שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בעקבות דו"ח הסרטן: מה נושמים בחיפה ובדרום?

הדו"ח של משרד הבריאות והאגודה למלחמה הסרטן הצביע, בין השאר, על עליה בשיעור התחלואה בסרטן באזור באר שבע ובאזור חיפה עד שנת 2005. על פי הערכת המומחים, חלק מהתחלואה קשור לזיהום האוויר באזורים אלה. אז מהם החומרים הגורמים למחלות? הנה הרשימה

נתונים שפירסמו אתמול (א') משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן מלמדים על שיעור תחלואה גבוה במיוחד בערים חיפה, תל אביב, באר שבע ועכו.

 

באזור באר שבע נרשמה עליה של 29 אחוז בשיעור הגברים ו-18 אחוז בשיעור הנשים שחלו בסרטן בין 1997 ל-2005. באזור חיפה נרשם המספר הגדול ביותר של חולי סרטן חדשים ביחס לגודל האוכלוסיה: 377 לכל מאה אלף תושבים. שיעור החולים בחיפה נמצא גבוה ב-122 אחוז מהממוצע הארצי.

 

עוד בנושא:

 

לפי הערכת משרד הבריאות, חמישה אחוזים ממחלות הסרטן בארץ - שהם כ-1,250 חולי סרטן חדשים בשנה - נגרמים מזיהום סביבתי, ובעיקר מזיהום אוויר. עם זאת, מחברי הדו"ח קובעים כי לא ניתן לייחס בוודאות את העליות בשיעור התחלואה בישראל לזיהום סביבתי.

 

ואולם, ד"ר מיכה בר חנא, שערך את הדו"ח, אמר ל-ynet כי "שיעור התחלואה הגבוה בחיפה הוא די ברור... התושבים שם מועסקים במפעלים המזהמים, מתגוררים בסמוך אליהם, בעיר צפופה. גם את הממצאים בתל אביב ניתן להסביר בצפיפות ובזיהום האוויר התחבורתי".

 

הזיהום באזור באר שבע, לדעת בר-חנא, נעוץ במפעלי רמת חובב. "יש שם בריכות אידוי בשטח של כ-5 קילומטרים רבועים", הוא מסביר, "שם לוקחים את הכימיקלים המסרטנים הוודאיים, מכניסים עם מים ונותנים למים להתאדות. הגורמים המסרטנים עולים לאוויר ונופלים באיזשהו מקום. הסיכוי שהם תורמים לתחלואה בבאר שבע הוא מאוד הגיוני".

 

אז מהם החומרים שעל פי הערכות המומחים, גורמים לעליה בשיעור התחלואה בסרטן באזור חיפה אפוף הרעלים ובאזור באר שבע, דקות נסיעה אחדות מרמת חובב?

 

רמת חובב: ממסים אורגניים לתעשיה הכימית

אריה ונגר, מדען זיהום אוויר של ארגון "אדם טבע ודין", מפרט על כמה מהחומרים החשודים כמסרטנים הנמצאים באוויר באזור המפעלים ברמת חובב:

 

פחמן ארבע כלורי (CCL4) - נוזל אורגני חסר צבע ובעל ריח מתקתק. ההשפעות הראשוניות שלו הן על הכבד, הכליות ומערכת העצבים המרכזית. הסימפטומים לחשיפה נשימתית אקוטית כוללים חולשה, רפיון איברים, בחילות והקאות. עלול לגרום נזק גם לכבד ולכליות. פחמן ארבע כלורי ידוע כמסרטן בבעלי חיים וחשוד כמסרטן בבני אדם.

 

דיכלורו-מאתאן (DCM) – נוזל אורגני חסר צבע המשמש כממס וכחומר למיצוי וניקוי בסינתזות אורגניות. עלול להשפיע על מערכת העצבים הכבד והכליות, ועלול לגרום מצוקה נשימתית, דופק לא סדיר, בחילות והקאות. גם החומר הזה מסווג בקבוצת החומרים הידועים כמסרטנים בבעלי חיים, וחשודים כמסרטנים בבני אדם.

 

תרכובות אורגניות נדיפות – תערובת של פחמימנים רוויים, פחמימנים בלתי רוויים, פחמימנים ארומטיים ותרכובות נוספות. חלק גדול מהחומרים משמשמים כממסים או כחומר גלם בתהליכים תעשייתיים שונים. לדברי וגנר, תרכובות אורגניות נדיפות נפלטות ממפעלים שונים ברמת חובב. חלקם הגדול של חומרי התרכובות הללו חשוד כמסרטן וחלקם ידועים כמסרטנים ודאיים בבני אדם. בין החומרים הידועים כמסרטנים ניתן למצוא את הבנזן ונגזרותיו.

 

פורמאלדיהיד (h2cO) – חומר שיכול להיפלט מתעשיות שונות. לפני כשנתיים הרשות הבינלאומית לחקר הסרטן שינתה את הסיווג שלו מחשוד כמסרטן בבני אדם למסרטן ודאי בבני אדם. יכול להיווצר או להיפלט כתוצר ביניים בתהליכים כימיים שונים.

 

חיפה: חומרים שמקורם בתעשיית המתכת

ומה לגבי אזור חיפה? מהקואליציה לבריאות הציבור, אשר לאורך השנים אספה מידע אודות חומרים מסרטנים באזורי הארץ השונים, ובפרט באזורי חיפה, נמסר כי בעיר הצפונית החומרים הנפלטים לאוויר הם דיוקסינים ופורנים שמקורם מתעשיית מיחזור המתכת, ייצור המלט, שריפת פלסטיק (למשל שריפת הבידוד העוטף חוטי מתכת ונחושת) וכ"ד.

 

"מדובר בחומרים בעלי השפעות על מערכות החיסון והמערכת ההורמונלית. אלה הם חומרים הידוע בעולם כמסרטן ודאיים", אומרים בקואליציה.

 

"ארסן (AS), קאדימיום (CD) וכרום 6 ערכי (CR+6+6), ממשפחת המתכות הכבדות, מקורם הוא בעיקר מתעשיית מיחזור המתכת, מתעשיות כימיות שונות, מחומרים לטיפול בצנרת מים וכו', ומדובר בחומר הידוע כמסרטן.

 

ניקל (NI)– חלק גדול מהמקור שלו הוא משריפת מזוט כבד. כל המקומות שבהם השתמשו בתחנות אנרגיה על מזוט זיהמו את האזור במשך שנים בניקל. בקואליציה מביאים כדוגמא לכך את תחנת הכוח רידינג, שבמשך שנים עבדה על מזוט, וכן את אזור בתי הזיקוק וחברת החשמל בחיפה.

 

חומרים נוספים בחיפה מקורם בתעשיות האלקטרו-כימיות שפעלו בעבר ליד עכו, כשהחומר החשוד כמסרטן הוא VCM – וניל כלוריד מונמר. בנוסף, יש לחומר השפעות בריאותיות דוגמת פגיעה בכבד.

 

בנזן (C6H6) שהוא הוא חומר המתנדף מדלק ומסרטן וודאי. הוא נפלט בין השאר משימוש במכוניות, תחנות דלק ובעיקר מהתעשיות הפטרו-כימיות ובתי הזיקוק שבאזור חיפה. מקור נוסף הם מיכלי אחסנה של דלק באזור מפרץ חיפה – מיכלים אלו, בעיקר בתקופת הקיץ, פלטו הרבה בנזן.

 

התגובות

בעקבות הדו"ח קראו ארגוני הסביבה לממשלה לפעול על מנת להפחית את מימדי הזיהום בארץ, ולטפל בכל אותם גורמי תחלואה. ח"כ דב חנין, יושב ראש עמית של השדולה הסביבתית בכנסת, קרא להקמת ועדת חקירה ממלכתית בנושא. "למגפת הסרטן בישראל אחראית לא יד נעלמה מלמעלה אלא ידיים גלויות ידועות ומוכרות לכולנו של אינטרסים כלכליים רבי עוצמה".

 

בארגון "אדם טבע ודין" ציינו כי שלושת הערים המובילות (לרעה) את דו"ח רשם הסרטן הן ערים שבהן נרשמו גם חריגות חוזרות ונשנות מתקני איכות האוויר במסגרת מערכת הניטור הארצית ומקורבים למרכזים תעשייתיים הפולטים מזהמי אוויר, דוגמת התעשייה הכימית במפרץ חיפה ואזור התעשייה ברמת-חובב, או למרכזים תחבורתיים צפופים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
חומרים מזהמים נדיפים. רמת חובב
צילום: חיים הורנשטיין
קרבה מסוכנת? רמת חובב ובאר שבע
צילום: אלכס קולומויסקי
רעלנים הידועים כמסרטנים. אזור התעשיה במפרץ חיפה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים