שתף קטע נבחר

בין החשדות: בשארה טיווח את ירי חיזבאללה

במשטרה ובשב"כ חושדים כי הח"כ המתפטר עזמי בשארה העביר לסוכן חיזבאללה מידע אודות מקומות אסטרטגיים, כדי שהארגון ישגר לעברם קטיושות - כל זאת תמורת מאות-אלפי שקלים, שהועברו לחלפני כספים במזרח ירושלים. אם בשארה יחזור לארץ הוא ייעצר

שלושה שבועות לאחר שהחלה חרושת השמועות סביב ח"כ לשעבר עזמי בשארה, הוסרו היום (ד') עוד חלקים מצו איסור הפרסום על החשדות נגדו. בשארה חשוד בסיוע לאויב במלחמה, מגע עם סוכן זר, מסירת מידע לאויב ועבירות על החוק לאיסור מימון טרור והלבנת הון.

 

על-פי החשד, יצר בשארה קשר עם גורם בחיזבאללה בזמן מלחמת לבנון השנייה והעביר לו מידע על מקומות אסטרטגיים בישראל, על-מנת שאנשי הארגון

ישגרו קטיושות לאותם יעדים, תמורת מאות אלפי שקלים. בנוסף, בשירות הביטחון הכללי הצטבר מידע במשך תקופה ארוכה, עוד לפני המלחמה, שהצביע על קשר חשאי ומתמשך בין בשארה לגורמים בחיזבאללה המעורבים באיסוף מידע מודיעיני על ישראל. מעבר לכך, המידע הצביע על קשר חשאי של בשארה לגורם מודיעיני זר נוסף.

 

בנוסף, העביר בשארה על פי החשד מידע על המתרחש בישראל. עבור אותו מידע קיבל חבר הכנסת לשעבר מאות אלפי שקלים. במערכת הביטחון חקרו את חלפני הכספים וכעת שוקלים האם להפוך אחד מהם לעד מדינה. במשטרה אומרים כי לא ניתן להגיש כתב אישום נגד בשארה כל עוד הוא נמצא בחו"ל. עוד נמסר כי עם שובו לארץ הוא יעצר. בנוסף שוקלים במשטרה להוציא צו מעצר בינלאומי נגד חבר הכנסת לשעבר.

 

במערכת הביטחון חושדים כי בשארה ייעץ לחיזבאללה כיצד להעמיק את הפגיעה בישראל, ובנוסף ייעץ באשר להשפעה של הגדלת טווח הטילים מעבר לחיפה על תגובת ישראל. עוד הועבר, על פי החשד, מידע והערכות בנוגע לשינויים צפויים בהיערכות ישראל תוך כדי מלחמה - כלומר, הכוונה כביכול של ישראל לפגוע בנסראללה. בנוסף, הוא חשוד במתן ייעוץ לחיזבאללה באשר למסרים תקשורתיים אותם עליהם לשווק לתושבי הישראל, היהודים והערבים, בזמן המלחמה.

 

במהלך החודשים האחרונים מתנהלת חקירה בשב"כ בשיתוף היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות של המשטרה נגד בשארה. על בסיס מידע זה אישר בית המשפט העליון ביצוע האזנות סתר לבשארה - האישור ניתן מעת מעת לתקופה של שלושה חודשים. בשארה נחקר בפרשה זו פעמיים והתבקש למסור את גרסתו. במפגש האחרון של בשארה עם החוקרים - הוא הודיע להם שבכוונתו לצאת את הארץ למספר ימים - אך מאז לא חזר.

 

המשטרה: לא היה ניתן למנוע את יציאתו של בשארה לחו"ל

מפקד היאחב"ל, תת-ניצב עמיחי שי, אמר כי ל-ynet כי היה הבדל מהותי ומשמעותי בין חקירתו הראשונה לחקירתו השנייה של בשארה, שנערכו בחודש מרס. "בחקירתו הראשונה חשב בשארה שחוקרים אותו בקשר לנסיעותיו לסוריה וללבנון. הוא הגיע עם ביטחון עצמי. בחקירתו השנייה, שהיתה למחרת, הקערה התהפכה - הביטחון העצמי התפוגג. ביום השני הלך רוחו ונפשו השתנו בצורה משמעותית".

 

במערכת הביטחון מציינים כי חסינותו הפרלמנטרית של בשארה לא איפשרה את הגבלת יציאתו לחו"ל וגם אם היתה הערכה כלשהי במערכת הביטחון שהוא לא מתכוון לשוב לארץ, לא היה מה לעשות בנושא. רק לאחר שבשארה הודיע שהוא מתפטר מהכנסת, נאטם משרדו במשכן על-מנת שלא יוכלו להוציא משם חומר. בשבוע שעבר הגיעו חוקרים של השב"כ והמשטרה לביתו של בשארה בחיפה, אספו מהמקום מסמכים כדי שהחומר יסייע להם בחקירה. ביום שני בערב הגיעו החוקרים למשרדו בכנסת וגם שם אספו מסמכים.


עצרת הזדהות עם בשארה, שנערכה בשבת בנצרת (צילום: איי.אף.פי)

 

במסגרת הפרשה נחקרו שלושה בני משפחה אחת - משפחת עסילייה, בעלי משרד חלפנות במזרח ירושלים. בחקירתם הודו, לטענת מערכת הביטחון, כי במהלך השנה האחרונה העבירו באופן חשאי סכומי כסף גדולים לבשארה.

 

תחילה הופקדו הכספים במשרד חלפנות בירדן, משם הועברו למשרד החלפנות במזרח ירושלים ובהמשך הועברו הכספים במזומן וללא רישום בצורה חשאית לידי בשארה. הכספים הועברו במספר הזדמנויות בסכומים של כ-50 אלף דולר במזומן בכל העברה לביתו של בשארה בבית חנינה במזרח ירושלים. להעברות הכספים קדמו שיחות תיאום מקודדות. החלפנים מסרו בחקירתם, כי ברור להם שמדובר בכספים לא חוקיים. בחקירתו, הכחיש בשארה בצורה גורפת קבלת כספים מעבר למשכורתו כחבר כנסת, ובכלל זה קבלת כספים ממשרד החלפנות. כמו כן, סירב בשארה לערוך עימות עם ראיות שסותרות את גרסתו בהקשרים הכספיים.

 

בשארה: דוחה את החשדות

בשבוע שעבר הותרו לפרסום החשדות המרכזיים נגד בשארה. כוחות הביטחון טוענים שבחקירה נאספו עד כה ראיות המבססות חשדות לכאורה לביצוע העבירות, כולל קבלת סכומי כסף משמעותיים שמקורם בחו"ל, ושהועברו אישית לידי בשארה בהיותו חבר כנסת.

 

לאחר פרסום החשדות המרכזיים, התראיין חבר הכנסת לשעבר לרשת הטלוויזיה אל-ג'זירה: "ישראל מנסה להאשים אותי בעבירות ביטחוניות. הם מתנגדים לרעיונות שאני מוביל - כמו הלך החשיבה הדמוקרטי, השיוויון ומדינת כל אזרחיה, ולכן טוענים שמעשיי הם בעצם כסות לעבירות ביטחוניות שביצעתי בשיחותיי, או שהעברתי מידע לאויב בזמן מלחמה", הוא אמר בראיון.

 

בראיון דחה בשארה את החשדות נגדו וטען כי "עיתוי הפרסום של ההאשמות האלה נובע מהמשבר שעוברת ההנהגה הישראלית, שמחפשת מוצא בעקבות התבוסה במלחמת לבנון. עתה יש להם על מה להתלונן, שהשיחות והפרשנויות של עזמי בשארה הובילו כביכול לתבוסת ישראל. איש לא יכול לקבל זאת. זה מסוכן מאד. לדעתי חייבים להפוך את הסוגיה הזאת מסוגיה אישית לפוליטית".

 

עם עזיבתו של בשארה את גבולות המדינה נודע מפי מקורות שונים כי בכוונתו להתפטר מהכנסת אולם רק בתחילת השבוע שעבר נתן הוא עצמו אישור לדיווחים, כאשר הניח מכתב ההתפטרות על שולחנו של שגריר ישראל בקהיר, שלום כהן. במכתב ההתפטרות כתב: "מאז הבחירות האחרונות גמלה בלבי ההחלטה להתפטר מהכנסת ולפנות יותר זמן לכתיבה הגותית וספרותית, מה עוד שתמיד האמנתי שאני נמצא בכנסת בשליחות ולא כמקצוע". ההתפטרות תיכנס לתוקף ביום שלישי ואת מקומו בכנסת תפס עו"ד סעיד נפאע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשארה. חשד שהעביר מידע
צילום: איי אף פי
החיפוש בביתו של בשארה בחיפה
צילום: דורון גולן
מומלצים