שתף קטע נבחר
צילום: בן קיסלניק

בדיקת ynet: מחדל המיגון הגדול

יש תקציבים, יש תוכניות - ובעיקר הרבה דיבורים. שש שנים לאחר שנורתה הרקטה הראשונה אל הנגב המערבי, עדיין לא החלה המדינה במיגון בתי התושבים. משרד הבינוי והשיכון מדווח כי "התכנון בעיצומו"; משרד הביטחון מתפאר במיגון מוסדות החינוך; בבית-החולים "ברזילי" מתפללים שחדר המיון לא יספוג קסאם - ושר הבריאות כבר חושש מוועדת חקירה נוספת. ראש עיריית שדרות, מויאל: "הכל מתנהל בעצלתיים. לא הוגשה אפילו בקשת היתר בנייה אחת"

"אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בוועדת חקירה, אומרים שהכתובת הייתה על הקיר". את המשפט הזה אמר שר הבריאות בהתייחסו למיגון בית-החולים "ברזילי" באשקלון, שם ביקר לפני מספר ימים. אבל נדמה שהדברים משקפים את נושא המיגון בנגב המערבי בכללותו.

 

כבר שש שנים סופגים שדרות ויישובי עוטף עזה רקטות קסאם ונאלצים לחרוק שיניים, לשמוע הבטחות על סיוע, להמתין שמישהו ישים לב אליהם - ובסוף היום, לרוץ לממ"ד הקרוב למקום מגוריהם, אם קיים אחד כזה. מי אשם? תלוי את מי שואלים.

 

סאגת המיגון - ההבטחות והטענות:

 

מלחמת לבנון השנייה לימדה את כולנו שיעור בנושא "חשיבות הכנת העורף". הממשלה, אם יש עוד צורך להזכיר, לא הכינה כראוי את שיעורי הבית ואת הפרטים המלאים עוד נשמע במהלך הקיץ, כאשר דו"ח מבקר המדינה והדו"ח הסופי של ועדת וינוגרד יתפרסמו. תושבי הצפון כבר אמרו את דברם במהלך המלחמה ואחריה, כאשר חשפו תמונה קשה של מקלטים מוזנחים, מחסור במרחבים מוגנים ועוד שורה של בעיות, שאם רק היו נבדקות ומטופלות מבעוד מועד, היו חוסכות הרבה כאב לב ולפעמים גם פגיעות בנפש. בימים האחרונים, עם חזרתה של שדרות לכותרות, עלתה שוב השאלה הקבועה - מה עם מיגון הבתים? המסקנה העיקרית העולה משיחות עם משרדי הממשלה השונים היא: התכנון בעיצומו, עוד רגע מתחילים בביצוע. וזה נראה כמו שזה נשמע, לצערם של התושבים שממשיכים לרעוד מפחד.

 

רק הבוקר (יום א'), בישיבת הממשלה, הבטיח אהוד אולמרט לעשות כל שניתן כדי לסייע ליישובי קו העימות בנגב המערבי. הוא הבהיר כי ההחלטה על מיגון הבתים "היא של ממשלת ישראל" ולמענה יוסרו עיכובים ביורוקרטיים, שמנעו עד כה את יישום המיגון. אבל כדאי להזכיר כי כבר בינואר נפגש ראש הממשלה עם ראשי היישובים והודיע להם כי החליט להקצות עשרה מיליון שקלים לתכנון מיגון הבתים.

 

ראש עיריית שדרות, אלי מויאל, נזכר היום באותה פגישה, ואמר ל-ynet בצער: "עד היום לא מוגנו הבתים, אפילו לא הוגשה אליי בקשת היתר בנייה אחת. בעוד שבועיים אמורה להתקיים ישיבה עם הגורמים ברמה הביצועית. כשמדובר בממשלת ישראל אין לי מושג מתי ימוגנו פה הבתים. כל העניין מתקדם בעצלתיים".

 

בהמשך לאותה פגישה הטילה הממשלה על פיקוד העורף בצוותא עם משרד הבינוי והשיכון, למגן את הבתים ביישובי עוטף עזה. אולם במשרד השיכון הסבירו היום כי הדברים עומדים נכון לעכשיו בשלבי התכנון, תוך המתנה לחמישה מיליון שקלים מפיקוד העורף לצורך תכנון מפורט.


קיר מיגון מפני קסאם, בניסוי שערכה מערכת הביטחון (צילום: דובר צה"ל)

 

"לאחר שנקבל את התקציב נפעל בכל מיני פלטפורמות במיגון הבתים", אמרו היום אנשי המשרד. "כבר סגרנו עם חברת 'עמיגור' שצריכה לבצע עבודה, אך עד לרגע זה לא התקבלו כספים מפיקוד העורף לצורך התכנון מפורט. רק לאחר קבלת הכספים נוכל להציג מה העלויות המשוערות של מיגון הבתים ביישובי עוטף עזה". מפיקוד העורף נמסר בתגובה כי הכסף הועבר למשרד הבינוי והשיכון וכי החלה עבודת התכנון, אולם "השלב הביצועי עוד רחוק". הרבה סיבות לאופטימיות אין.

 

שורת ההטבות אינה כוללת את נושא המיגון

אז לאן נעלם הכסף? בתקציב המדינה לשנת 2007 הקצתה הממשלה סכום של 150 מיליון שקלים עבור סיוע ליישובי שדרות ועוטף עזה. השקעות הממשלה בתוכניות מיוחדות ביישובים אלו מסתכמות מאז שנת 2003 בכ-370 מיליון שקלים, אולם הקצאה זו אינה כוללת את נושא המיגון. "חלק מן ההטבות אשר ניתנו לתושבי עוטף עזה באו לידי ביטוי בהנחות בארנונה אשר ניתנו למגורים, לתעשייה, למשרדים, לשירותים, למסחר, למלאכה ולחקלאות", נמסר ממשרד ראש הממשלה. "כמו כן הוחלו ההטבות המיועדות לאזור קו העימות במסגרת תקנות חובת המכרזים, גם על אזורי התעשייה בשדרות רבתי ובשטחי יישובי עוטף עזה".


מבנה לא ממוגן שנפגע מקסאם. מכללת ספיר, לפני שבוע (צילום: בן קיסלניק)

 

אז סיוע למגוון רחב של גופים יש, אבל בעניין המיגון התמונה פחות ורודה - במוסדות החינוך העבודות בעיצומן אך טרם הושלמו, ואילו בבתים הפרטיים התוכניות עדיין על הנייר בלבד. "בימים אלה משלימה ממשלת ישראל מהלך נרחב של מיגון מוסדות החינוך ביישובי עוטף עזה", מציינים במשרד ראש הממשלה. "בשלב א' של התהליך מוגנו 151 גני ילדים ו-24 בתי ספר בעלות של כ-150 מיליון שקלים. שלב ב' של מיגון מוסדות החינוך אשר נמצא בעיצומו בימים אלה ויושלם עד לסוף חגי תשרי תשס"ח - הינו בעלות של 136 מיליון שקלים נוספים ועוד 25 מיליון שקלים על תכנון. ביצוע פרויקט מיגון בתי מגורים ועבודת התכנון כבר מבוצעות על ידי פיקוד העורף ומשרד הבינוי והשיכון". עבודת התכנון כפי שכבר הובן אכן החלה, הביצוע - עוד רחוק.

  

במשרד הביטחון מודים כי נושא מיגון בתי המגורים עדיין לא זכה לטיפול מאחר וטרם התקבלה החלטה בעניין זה על ידי הממשלה. פתח צר לאופטימיות ניתן אולי למצוא בשיחה שקיימו אתמול שר הביטחון עמיר פרץ עם ראש הממשלה, בה סיכמו שהמנהלים הכללים של משרדיהם יפעלו במשותף ובמהירות לבנייה מוקדמת ככל הניתן של חדרי הביטחון בבתי המגורים ביישובים.

 

על רקע אי-מיגון הבתים, מדגישים במשרד את מיגון מוסדות החינוך שנעשה במסגרת פרוייקט שחלקו הסתיים וחלקו עדיין בתהליך עבודה. המבנים שמיגונם הסתיים כוללים 16 בתי ספר יסודיים, שמונה תיכונים (בשיטה של מרחבים מוגנים) וכ–150 גני ילדים. שלב ב' של הפרוייקט - אשר לאחרונה החלו העבודות במסגרתו - כולל מיגון מלא של כיתות א'-ג' בבתי ספר יסודיים ומיגון כשלושים גני ילדים נוספים.

 

מיגון בית החולים: "משחקים בחיי אדם"

הטענה העיקרית של תושבי הנגב המערבי היא שבתיהם אינם ממוגנים, אבל צרה גוררת צרה, ואלה שנפגעים מנפילות הקסאמים מפני שלא זכו למיגון, עלולים להיתקל בבעיה דומה גם בבית-החולים אלו יפונו. העבודות לבניית חדר מיון ממוגן ב"ברזילי" באשקלון עדיין לא החלו, זאת למרות שבינואר השנה התחייב שר האוצר להעביר מימון להקמתו, בנוסף לתרומות שגייס בית החולים.


הקומה הממוגנת בנהריה. "ברזילי" חשוף לקסאמים (צילום: ניב קלדרון)

 

ד"ר שמעון שרף, מנהל "ברזילי", אמר היום ל-ynet: "כבר היה איזה סיכום עם משרד האוצר והושגו תרומות למימון 75 אחוזים מהפרוייקט. למרות זאת, אין עדיין אישור להתחיל בעבודה כי אין התחייבות מהאוצר. שר הבריאות סייר בבית החולים ביום שישי ואמרתי לו שהאוצר פשוט בולם את הבנייה. כאשר יוצרים אווירה שתרומות מהוות שלושת-רבעי מהתקציב, אי אפשר להתפלא שארקדי גאידמק נכנס לנישה הזו".

 

בית-החולים הממוגן בנהריה הוא היחיד מסוגו בארץ כיום והוא כולל מנהרות תת קרקעיות למעבר אמבולנסים וחדרי ניתוח מהמתקדמים בעולם. במהלך מלחמה או אירוע המצריך שימוש בקומה הממוגנת מסוגל בית החולים לקלוט כ-700 חולים.

 

ביום שישי סייר בבית החולים "ברזילי" השר יעקב בן-יזרי, והביע את מורת רוחו מהעיכובים בעבודות המיגון באשקלון. "לא יעלה על הדעת שהממשלה ושר האוצר לא ממלאים אחר הבטחתם למגן את בית החולים ומשחקים בחיי אדם בנימוק שאין כסף", אמר. "מיגון בית החולים הינו קריטי ואנו עלולים למצוא עצמנו בוועדת חקירה אומרים שהכתובת היתה על הקיר". ממשרד האוצר נמסר כי בהתאם לתקציבי המדינה הועברו המשאבים הכספיים לרשות משרד הבריאות ו"הקצאתם נעשית על ידו בהתאם לסדרי העדיפויות של הנהלת המשרד".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "תקציב הפיתוח השנתי של משרד הבריאות קוצץ בשנים האחרונות בצורה דרסטית. היקף הצרכים של המשרד בנושא פיתוח ותשתיות הולך וגדל עם השנים ועומד כיום על סך של כארבעה מיליארד שקלים. לצערנו אין קשר בין היקף התקציב השנתי העומד לרשות המשרד לבין היקף הצרכים. על-פי התקציב הקיים בשנת 2007 יוכל המשרד לענות על הצרכים העכשוויים רק בעוד 25 שנה"

 

לגבי מיגון בית החולים "ברזילי" נמסר: "משרד הבריאות במסגרת התוכניות הרב שנתיות שלו, התחיל לתכנן את פרויקט המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים כבר לפני שמונה שנים. התכנון הסתיים לפני חמש שנים, אך עקב קיצוצים דרסטיים בתקציב הפיתוח של המשרד נמנעה האפשרות לבצע את הפרויקט. במשך כל אותה תקופה נעשה ניסיון לגייס תורמים. לצערנו, הדבר לא צלח, כיוון שהאוצר לא הסכים לכך".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מיטל יסעור-בית אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפילו לא בקשה אחת: מויאל
צילום: אמיר כהן
הבטיחו לסייע - ולא החליטו: אולמרט
צילום: דודי ועקנין
מה עם הבתים? פרץ
צילום: ודים דניאל
צילום: ברוך גרוסוולד
כתובת על הקיר: בן יזרי
צילום: ברוך גרוסוולד
מומלצים