שתף קטע נבחר

עבר בקריאה ראשונה: החוק שיכשיר תרומת אברים

ברוב מוחלט ללא מתנגדים עבר בכנסת בקריאה ראשונה החוק הקובע כי גם מוות מוחי בלתי הפיך ייחשב כזמן המוות. החוק הוא תולדה של הסכמה היסטורית בין הדת לרפואה באשר לקביעת המוות. המשמעות: אלו שלא חתמו על אדי מסיבות דתיות, יוכלו להיות רגועים ובטוחים שזמן המוות יהיה לרוחם של הרבנים. להערכת יוזם החוק, ח"כ שנלר - בתוך כשנה יוכפלו תרומות האברים בישראל

ברוב של 10 בעד, 2 נמנעים ואף מתנגד העבירה אמש (ג') הכנסת בקריאה ראשונה את חוק קביעת זמן המוות. הצעת החוק קובעת הגדרות מפורשות לקביעת זמן המוות, שהובאו לאחר משא ומתן ממושך שקיים ח"כ עתניאל שנלר,

יוזם החוק, עם החוגים הדתיים. החוק צפוי להביא להגדלה משמעותית של מספר החותמים על כרטיס אדי, ועל מספר כפול של אברים שניתן יהיה להשתיל.

 

סוגיית קביעת זמן המוות עלתה במטרה לחבר את הציבור הדתי אל תרומות האברים. ציבור זה נוהג להיוועץ בסמכות רבנית ולצורך כך ביקשו חברי ועדת הרווחה והבריאות של הכנסת להגיע למצב בו גם פוסקי ההלכה החשובים בישראל והרבנות הראשית יסכימו על הגדרת מותו של התורם, סוגייה שאין עליה הסכמה עד היום.

 

במשך חודשים ארוכים ניהל ח"כ עתניאל שנלר (קדימה) משא ומתן עם גורמים שונים בעולם החרדי ובקרב הציבור הדתי, עד שהושגה ההסכמה ההיסטורית שהביאה לגיבושה של הצעת חוק הגדרת המוות המוחי. לפי הצעת החוק נקבע כי זמן המוות יהיה מצב בו מותו של האיש נקבע על ידי רופאים מוסמכים, על פי פרמטרים קבועים (העדר לחץ דם, העדר נשימה עצמונית, העדר תגובה של האישונים ורפלקסים נוספים). בתוך כך, הפסקת פעילות המוח תיקבע באמצעות בדיקה במכשירים אובייקטיבים (דוגמת מכשיר ה-CFM הבודק פעילות חשמלית מוחית).

 

רופאים שייקבעו את המוות - לא יהיו קשורים להשתלות

נוסף על כך, הוגדר כי הצוות המוסמך לקבוע מוות בכל בית חולים יכלול לפחות שני רופאים בכירים שאינם שותפים בשום צורה להשתלת אברים. רופאים אלו לא יטפלו בחולה, ולא ייצגו אינטרס של חולה אחר הזקוק להשתלה. רופאים אלה יעברו השתלמות מיוחדת על ידי ועדה בה יהיו חברים רופאים בכירים מתחומי ההרדמה, הטיפול הנמרץ, הנוירולוגיה, אנשי דת ואתיקה. בכל מקרה, תוכל המשפחה שיקירה מועמד להגדרת המוות המוחי להיוועץ כרצונה בסמכות רבנית משלה, והיא תוכל לאשר או לשלול תרומת אברים גם לאחר קביעת המוות המוחי.

 

חותמים עכשיו:

 

פרויקט תורמים לחיים:

  • 31 אלף חותמים - שיא כל הזמנים באדי
  • מתלבטים? היכנסו לפורום אדי ב-ynet

     

    בחודש אוקטובר האחרון עברה הצעת החוק של ח"כ שנלר בקריאה טרומית. מאז ועד לקריאה הראשונה היום הוספו סעיפים נוספים הקובעים את ההכשרה הרפואית אותה יעברו הרופאים שיוסמכו לקבוע את זמן המוות, והושגה הסכמה רחבה בקרב כלל החוגים הדתיים כי המוות המוחי יענה להגדרה ההלכתית של מותו של האדם ויאפשר לנצל את האיברים להשתלה.

     

    השמת החוק: בתוך פחות משנה

    "עד היום קביעת זמן המוות נעשתה על פי מות הלב והנשימה", מסביר ל-ynet ח"כ שנלר, "עם זאת מוות כזה מנע תרומת איברים מנפטרים רבים שאיבריהם כבר לא התאימו להשתלה. מקובל שמוות מוחי הוא בלתי הפיך, והוא מוות לכל דבר. קביעת זמן המוות כמוות מוחי, בעוד שאר האיברים ממשיכים לפעול, יאפשר לתרום הרבה יותר איברים, וחשוב מכך - הושגה הסכמה מלאה בקרב הקהילה הרפואית, בחוגי אתיקנים, משפטים ורבנים כי המוות המוחי יוגדר כזמן המוות".

     

    בתוך כחודש צפוי החוק לעבור את הקריאה השניה והשלישית, לאחריו תתחיל הכשרתם של הרופאים שיוסמכו לקבוע את מותו של האדם. כאמור, רופאים אלה לא יעסקו בהשתלות איברים ולא יהיו בין מטפליו של הנפטר או התורם, זאת כדי למנוע חשד לאינטרס. ההכשרה צפויה להימשך כחצי שנה, לאחריה צפויה תחילת החלת החוק.



  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    החלת החוק החדש תגרום להכפלת ההשתלות בישראל
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    יוזם החוק, ח"כ עתניאל שנלר
    צילום: מיכל פטל
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים