שתף קטע נבחר

מורה נבוכים: מי ומי בגבעות ובמאחזים?

נוער הגבעות, ברוך מרזל, הרב דב ליאור, הרב וולפא וגם מועצת יש"ע - מי מאנשי הימין ייקח חלק בקרב הצפוי על המאחזים? סקירה

ועדת השרים לענייני המאחזים שהתכנסה אתמול העירה מתרדמתו את ציבור המתנחלים. תושבי המאחזים ביהודה ושומרון רק שמעו על תחילת הדיון בפינוי היישובים, וכבר הכריזו על תחילתו של מאבק חדש שישאב את כוחו מפעולת הוועדה. "אהוד ברק וחיים רמון נתנו לנו את המתנה הכי טובה שהם יכולים לתת - הלגיטימציה להתחיל במאבק כבר עכשיו", הם מצהירים.

 

על רקע דיוני הוועדה כבר נערכו כינוסי חירום בשומרון ובדרום הר חברון, ונאמני ארץ ישראל הבטיחו כי שבחול המועד סוכות יקומו חמישה מאחזים חדשים כתגובה לדיונים על הפינוי. לקראת המאבק הקרוב, מביא ynet "מורה נבוכים לאנשי המאחזים", המסביר מיהם אותם גופים הצפויים ליטול חלק במאבק, ומה התפקיד שייקח על עצמו כל גוף.

 

נוער הגבעות

ייתכן שמהקבוצה הזו חוששים במערכת הביטחון יותר מכל. מדובר בקבוצה של בין כמה מאות לכמה אלפי בני נוער שאין לה הנהגה מסודרת שאפשר לבוא איתה בדין ודברים. את הקבוצה הזו מאפיינת בעיקר אידיאולוגיה שמשלבת בין תורתו של הרב אברהם יצחק קוק, הרב נחמן מאומן, הרב שלמה קרליבך והרב מאיר כהנא. השילוב יוצר בחורים עם להט ואידיאולוגיה, שמסרבים לפעול לפי עצת הרבנים המתונים, ועוד יותר מכך לפי הוראות הצבא והמשטרה. מדובר באותם הבחורים שמתגייסים בהמוניהם כדי לחסום בגופם את פינויים של המאחזים.

 


נוער הגבעות. צעירים, משולהבים, מוכנים לעימות (צילום: AP)

 

את נוער הגבעות אפשר למצוא בעיקר במאחזים היותר קיצוניים שבגבעות הר חברון, ובהם חוות מעון ומעלה חבר. בשומרון הם גרים בגבעות איתמר, גבעות יצהר והגבעה של תפוח. הקבוצה הגרעינית כוללת גם כמה נשים, שנחשבות לליבה הקשה של נוער הגבעות.

 

הארגונים המשפטיים של הימין

מדובר בארגונים שאחראים על הפן המשפטי של המאבק הכולל בעיקר עתירות לבג"ץ נגד הפינויים. בין הארגונים המסייעים למתנחלים ניתן למצוא את חוננו, הפורום המשפטי למען א"י וזכויות האדם ביש"ע. חלק מהארגונים מספקים למתנחלים מצלמות לצלם את השוטרים המפנים, מספקים לעצורים הכוונה משפטית ומסייעים להם במהלך המשפט. רק לאחרונה פורסם ב-ynet על מעבדה שהקימו אנשי זכויות האדם ביש"ע שבה הם מזהים שוטרים שהשתתפו בפינוי, ומגישים נגדם תביעות.

 

מועצת יש"ע 

מאז יישום תוכנית הההתנתקות נתפסת מועצת יש"ע כגוף פשרן, המעדיף להגיע להסכמים עם אנשי כוחות הביטחון מאשר לגרור את המצב למאבק אלים. בין אנשי הימין יש כאלו ששואלים האם יש מקום למועצת יש"ע במאבק על המאחזים, לאור "הסכם המאחזים" עליו חתמו בשנת 1999. לפי ההסכם בין מועצת יש"ע לשר הביטחון דאז, אהוד ברק, ישובים שיפונו מהשומרון יוקמו מחדש במקום אחר. בפועל, רוב הישובים פונו ומעולם לא הוקמו שנית.


עצרת של מועצת יש"ע בשדרות. רלוונטית למאבק? (צילום: אמיר כהן)

 

בכוחות הביטחון תוהים האם מועצת יש"ע תבחר שוב לפסוע בדרך ממלכתית-מאחדת, או שמא תחליט דווקא הפעם להשתתף במאבק ולהקצות ממשאביה לשם כך. אם תבחר באפשרות השניה, יכול הדבר להוביל לשינוי כולל באסטרטגיית המאבק של גופים בימין. 

  

בעניין מועצת יש"ע אומר פעיל הימין הקיצוני ברוך מרזל: "דבר אחד ודאי, רוב הציבור שלנו הפיק את הלקח מגוש קטיף וצפון השומרון ואני רק מקווה שבימים הללו, של סליחות, ראשי מועצת יש"ע יעשו את חשבון הנפש שלהם ויובילו למאבק נוקב ונחוש. אחרת, הם ימשיכו להישאר בלתי רלוונטיים".

 

מטה "חומש תחילה"

מורכב ממפוני ההתנחלות חומש ושאנור שבצפון השומרון, ופעילי ימין נוספים ביניהם בועז העצני, יוסי דגן ולימור הר-מלך. מטרתו העיקרית של המטה היא לגייס פעילים שישובו אל שטחים שכבר פונו בצפון השומרון, ויישבו אותם מחדש. מאז מאז ההתנתקות הצליחו אנשי המטה לארגן כמה אלפי אנשים שעלו להתנחלות המפונה חומש, ואף התעמתו עם הצבא והמשטרה על רקע רצונם ליישב מחדש את המקום. 

 

מנהיגי הימין הקיצוני

קבוצה של אנשי הימין הקיצוני בהם גם אנשי חזית יהודית לאומית. הכוונה, בין היתר, לברוך מרזל, איתמר בן גביר, אנשי כהנא, אביגדור אסקין ונועם פדרמן - שהוא בעצמו בעל חווה מיועדת לפינוי שנמצאת בין גבעת החרסינה לקריית ארבע.


בן גביר ומרזל בעצרת זיכרון לרב כהנא (צילום: גיל יוחנן)

 

הפחד של גורמי הביטחון הוא פחות מפעולתם של אנשים אלו, ויותר מהשפעתם המשלהבת על פעילים אחרים שעלולה לגרום להסלמה. 

 

ועד רבני יש"ע

מורכב מקבוצת רבנים שתופסת מקום מרכזי בציבוריות הדתית-לאומית. בראש ועד רבני יש"ע עומד הרב דב ליאור, שביסס לעצמו מעמד של פוסק מהשורה הראשונה, והוא נתמך על ידי עשרות אלפי אנשים מהציבור הדתי-לאומי. ועד הרבנים מובילים קו מאוד נוקשה ולא מתפשר, ומערכת הביטחון מתקשה לגרום להם להתפשר ולהגיע להסכמים שונים בעניין פינוי מרצון של מאחזים.

 

תחת הקטגוריה הזו ניתן גם לציין את המטה העולמי להצלת העם והארץ ברשות הרב שלום דב וולפא.

 המטה העולמי מעניק, בין היתר, תמיכה לחיילים שסרבו פקודה על רקע פינוי מאחזים. אנשי המטרה מעניקים צל"שים ופרסים כספיים לחיילים שכאלו, כדוגמאת החיילים שסרבו פקודה בפינוי המשפחות בשוק בחברון.

 

נוער למען ארץ ישראל / נאמני ארץ ישראל

הדמויות הבולטות בארגונים הללו הן דניאלה וייס, נדיה מטר והרב משה לוינגר. הם פועלים בעיקר להקמת מאחזים נוספים. רק אתמול הכריזה התנועה על הקמת חמישה מאחזים חדשים בחול המועד סוכות בשטחי יהודה ושומרון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
חוזרים למאבק על המאחזים
צילום: דודי ועקנין
צילום: איי פי
נוער הגבעות. משולהבים
צילום: איי פי
בן גביר. פוחדים מההשפעה
צילום: חיים צח
מומלצים