שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    לוי אשכול: ראש ממשלה שאהב לאכול

    לוי אשכול אהב מאוד לאכול - בעיקר בשר, ורצוי צלוי היטב. גם אם בשנות הצנע השתדל שלא להיות ראוותן, הרי שעדיין מספרים כי כשהיה אמור להגיע למקום כלשהו, כולם ידעו שיש להכין ארוחה טובה. עופר ורדי מציץ לצלחתו של ראש המדינה השלישי

    הרבה בדיחות סופרו בימיו של לוי אשכול. לראש הממשלה השלישי של מדינת ישראל היה חוש הומור בריא, אך גם הסובבים אותו לא הפסיקו לצחוק - עליו. אולי המפורסמת שבבדיחות שסופרו בזמנו על אשכול, מי שנודע כמתלבט נצחי, הססן ופשרן בלתי נלאה, הייתה על אודות פגישתו עם המלצר. ניגש אליו המלצר ושאל: "מה אדוני ישתה, תה או קפה?" חכך אשכול דקות ארוכות כנצח, שקל ובחן את תשובתו שוב ושוב - עד שהכריע: "הבא לי חצי תה וחצי קפה".

     

    על אף ההלצה, ששיקפה אז את יחסו של הציבור בארץ לראש הממשלה ערב מלחמת ששת הימים, על מחצית ספל הקפה ויתר והסתפק - תמיד - בתה. את המשקה המהביל הגישו לו בכוס זכוכית נטולת ידית, על גבי צלוחית קטנה. את קוביות הסוכר שהניחו עליה נהג לחצות, להניח על לשונו ורק אז ללגום מן המים החמים. "כשהיינו חולים שתינו בבית תה עם לימון", נזכרת תמה שוחט, בתו של אשכול, "בימים כתיקונם ההורים השקו אותנו בתה עם חלב".

     

    "ראש הממשלה אשכול אינו מלקק דבש כלל ועיקר", אמר בשנת 1967 מזנונאי הכנסת, יששכר רוזנפלד, ל"ידיעות אחרונות". בימים עברו, סיפר, היה נוהג לאכול הרבה ובתיאבון. מנות כפולות. לאחרונה, כאשר ביקש מר רוזנפלד להגיש לו מנה כפולה, כרגיל, נאנח לוי אשכול ודחה את ההצעה המפתה: "הזמנים ההם עברו". הצטער מעומק הלב. "עכשיו אני אוכל רק מנה אחת".

     

    "אבא אהב מאד לאכול", אומרת תמה שוחט. "היו בזמנו קופסאות שימורי בשר, שפרסו לפרוסות, טובלים בביצה ומטגנים. בשבילו זו הייתה הפסגה, ואצל אמא היה משטר של סלטים. את סלט הצנון הם אהבו במיוחד". בשר, ורצוי כזה הצלוי היטב, היה המנה המועדפת על אשכול. "העוף הוא המעדן הטוב ביותר של הצמחונים", חייך תמיד. מספרים עליו, ש"נתפס" פעם ממלא את כרסו בחביתה עם בשר שאינו כשר. ראה אותו יעקב הרצוג, יהודי דתי. אמר לו אשכול ביידיש: "או שאתה לא רואה או שאתה לא יושב כאן" - והמשיך לאכול.

     

    "כשאשכול אמור היה להגיע, כולם ידעו שיש להכין ארוחה טובה", אומר לובה אליאב, שהיה עוזרו. "בימי הצנע הוא אמנם השתדל שלא להיות ראוותן, אבל היכן שיכול היה – הוא אכל. והיה לו טעם טוב". אפילו בהגיעו הביתה מן העבודה, כך מספרים, אם מן המטבח עלו ריחות טובים של בישולים, מיהר אל הכיריים, הרים את המכסים וטעם מן הנרקח בסיר, למורת רוחה של אשתו. ואילו בתום הארוחה היה אשכול זה שהוריד את הכלים אל הכיור. "תרמתי את חלקי לארוחה", נהג לומר - והמשיך בדרכו.

     

    סלט צנון

    המרכיבים:

    3 צנונים

    3 בצלים

    שמן קנולה לטיגון

    מלח לפי הטעם

     

    אופן ההכנה:
    1. מגררים את הצנונים בעזרת פומפייה גסה. מניחים בצד כדי שיגירו את נוזליהם.
    2. קוצצים את הבצלים ומטגנים במחבת עם קצת שמן עד להזהבה.
    3. מערבבים את הצנונים ואת הבצל המטוגן. מתבלים במלח ומגישים.

     

    הארה: בשבתות נהגו בבית משפחת אשכול להוסיף לעיסה גם ביצה קשה מגוררת.

     

    עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעל הטור "גולאש לגולש ". אפשר ליצור איתו קשר כאן .

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    לפחות שטף כלים. לוי אשכול
    צילום: משה פרידן, לע"מ
    מומלצים