שתף קטע נבחר

הבחירות ביפן: הקואליציה חוששת ממפלה

התמיכה הציבורית בראש ממשלת יפן שינזו אבה ובממשלתו צללה השבוע אל מתחת ל-30 האחוזים, והקואליציה נערכת לקראת הפסד צפוי בבחירות לבית העליון בסוף החודש. אם תאבד הקואליציה את הרוב בבית העליון, אבה לא יידרש אוטומטית להתפטר, אך פרשנים מעריכים כי יופעל עליו לחץ רב לעשות כן

מחנהו של ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, עלול לספוג מפלה בבחירות הקרבות לבית העליון של הפרלמנט, הצפויות ב-29 ביולי. פרשנים מציינים כי למפלה שכזו תהיינה השלכות מרחיקות לכת - והיא לא רק תביא לשיתוק מדיני אלא גם תגביר את הלחצים המופעלים על ראש הממשלה להתפטר.

 

הציבור ביפן זועם על הממשלה על רקע ניהול כושל של קרנות הפנסיה - והפרשה גרמה לשפל חסר תקדים בתמיכה בראש הממשלה. הדברים שאמר בסוף השבוע האחרון שר ההגנה פומיו קיומה, שמהם השתמע כאילו הצדיק את ההפצצות האטומיות האמריקניות על הירושימה ונגסקי ב-1945, החריפו את המצב. קיומה התנצל על דבריו מאוחר יותר, ואתמול הודיע על התפטרותו.

 

מספר שתיים במפלגתו הליברל-דמוקרטית של אבה, הידנאו נקגאווה, התייחב היום (ד') להפיג את חששותיהם של המצביעים בכל הקשור לקרנות הפנסיה שלהם, ולהרגיע את הזעם הציבורי שהתעורר בעקבות דבריו של קיומה. "אנחנו מפלגה אחראית. לא נברח מבעיותינו או נתרץ תירוצים", אמר נקגאווה, המכהן כמזכ"ל המפלגה ומנהל קמפיין הבחירות, בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

"אם נוכל לזכות בהבנת הציבור ובאמונו - נצליח", הוסיף. עם זאת, נקגאווה סירב להעריך כמה מושבים הוא צופה שמפלגתו ושותפיה לקואליציה יצליחו להשיג בבחירות הקרובות. למרות התפטרותו החפוזה של קיומה, אבה עדיין ניצב בפני ביקורת חריפה מצד האופוזיציה וכלי התקשורת - על כך שמינה את הפוליטיקאי בעל ההיסטוריה של מעידות לשוניות לתפקיד, ועל כך שלא פיטר אותו מייד לאחר שאמר את הדברים.

 

אבה, ביטחוניסט ניצי המעוניין לחזק את מעמדה הדיפלומטי העולמי של יפן, מונה לתפקיד ראש המפלגה הליברל-דמוקרטית בספטמבר, בתקווה שהפופולריות שלו תסייע למפלגה בבחירות לבית העליון. אבה זכה לשבחים על שהצליח לשקם את הקשרים עם סין השכנה, אך פרשת הפנסיה ואירועים אחרים שהעמידו במבחן את כושר מנהיגותו דחקו את שיעור התמיכה בו ובמפלגתו אל מתחת לקו 30 האחוזים.

 

התפטרותו של קיומה היא ההתפטרות השנייה של חבר קבינט מאז שנכנס אבה לתפקידו. לפני חודשיים, התאבד שר החקלאות, טוֹשיקטסוּ מצוּאוֹקה, על רקע פרשיית שחיתות שבה היה לכאורה מעורב. "מצבה של מפלגתו של האבה הולך ומידרדר", אמר טורו אוממוטו, אסטרטג בכיר בחברת ברקליס.

 

בבחירות שייערכו לבית העליון, זקוקות המפלגה הליברל-דמוקרטית ושותפתה לקואליציה, מפלגת קומיאטו החדשה, ל-64 מסך 121 המושבים שעומדים להצבעה, כדי שיוכלו לשמור על הרוב בבית הנבחרים המונה 242 צירים. מפלגת קומיאטו החדשה שואפת להשיג 13 מושבים.

 

אם תאבד הקואליציה שלו את הרוב בבית העליון, אבה לא יידרש אוטומטית להתפטר, מאחר שהבית התחתון של הפרלמנט הוא זה שבוחר את ראש הממשלה. ואולם, יסונורי סונה, מרצה למדע המדינה באוניברסיטה קיו ביפן, אמר כי אם תזכה מפלגתו של אבה לפחות מ-45 מושבים, יופעלו על אבה לחצים מכל הכיוונים להתפטר - לחץ מתוך המפלגה, ולחץ מצד האופוזיציה וכלי התקשורת.

 

האופוזיציה כבר הודיעה כי תפעל להקדמת הבחירות הכלליות, המתוכננות להתקיים ב-2009, אם תאבד הקואיליציה מכוחה בבחירות לבית העליון. עם זאת, לא ברור אם הצעד ייצא לפועל, מאחר שבבית התחתון - שצריך לאשר את המהלך - נהנה אבה מרוב של שני שלישים מחברי הבית. על כל פנים, אם יחליט לפרוש, מהווה שר החוץ טרו אסו המועמד המוביל להחליפו.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבה. לא יהיה חייב להתפטר
אבה. לא יהיה חייב להתפטר
צילום: רויטרס
קיומה. דבריו לא הועילו
קיומה. דבריו לא הועילו
צילום: רויטרס
מומלצים