח
צילום: ניב קלדרון
מומלצים