שתף קטע נבחר

יפן חזרה בה: לא תצוד לוויתנים גדולי סנפיר

הודעתה לפני חודש של יפן, לפיה תצוד השנה אלף לוויתנים "לצורך מחקר" - ביניהם 50 לוויתנים גדולי סנפיר - עוררה לא רק גל מחאה עולמי אלא גם עימות דיפלומטי עם אוסטרליה. לאחר שראש הממשלה האוסטרלי החדש הורה לשגר ספינה שתעקוב ותאסוף ראיות נגד היפנים, הודיעה טוקיו במפתיע: "גדולי הסנפיר" לא יכללו בציד השנה

יפן הודיע בסוף השבוע כי חזרה בה מכוונתה לכלול לוויתנים גדולי סנפיר (HUMPBACK) במסע הציד השנתי באזור אנטרקטיקה, בו החלה לפני כחודש.

 

בחודש שעבר הודיעה יפן כי במסע הציד הנוכחי בכוונתה לצוד כאלף לוויתנים מסוגים שונים, וביניהם - לראשונה מזה ארבעה עשורים - גם 50 לוויתנים גדולי סנפיר - בעלי חיים מוגנים על פי אמנה בינלאומית משנת 1966. לוויתנים אלה הם בין היונקים הימיים הגדולים בעולם, אך על אף גודלם הם מסוגלים לזנק אל מחוץ למים, ומעוררים סקרנות רבה בקרב שוחרי טבע, בשל השירה הייחודית באמצעותה הם מתקשרים אלה עם אלה.

 

ציד הלוויתנים בו מתמידה יפן מעורר בכל שנה ביקורת חריפה בעולם, ואולם נוכח ההודעה היפנית הביקורת השנה הייתה אף חריפה מבעבר. במדינות רבות ברחבי העולם יצאו מפגינים למחות מול נציגויות יפן, וארגוני סביבה ובעלי חיים שיגרו מכתבי מחאה רשמיים לממשלה בטוקיו.

 

עוד בנושא:


לוויתן גדול סנפיר (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

הגדיל לעשות ראש ממשלת אוסטרליה החדש, קווין ראד, שהודיע כי ישגר ספינת סיור של הצי האוסטרלי לעקוב אחר הספינות היפניות ולתעד את מעשיהם. ראד הסביר כי מטרת המעקב היא לאסוף ראיות שייתכן וישמשו את אוסטרליה בתביעה בבית הדין הפלילי הבינלאומי, בניסיון לעצור את מסע הציד.

 

ההודעה הדרמטית עוררה מתיחות רבה בין טוקיו לקנברה. החשש היה שעימות בין הספינות לא יסתיים בתקרית דיפלומטית, ולכן הדגישה אוסטרליה כי כלי הנשק שמצויים בדרך קבע על הספינה יורדו אל הסיפונים התחתונים.

 

יפן: זו לא כניעה ללחץ; הציד יימשך 

בסוף השבוע יצא דובר ממשלת יפן לעיתונאים ובפיו בשורה: "יפן לא תצוד לוויתנים גדולי סנפיר", אמר נובוטקה מצ'ימורה. "אוסטרליה הביעה בפני יפן התנגדות חריפה בנושא זה, ואני מקווה שההחלטה הנוכחית תוביל לשיפור היחסים בין שתי המדינות".

 

ועם זאת ציין מצ'ימורה כי יפן אינה נכנעת ללחץ האוסטרלי בנושא זה, אלא רק משעה את ציד הלוויתנים גדולי הסנפיר לשנה או שנתיים, לצורך המשך שיחות עם נציבות הבינלאומית ללוויתנים (IWC) - גוף פיקוח בינלאומי. מצ'ימורה הדגיש כי צי ספינות הציד היפניות ימשיך במשימתו חרף הביקורת הבינלאומית, וטען כי בין יפן לאוסטרליה קיימים הבדלים תרבותיים בסוגיה הזו. "האוסטרלים רואים בלוויתנים יצורים חביבים - דבר שאינני מבין. מתברר שהם מעניקים שמות לכל לוויתן ודעת הקהל בנושא הזה חזקה מאוד", אמר הדובר.

 

מחאה נגד ציד לוויתנים (צילום: Greenpeace) 

 

שר החוץ האוסטרלי בירך על ההודעה היפנית אך קרא לטוקיו לעצור את מסע הציד, והבטיח כי קנברה תמשיך להפעיל לחץ בנושא הזה, ולא תשנה את תוכניתה לשגר ספינה שתעקוב אחרי היפנים. "ממשלת אוסטרליה מאמינה כי אין שום הצדקה אמינה לציד של אף לוויתן", אמר סטיבן סמית' באמצעות דוברו.

 

יפן: הציד - "למטרות מחקר"

אמנה בינלאומית שאומצה בשנת 1986, אוסרת על ציד מסחרי של לוויתנים באופן כללי. ואולם יפן המשיכה בציד של עשרות עד מאות פריטים מדי שנה באומרה שמדובר בציד למטרות מחקר - טענה שארגוני הסביבה דחו על הסף. במקביל פועלת יפן, יחד עם נורווגיה ומדינות נוספות, כדי להשפיע על 78 החברות בנציבות ה-IWC לצמצם את החרם על ציד לוויתנים, במטרה להסירו כליל.

 

ביפן טוענים כי אכילת בשר לוויתנים הוא מנהג הנטוע בתרבות היפנית מהמאה ה-15. עוד טוענים ביפן כי לוויתנים הם אמנם יונקים מיוחדים במינם, אולם חלקם אינו נמצא בסכנת הכחדה ולכן אין כל מניעה לצוד אותם כפי שדגים דגים בים. המחקר, לטענת היפנים, מסייע בלימוד של המינים השונים וסביבת חייהם. בהקשר של לוויתנים גדולי סנפיר אמרו ביפן כי אוכלוסייתם בעולם עומדת על 30 עד 40 אלף פריטים - "ולציד של 50 פריטים לא תהיה השפעה משמעותית".

 

מנגד טוענים פעילי סביבה ושוחרי בעלי החיים כי מדובר בניסיון של ממשלת יפן להשאיר את תעשיית ציד הלוויתנים בפעולה וכי מדובר במניעים כלכליים. על פי ההיתר של ועדת הלוויתנים הבינלאומית, בשר היונקים שניצודו נמכר למאכל אולם ביפן שוללים את הטענות כאילו היא ממשיכה בציד ממניעים כלכליים.

 

עד הגדרתם כמינים מוגנים, נצודו הלוויתנים גדולי הסנפיר מעל למכסות עד שכמעט הוכחדו. מאז כניסת החרם על הציד לתוקף התאוששה האוכלוסיה העולמית, אך מומחים מדגישים כי מדובר בלוויתנים החיים בלהקות ורגישים לשינוי, "וכל ציד אפילו של פרט בודד יפגע בהם". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוויתן גדול סנפיר
צילום: רויטרס
אחת מספינות הציד היפניות בחודש שעבר
צילום: איי פי
מומלצים