שתף קטע נבחר

סובלת מחוסר חשק? נסי תוסף טסטוסטרון

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מוכיחים שמתן ההורמון הגברי טסטוסטרון למתלוננות על ירידה בחשק, בעיקר בגיל המעבר, תרם לשיפור ניכר בתפקודן המיני: החשק המיני שלהן גבר, הן הגיעו לאורגזמות טובות יותר וסבלו פחות מדיכאון

בתחילת קשר חדש, נשים רבות מתזמנות את החשק המיני שלהן לפי החשק המיני של הגבר. זה חלק ממשחק הפיתוי, וגם השפעה של האווירה הרומנטית וטעונת הרגשות הקיימת בתקופה זו.

 

אחרי תקופה שונה לכל אחת, אחרי שלב ההתאהבות ועם השתרשות המצב החדש, חוזר החשק למצב הטבעי. עם הזמן, האשה מוצאת את השילוב המתאים לה בין הפנאי, חשיבות יחסי המין, והסיפוק המיני הקיים (או לא). ואז, על בני הזוג לגוון ולהביא דברים חדשים ולשים לב לסיפוק המיני של שני בני הזוג.

 

הגישה אמורה להיות מבוססת יותר על רומנטיקה, שיחות נפש והרגלי חיי המין. צריך להבין שלגברים ונשים יש ציפיות שונות לגבי יחסי מין. במקרים רבים, גברים מקיימים יחסי מין כדי להרגיש יותר קרובים לאשה. אצל רוב הנשים זה הפוך: הן צריכות קודם לדבר ולמצוא גבר קשוב כדי להרגיש חשק.

 

כשאשה מתלוננת על ירידה בחשק המיני, לפני הטיפול הרפואי מחפשים את המקור הנפשי או הזוגי האפשרי של הבעיה. לפעמים זה חוסר סיפוק מיני ממושך (עקב שפיכה מהירה או בעיית זיקפה של בן הזוג) גורם חוסר חשק אצל האשה. כאבים בזמן החדירה ובוודאי מתח בזוגיות יכולים גם הם להסביר ירידה בחשק. בנוסף, חשוב לענות בכנות על השאלה אם מדובר בחוסר חשק מיני לחלוטין, או רק חוסר חשק מיני משותף. כלומר, האם המנוע המיני עדיין מתפקד ובא לידי ביטוי בפנטזיות או באוננות. בנוסף, האם ידוע על טראומה מינית בעבר, או שיש רקע מהבית של שמרנות קיצונית.

 

לפעמים קיימים גם שינויים הורמונליים בגוף, הגורמים ירידה בחשק המיני. בהתאם לגיל האשה, צריך לבדוק את רמת ההורמונים שאחראים על החשק המיני. רמה לא תקינה של פרולקטין או של הורמוני בלוטת התריס עלולה לגרום קושי בהגעה לאורגזמה, יובש בנרתיק, כאבים בזמן החדירה בנוסף לירידה בחשק המיני.

 

הורמון המין הדומיננטי ביותר הוא הטסטוסטרון. טסטוסטרון הוא ההורמון גברי שאחראי לחשק המיני של הגברים ומעורר את הזיקפה. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מוכיחים בבירור שמתן טסטוסטרון לנשים המתלוננות על ירידה בחשק המיני, בעיקר בגיל המעבר, תרם לשיפור ניכר בתפקוד המיני שלהן: החשק המיני שלהן גבר, הן הגיעו לאורגזמות טובות יותר וסבלו פחות מדיכאון.

 

אפקטיבי בעיקר בקרב נשים בגיל המעבר

בארצות הברית, נשים שעברו כריתת רחם ושחלות ואיבדו בשל כך את החשק המיני שלהן התחילו לקבל את ההורמון הזה כטיפול משלים בבעיה, והתוצאות היו מאוד משביעות רצון. חשוב לציין שהטיפול הזה אפקטיבי בעיקר בקרב נשים בגיל המעבר שסובלות ממחסור בטסטוסטרון (ניתן לאבחן את זה בבדיקת דם פשוטה). מסתבר ש-65% מהנשים מעל גיל 50 סובלות ממחסור בהורמון הזה.

 

חוסר חשק הוא הסיבה השנייה בשכיחותה לפנייתן של נשים לרופא סקסולוג. עד לאחרונה, אף אחד לא העז לתת את ההורמון הזה לנשים, משום שחששו שהוא יגרום שׂיעור יתר, אקנה ועוד תופעות בלתי רצויות. אבל מסתבר שהחששות היו ברובם בלתי מוצדקים. ראשית, מדובר במינונים נמוכים מאוד (האשה מקבלת לא יותר מ-2.5 מיליגרם ביום), וכל עוד תוספת הטסטוסטרון נעשית לאחר התייעצות עם רופא-סקסולוג, תחת השגחה רפואית, ולאחר בדיקות מתאימות, לא צפויות כמעט בעיות.

 

13% מהנשים שיקבלו את ההורמון צפויות לסבול משׂיעור יתר

אמנם 13% מהנשים שיקבלו את ההורמון צפויות לסבול משׂיעור יתר, אבל מרגע שיפסיקו את הטיפול - השיער המיותר ייעלם. לעומת זאת, ולמרבה השמחה, התוצאות הטובות של הגברת החשק המיני אינן הפיכות, וגם כשמפסיקים את הטיפול ההורמונלי האשה ממשיכה להינות מחשק מיני גבוה. זאת מאחר שכאשר מעלים את רמת הטסטוסטרון באופן מלאכותי, החשק המיני של האשה חוזר, והחשק הזה יגרום לגוף שלה להמשיך וליצר את ההורמון הזה גם לאחר הפסקת הטיפול.

 

בארצות הברית, נשים לאחר כריתת רחם ושחלות מקבלות טסטוסטרון באמצעות מדבקה שמשחררת אותו אל גופן. באירופה וגם בישראל ניתן הטסטוסטרון בצורה של ג'ל למריחה על הזרועות. יש כאלו שממליצים למרוח אותו רק לפני קיום יחסי מין, אחרים ממליצים ליטול אותו באופן יומיומי, במשך מספר חודשים, תחת השגחה רפואית מתאימה.

 

היום רק בארצות הברית קיימת תרופה המיועדת לחשק המיני של האשה שקיבלה אישור של מינהל המזון והתרופות האמריקני. אבל גם רופא ישראלי יכול, לפי צורך שמתגלה בבדיקות דם, לרשום טסטוסטרון לפציינטיות בכל הגילים, במקרה שהאשה סובלת מחוסר בהורמון.

 

לפציינטיות בגיל המעבר או לקראת גיל המעבר יש חשיבות רבה לשלב את הטיפול עם טיפול מתאים לירידה ברמת האסטרוגן. רוב הרופאים עדיין לא מעודכנים מספיק לגבי אופן השימוש והמינונים המתאימים. יש עדיין כאלו שמסתייגים מעצם הרעיון לתת לנשים הורמון גברי, כי הם לא מספיק בקיאים במחקרים. אני מאמין שכבר בשנים הקרובות, זה יהפוך לטיפול מוכר ונפוץ. בינתיים יש מספיק רופאים, סקסולוגים ואנדוקרינולוגים שיכולים לקחת אחריות על טיפול כזה.

 

  • ד"ר דניאל דריי הוא סקסולוג ומטפל ביחידים ובזוגות. ניתן לשלוח שאלות למערכת, אבל לצערנו אין אפשרות להשיב אישית לפונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא בא לה
צילום: Index Open
צילום: גבי מנשה
ד"ר דניאל דריי
צילום: גבי מנשה
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים