שתף קטע נבחר

31 אלף חותמים - שיא כל הזמנים באדי

גולשי ynet הקפיצו לשיא של כל הזמנים את מספר החותמים על כרטיס אדי: יותר מ-31 אלף איש חתמו בתוך חודש אחד על הסכמה לתרומת אבריהם לאחר מותם, מתוכם לא פחות מ-22 אלף איש באמצעות הטופס המקוון ב-ynet - היקף שנרשם בדרך כלל בפרק זמן של שנה ויותר. מרכז ההשתלות נאלץ להסתייע בחברת כ"א לתגבר את המוקד, וגדי בן דרור, אחיו של אדי, שעומד בראש האגודה על שמו אומר: מספר החותמים הוא רק קצה הקרחון במהפכה שיצר ההישג של ynet

לא פחות מ-22 אלף מגולשי ynet חתמו בחודש האחרון על כרטיס אָדי לתרומת אברים באמצעות הטופס המקוון באתר. לאלה נוספו עוד כ-5000 איש שהתקשרו ישירות למשרדי המרכז הלאומי להשתלות וביקשו לנפק להם כרטיס תורם, ועוד 4000 איש שחתמו בסניפי רשת בתי הקפה "ארומה" בעקבות המבצע ב-ynet. בסך הכל חתמו יותר מ-31 אלף איש על כרטיס אדי בחודש אחד, הישג שהוגדר במרכז להשתלות כ"היסטורי".

 

"זה היה חודש מפתיע ובלתי צפוי בכל היבט", אומרת בהתרגשות תמר אשכנזי, מנהלת המרכז להשתלות. "המבצע של ynet העלה את נושא תרומת האברים לראש סדר היום במהירות מטאורית".

 

על מנת להכיר בגודל ההישג של גולשי ynet, נכון לבחון את נתוני העבר: במרכז הלאומי להשתלות התרגלו לממוצע של כ-3000 חתימות חדשות בחודש בלבד, וגם הנתון הזה הושג בדרך כלל במאמץ ובהשקעה גדולה בקמפיינים נרחבים שנערכו באירועים ובירידים המוניים, כמו פסטיבל "טעם העיר", שבוע הספר העברי ועשרות כנסי חיילים משתחררים. בכל שנת 2004 כולה חתמו על כרטיס התורם 28 אלף אזרחים. בשנת 2005 חתמו 24 אלף איש בלבד, ובשנת 2006, שנחשבה לשנת השיא בפעילות האגודה והמרכז - חתמו 45 אלף איש.

 

פרויקט תורמים חיים:

 

 

"מדובר במהפכה חברתית"

 

"אנחנו עדים למהפכה חברתית של ממש", אומרת דבורה שרר, מנהלת השיווק של המרכז הלאומי להשתלות ומי שנענתה ליוזמה של עורכי ynet לקיום המבצע. שרר מספרת על עשרות טלפונים נרגשים שמתקבלים מדי יום במרכז, חלקם מפתיעים גם את ותיקי העובדים: "מדי יום מתקשרים עשרות אנשים מארגונים שונים ומבקשים להצטרף לפרויקט ולהציל חיים. נציגים של רשויות מקומיות, הנהלות של חברות כמו סלקום, אל על, תנובה, בנקים, ארגוני המורים, סודה קלאב ועוד. במקביל פנו אלינו בשבועות האחרונים גם נציגים מקהילות יהודיות בחו"ל, ואמנים רבים שביקשו להתנדב ולתרום לפעילויות של מרכז ההשתלות".

 

"אנחנו רואים בימים האלה רק את קצה הקרחון במהפכה הגדולה שיצר הפרויקט של ynet", אומר גדי בן דרור, העומד בראש אדי, האגודה לקידום ההשתלות בישראל הנושאת את שם אחיו המנוח. הוא מציין כי אף שמספר החתומים על כרטיס אדי עומד על 8 אחוזים מכלל האזרחים – שיעור ההסכמה לתרומת אברים בקרב אותו קהל עומד על 45%. כלומר, ההישג גדול עוד הרבה יותר על רקע המודעות כלפי הנושא שעורר ynet.

 

"ההישג הגדול הוא החשיפה העצומה שהנושא קיבל בציבור" אומר בן דרור. "אנחנו והציבור נזכה ליהנות מהתוצאות ארוכות הטווח של המודעות הזו בשלב מאוחר יותר, בעלייה בהיקף ההסכמות לתרומת אברים מהמשפחות. גם אנשים שלא חתמו על כרטיס אדי אבל נחשפו לנושא הזה עכשיו, שינו או חיזקו את עמדתם לגבי התרומה, וזה דבר גדול".

 

שינוי מהותי גם בגישת הממסד

 

לצד העלייה הדרמטית במודעות הציבורית, שהביאה לעלייה הניכרת במספר החותמים, מדווחים גורמים שונים גם על מגמה של שינוי ממשי ביחס הממסד. "משרד החינוך הכניס את נושא תרומת האיברים לתוך מערך שיעורי החובה, ו-80 אלף תלמידים יעברו השנה הדרכה בנושא", אומרת שרר.

 

גם בכנסת מורגשת רוח חדשה. בן דרור קושר את השינויים בירושלים ישירות למבצע של ynet: "השינוי בגישה בסוגיית המוות המוחי הן מצד הרשויות הרפואיות והן מצד רשויות הדת, וההתקדמות הגדולה שנרשמה בנושא - יש לי הרגשה חזקה מאוד שזה קשור רק לחשיפה שהחלה ב-ynet", הוא אומר.

 

בן דרור התייחס לחוק קביעת מוות מוחי-נשימתי שיזם ח"כ ענתיאל שנלר מקדימה, ואושר אתמול בוועדת השרים לחקיקה. "בחודשיים-שלושה הקרובים החוק הזה יעבור, ואנחנו מעריכים שבעקבותיו יוכפל מספר התורמים". אמר ח"כ שנלר ל-ynet. לדבריו, "הציבור הישראלי הרבה יותר חם ממה שנוטים לחשוב, הוא הרבה יותר נרתם, צריך רק לרתום אותו".

 

חברת כ"א נשכרה לסייע בעומס

 

אשכנזי, שרר ועובדי המרכז הלאומי להשתלות ניצבים כלא-מאמינים נוכח זרם החותמים, שמסרב, לשמחת כולם, להיעצר. הצלחת הפרויקט הפתיעה גם את האופטימיים שבהם, והמרכז נאלץ לשכור חברת כוח-אדם חיצונית על מנת להתגבר על העומס, לטפל בכל הפניות ולהפיק לכל החותמים כרטיסי תורם. בתוך שבועיים, כך מקווים במרכז, יקבלו כל החותמים החדשים את הכרטיס לביתם. "חשוב לנו לומר לכל מי שחתם דרך הטופס המקוון ב-ynet שכל הנתונים שלו שמורים אצלנו, שום דבר לא הלך לאיבוד, והכרטיס בדרך", אומרת אשכנזי.

 

עם זאת, למרות ההיקף העצום של החותמים, בפועל עדיין לא עלה מספר ההשתלות.

 

"זהו תהליך שבדרך כלל נמשך זמן, ופירותיו מבשילים לאט יותר", מסבירה אשכנזי, אולם במקביל מספרת שמתאמות ההשתלה בבתי החולים מדווחות על שינוי אמיתי ביחס של המשפחות כלפיהן. השינוי האיטי הזה, לדבריה, יוצר את תחושת האופטימיות.

 

בן דרור מסכים עם אשכנזי ומבין שבעתיד כל חתימה תהפוך למהלך מוחשי של הצלת חיים. "אני אפילו לא יכול להעריך עד כמה השינוי הסופי יהיה תהומי, שכן עם כל ההתפתחויות שנדחפו בחודש האחרון, נראה שכאשר יושלם התהליך תהיה בתחום הזה פריצת דרך היסטורית".

 

היעד: 120 אלף חותמים חדשים

 

גם יון פדר, העורך הראשי של ynet, זוקף את הסיכום המרשים של החודש הראשון במבצע לזכות הגולשים:

 

"מהדיאלוג הממושך והאינטראקטיבי שלנו עם הגולשים היה לנו ברור שציבור הקוראים לא יהיה אדיש למבצע החשוב הזה, ויתגייס למענו בהמוניו. אני רוצה להודות מכל לב לרבבות שנרתמו לקריאתנו, אך באותה נשימה מבקש להזכיר כי מאות חולים עדיין ממתינים לתרומה שתציל את חייהם. לפיכך, חשוב לנו להמשיך במאמץ המערכתי ולעמוד ביעד שעליו הצהרנו עם השקת המבצע: לגייס 120 אלף חותמים חדשים על כרטיס אדי עד ראש השנה הבא, בתקווה שנצליח להציל הרבה יותר מנפש אחת.

 

"אני שב וקורא לכל הגולשים - אם עוד לא חתמתם, לחצו כאן ונצלו את ההזדמנות שלכם להציל חיים".  

 


 

חתמו על כרטיס אדי ומפצירים בכם להצטרף:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדי בן דרור ז"ל. מותו היה השראה למפעל חיים ענק בשמו
"חודש מפתיע ובלתי צפוי בכל היבט". תמר אשכנזי
"היה לנו ברור שהגולשים לא יישארו אדישים". יון פדר
צילום: ירון ברנר
"אנחנו עדים למהפכה חברתית של ממש". דבורה שרר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים