שתף קטע נבחר

הרב שטיינזלץ: תלמידיי קיבלו צל"ש מלמעלה

המחבלים שהגיעו לכפר עציון חדרו ל"מקור חיים" - "אם ישיבות החסידוּת" בציונות הדתית. נשיא הישיבה, הרב עדין שטיינזלץ, מספר בראיון ל-ynet על דרכה החינוכית המיוחדת ועל הסימן משמיים שקיבל בסוף השבוע לצדקת הדרך

מי שנקלע ביום חמישי האחרון לקיבוץ כפר-עציון יצא קצת מבולבל: ברדיו דיווחו על חדירת מחבלים לישיבת מקור-חיים השוכנת במקום, אבל את האוויר הקר לא פילחו כדורי אקדח או זעקות היסטריה אלא רק קולות שירה וריקודים. זמן קצר לאחר שהסתיים האירוע בשלום ומייד אחרי שנותקו שיחות הטלפון המרגיעות להורים, פינו את מקומם התחקירים והשחזורים הבנאליים לטובת ביטויי השמחה הספונטניים - הדרך האופיינית כל כך לתלמידי אם ישיבות "החסידוּת הארצישראלית" להודות לא-לוהים על נס ההצלה.   


רוקדים ומחנכים. הצילומים מתוך אתר "ישיבת מקור חיים" 

 

מוסדות מקור-חיים, בנשיאות חתן פרס ישראל הרב עדין אבן-ישראל (שטיינזלץ), הוקמו בשנת 1984 בשכונת בקעה בירושלים. מה שהחל כעוד ישיבה תיכונית הפך תוך זמן קצר לרשת חינוכית ענפה הכוללת גם בית ספר יסודי, חטיבת ביניים וישיבה גבוהה – כולם בעלי אופי חסידי, וכיום פועלים בה אף תכנית מיוחדת להכשרת מחנכים ו"בית מדרש להתחדשות" המיועד לקהל הרחב. בראש הישיבה התיכונית עומד הרב דב זינגר, מראשוני מלמדי החסידות בבתי המדרש של הציונות הדתית, והיא מונה כיום כ-300 תלמידים ב-9 כיתות ט'-י"ב. ברשימה המגוונת של המלמדים בישיבה, בעבר ובהווה, ניתן לזהות את הרב יצחק מנדלבאום, הרב מנחם פרומן, הרב שג"ר, הסופר מיקי שיינפלד, הבמאי והשחקן הרב ברוך ברנר ורבים אחרים.  

 

"לכל אדם יש צליל"

בשיחה מיוחדת שקיים היום עם ynet בעקבות אירועי סוף השבוע, מספר נשיא הישיבה, הרב עדין אבן-ישראל (שטיינזלץ), על דרכה המיוחדת של "מקור חיים" בנוף הישיבות התיכוניות: "עיקרה של הישיבה היא ברצון לגדל את התלמידים שבה, כך שכל אחד ואחד מהן יגדל לגודל ולאופן הראוי לדרכו, נפשו ומהלכו שלו". הרב מסביר כי "אף על פי שהכל נכלל בדרכי התורה והמצוות - לכל אדם יש את הצליל והנעימה שלו. אנחנו רק רוצים לתת לילדים ולנערים האלה את התנופה לגדול בעצמם".

  

בשיטה עליה מצביע הרב שטיינזלץ משתדל הצוות החינוכי לעשות הכל כדי שהילדים יאהבו את חובותיהם ולא רק יעשו אותן. "גם התוצאות יוצאות דופן", הוא מגלה, "הם לומדים ומשקיעים בעבודת ה' הרבה מעבר לזמן שהם מחויבים בו ומכניסים את נשמתם לתוך זה. אני חושב ש'כל רואיהם יכירום' - במעשיהם, באורחותיהם ואפילו בפרצופיהם".   


פצועי הפיגוע מפונים מהמקום (צילום: חיים צח)

 

את חדירת המחבלים ביום חמישי מפרש נשיא הישיבה כהוכחה לצדקת הדרך: "באותו אירוע ראינו שלמרות שהישיבה איננה 'צבאית' - כשיש צורך למעשה גבורה גשמי יש מי שיעשה אותו בדרך הטובה והמוצלחת ביותר. זה עוד ביטוי לכך שכל אחד מוצא את הכיוון שלו".

 

הרב שטיינזלץ הוא הנשיא, אך בפועל הוא שומר על קשר הדוק ומעורבות אישית בנעשה בישיבה, "החל בקביעת מדיניות ועד לעיסוק בענייניהם של המורים ובצרות הקטנות של התלמידים". עם חיסול המחבלים בשבוע שעבר הוא הגיע למקום האירוע כדי לעודד ולחזק: "העובדה שזה נגמר באימה קצרה ולא בפגיעה רצינית היא נס גדול. מייד אחרי המעשה אמרתי לתלמידים שהם נבחרו להיות אלה שמייצגים את קדושת ישראל, הם נעשים צאנו של הקדוש ברוך הוא, והם צריכים לראות בזה אות הצטיינות והכרה מלמעלה שהם בדרך הנכונה וראויים לכך. אני רק מקווה שיצאנו ידי חובה בסימן הזה ולא נזדקק לעוד סימנים".  


ראש הישיבה ב"יום סבא וסבתא" במקור חיים

 

חוגים וסדנאות לכתיבה יוצרת, ציור ואפילו קולנוע מועברים היום כמעט בכל ישיבה תיכונית, אבל רק ב"מקור חיים" ניתן לשלב בין כתיבת סת"ם לג'אגלינג ובין סיור וניווט לדרמה או בישול. מי שיציץ בלוח האירועים לחודשים טבת ושבט יגלה לצד סמינריון הכלכלה ויום העיון בביולוגיה גם סדנת זהירות בדרכים מיוחדת של עמותת "אור ירוק", התוועדויות חסידיות ואפילו "יום צום שתיקנו" לאור אירועי החודש שעבר – רצח הבוגרים דוד רובין ואחיקם עמיחי.

  

הרב שאול וינגורט, ר"מ כיתה י"ב 1, ממחיש את ייחודיות הישיבה: "מספרים על תלמיד ישיבה שנכנס בבהלה לבית המדרש וסיפר: 'חלמתי על הקב"ה'. שאלו אותו כולם: 'נו, מה הבעיה? זה טוב מאוד! זה אומר שאתה חולם עליו הרבה במהלך היום'. ענה הבחור: 'זו בדיוק הבעיה. שכבר עשרים שנה לא חשבתי עליו'". וינגורט מספר על ישיבה חסידית ששמה דגש חזק על רמה גבוהה של עבודת ה' ונותנת מקום לעבודת התפילה. "מעודדים פה שיח בין-אישי שיכול להביא לשיח עם בורא עולם", הוא אומר, "הקב"ה מאוד רלוונטי כאן. הוא בהחלט חלק מהסיפור".


לומדים גם דרך הרגליים

 

בנוסף מספר המחנך על שילוב מוצלח של שתי דרכים שונות בעבודת ה': "בגסות אפשר לומר שהרב עדין זה חב"ד והוא בגישה של לעבוד קשה ואף פעם לא להיות מרוצה ממה שאתה עושה. לעומתו, הרב דב זה ברסלב, והוא מאמין בהכלה ושמחה ממקום של התבוננות בנפש".  

 

"התלמידים מאוד אוהבים את הישיבה, וזה מעיד על הייחודיות שלה", מוסיף הרב וינגורט. "הם שמחים שהם פה, מזוהים עם המקום מרגישים חלק ממנו. הישיבה היא גם של התלמידים. כולם מעצבים יחד את דרכה. כל אנשי הצוות – רבנים, מורים ומדריכים, יחד עם התלמידים. כל אחד נותן מעצמו ומעצב את הישיבה. גם מהמקום שלי כרב אני יכול לומר לך שאנחנו כל הזמן לומדים ומתקדמים, בעבודת ה' ובעבודה החינוכית. כר"מים משקיעים בנו הרבה מאוד בסדנאות ובישיבות צוות".

 

תוכנית לפל"ף

בשנים האחרונות הוקמה ב"מקור חיים" תכנית "לפני ולפנים" (לפל"ף), במטרה להחדיר את הרוח החינוכית-חסידית של הישיבה בקרב "פרחי ההוראה" ולהפיץ את תורתה למוסדות חינוך נוספים. התכנית נבנתה בשיתוף עם מכללת יעקב הרצוג להכשרת מורים באלון שבות, כשלסטודנטים ניתנת אפשרות לשלב בין הלימודים בשני המקומות. בשלב הבא הוקם "בית המדרש להתחדשות" שפנה למורים ומנהלי בתי ספר, ובהמשך נפתח אף לציבור הרחב.


מסמנים לעצמם איחורים. חינוך לאמון 

 

עמרם מרגלית, בוגר "מקור חיים" ומאנשי בית המדרש, מספר על תפיסתו את המקום כתלמיד: "יש שם תחושת משפחתיות מדהימה. כל אחד מרגיש בבית כי מקבלים אותו כמו שהוא ונותנים מקום לכל השיגעונות שלו. כשאתה מאחר לבית מדרש – אתה זה שמסמן לעצמך את האיחור הזה. כבר מכיתה ט'. התלמידים גם מנהלים הרבה מאוד דברים בישיבה – הם חברים בוועדות תחזוקה, אירועים וגם לימודים.

 

"אני חושב שבהרבה מקומות מדברים על אמון ובעצם מחדירים לך בכח את הדברים, אבל במקור חיים לסיסמאות ולקלישאות יש גם כיסוי".  

 

"הרב זינגר מאמין בחיפוש הנקודה הטובה אצל כל תלמיד. כשמישהו אומר 'לא הבנתי כלום' הוא ישאל אותו 'מה כן הבנת'. זו דרך החינוך שלו. למצוא ולצרף עוד ועוד נקודות טובות. מאמינים פה שהכל טוב, גם אם יכול להיות הרבה יותר טוב. אין צורך לבלוש ולחפש כל הזמן מה רע".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב שטיינזלץ
צילום: הרב חיים ריצ'מן
ברוח חסידית. ישיבת מקור חיים
מתוך אתר ישיבת "מקור חיים"
ישיבת מקור חיים
מתוך אתר ישיבת "מקור חיים"
מומלצים